BJELO, RECI ŠOLAKU DA NAM VRATI 12.000.000E! Filmadžije raskrinkale spregu i delovanje glumca i tajkuna

Autor:

Vesti

25.11.2023

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milijarder ignoriše zakon u Srbiji, gde ne plaća naknadu za korišćenje autorskih prava filmskim umetnicima

BJELO, RECI ŠOLAKU DA NAM VRATI 12.000.000E! Filmadžije raskrinkale spregu i delovanje glumca i tajkuna

Foto: Profimedia, Tanjug

Tajkun Dragan Šolak, čiji je blizak saradnik glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić, jednog od tvoraca proglasa, kojim je grupa javnih ličnosti, s Bjelom na čelu, stala u kolonu Đilasove opozicije, izbegava zakonske obaveze u Srbiji.


Milijarder koji kontroliše "Junajted grupu", naime, ne plaća naknadu za korišćenje autorskih prava filmskim umetnicima za dela koja je reemitovao kroz kanale svoje korporacije. Na to ukazuje i Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS), navodeći da je SBB, Šolakov kablovski operator i glavni producent Bjelogrlićevih projekata, jedini operator u Srbiji koji ne uplaćuje naknadu za korišćenje autorskih prava filmadžijama. Kao i da je Srbija jedina zemlja, od mnogih u kojima posluje Šolakova "Junajted grupa", u kojoj on ignoriše ove obaveze.


JASNA TAKTIKA


A dug SBB od 2018. do danas prešao je 12 miliona evra (ne računajući novoprispele kamate). Zato je strukovna organizacija UFUS AFA zaštita, preko koje se kolektivno ostvaruju autorska prava filmskih i televizijskih autora, pokrenula čak pet sudskih sporova protiv SBB.


Što je posebno zanimljivo, predsednik Upravnog odbora UFUS je Srđan Dragojević, za kojeg se može reći sve, osim da je naklonjen vlasti i Vučiću.


Dragojević je već govorio da je taktika u sporovima odugovlačenje, mada SBB domaćim autorima od 2018, kada je ta organizacija dobila dozvolu od Zavoda za intelektualnu svojinu, duguje preko 12 miliona evra i odbija da plati zakonom obavezujuću tarifu, za razliku od svih drugih operatera.


- Ti procesi se moraju završiti u našu korist, ali ovo jeste borba Davida i Golijata, u kojoj Golijat, velika korporacija, ima timove skupih advokata, plaćenih da odugovlače plaćanje, koje je njihova zakonska obaveza. Dok ovi procesi traju u Srbiji, nekoliko naših velikih filmskih i TV autora je već preminulo, ne dočekavši da dobiju zaslužene tantijeme - kazao je Dragojević.


Iz UFUS su juče reagovali, imajući sve to u vidu, i na niz neistina koje je Bjelogrlić izneo u poslednjoj emisiji "Utisak nedelje" na Šolakovom kanalu Nova S.


- Nipodaštavajuće aluzije glumca Dragana Bjelogrlića u pogledu strukovnih udruženja u oblasti filmske umetnosti, pa i umetničkih udruženja uopšte, mogu se bolje razumeti ukoliko se uzme u obzir da je kablovski operator SBB, glavni producent Bjelogrlićevih projekata, jedini kablovski operator u Srbiji koji ne uplaćuje naknadu za korišćenje autorskih prava filmskih umetnika, posredstvom ovlašćene organizacije UFUS AFA zaštita.


DRUGDE PLAĆAJU


SBB, dodaju, uredno izmiruje istovrsne obaveze u svim zemljama u regionu u kojima posluje, dok u Srbiji ne poštuje ni propise, ni umetnike, ni autorska prava.


- Bjelogrliću bi bilo pametnije da svoju bliskost sa svojim gazdama iz SBB iskoristi da uplate pare koje duguju filmskim umetnicima umesto što omalovažava kolege - zaključuju Bjeline kolege.


Nekoliko velikih autora je već preminulo, ne dočekavši zaslužene tantijeme, rekao svojevremeno Dragojević



Izvrtanje istine mu je glavna uloga


Iz UFUS su saopštili da je Bjelogrlić u nedelju 19. novembra 2023. u emisiji "Utisak nedelje", koja se emituje na TV Nova S, u svom nastojanju da "zverinjak u kome živi" pretvori u svoj privatni zoološki vrt, kao i mnogo puta ranije, izneo niz neistina na račun nekoliko strukovnih umetničkih udruženja, između ostalih, i na račun UFUS.
- Uporno izvrtanje istine postaje jedna od najupečatljivijih uloga glumca Dragana Bjelogrlića, uloga kojom, ne birajući sredstva, nanosi štetu ugledu svoje profesije i kolegama.


antrfile
Janković: Samo neka nas ostavi na miru
Predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije (UFGS) Rastko Janković saopštio je da je prinuđen da reaguje u cilju zaštite integriteta, imena, ugleda najstarije glumačke organizacije u Srbiji koja postoji od 1968, a povodom insinuacija, blaćenja, diskvalifikacija, kao i zbog neistinitih, neodgovornih i omalovažavajućih izjava kolege Dragana Bjelogrlića u "Utisku nedelje":
- Bjelogrlić je u politikantskom predizbornom nastupu izneo niz uvreda na račun naših članova, deleći ih na bitne i nebitne, na ozbiljne i neozbiljne, na značajne i beznačajne, čime je prekršio kodeks javne reči i sve etičke profesionalne norme. Uz plasiranje neistinitih činjenica, da vlast koju on grozničavo želi da svrgne "iz redova članstva UFGS delegira svoje poslušnike za razne upravne odbore kao i Savet REM" - što je ordinarna laž. UFGS, kao reprezentativno udruženje u kulturi, osim staleških pitanja glumačke profesije, ne bavi se politikom i nema nikakve veze s bilo kojom političkom organizacijom niti na bilo koji način delegira svoje članove u upravne odbore, a pogotovo nikada nije imalo nikakav upliv u sastav članova saveta REM. Samo neka nas ostavi na miru.


Lučić: SBB pet godina ne plaća za stubove EDB



Napadi nas ne remete. Istina je samo jedna. I našoj konkurenciji je jasno da smo ubedljivi pobednik tržišne utakmice, a da su oni u nezaustavljivom padu, poručio je generalni direktor kompanije "Telekom Srbija" Vladimir Lučić.
Povodom novih izmišljenih afera o "Telekomu", koje konkurentska "Junajted grupa" Dragana Šolaka plasira preko svojih medija, Lučić je u gostovanju na TV Prva naglasio količinu dezinformacija i licemerja prisutnih u napadima na najuspešniju srpsku kompaniju.


- Njihov operator SBB već pet godina uopšte ne plaća za korišćenje stubova "Elektrodistribucije", odnosno od 2020. operatoru distributivnog sistema (ODS). Razvlače sudski spor koji imaju s ovim firmama i za to vreme besplatno koriste preko 100.000 stubova ODS, koji su, inače, osnova infrastrukture SBB i preko čega su prethodnih godina došli do velikog tržišnog učešća i značajnog broja korisnika. A, podsetiću, SBB je besplatno koristio stubove i pre 20 godina, kada su pokrenuli kompaniju i onda dugi niz godina bili praktično monopolista - objasnio je Lučić.
Za to vreme, "Telekom Srbija" uredno servisira sve svoje obaveze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO









 

Komentari (46)

Loading
Nina

25.11.2023 09:06

Sve se otkrije kad tad i izađe na videlo sve spekulacije i krađe prethodne vlasti i sadašnjih tajkuna.

Toma

25.11.2023 09:37

Bjelu ne komentarišem kao glumca i režisera, karijere koje su takve svaka čast, ali Bjela kao politikant je meta opravdane kritike. U političkom smislu nasilnik, licimer i narcis koji se prodaje kao opozicioni mesija i član elita koja prezire dobar deo sopstvenog naroda.

Bojan

25.11.2023 10:26

Šolak koristi narod za svoje ciljeve. Ko zna kako je došao do para, nije sigurno na pošten način.

Milan

25.11.2023 10:29

Sramno ponašanje Šolaka i stalno plasiranje laži o Vučiću.