PREDSEDNIK SRBIJE VUČIĆ NAKON SASTANKA SA LIDEROM KIPRA: Detaljno sam predsednika Hristodulidisa upoznao sa situacijom na KiM! (VIDEO)

Autor:

Vesti

22.11.2023

14:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednika Republike Kipar Nikos Hristodulidis došao je danas u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, a ugostio ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

PREDSEDNIK SRBIJE VUČIĆ NAKON SASTANKA SA LIDEROM KIPRA: Detaljno sam predsednika Hristodulidisa upoznao sa situacijom na KiM! (VIDEO)

Foto: Tanjug

Predsednik Republike Kipar, Nikos Hristodulidis, stigao je u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, gde je gost predsednika Aleksandra Vučića.

Svečani doček je bio ispred Palate Srbija, a nakon toga je usledio sastanak dvojice predsednika. Ova poseta predstavlja nastavak dobre saradnje i prijateljskih odnosa između dve zemlje, koji su se dodatno razvili u poslednjih nekoliko godina.

Obraćanje predsednika

- Kipar je istinski prijatelj naše zemlje i mi smo istinski prijatelji narodu i kiparskoj državi. Predsednik je veliki prijatelj Srbije, ponosni smo i srećni što je gost naše zemlje. Želim vam da se osećate kao kod svoje kuće. Otvorili smo razgovore, večeras ćemo imati svečanu večeru, a sutra nastavak razgovora tzv. treći samit dveju vlada. Održani su prethodni, 2013. i 2018. a takve savete Kipar održava samo još sa Egiptom i Grčkom, toliko nam je važan odnos. Potvrdili smo nedvosmisleno da želimo da unapredimo bilateralne odnose i međusobnu saradnju i posebno sam zahvalio Kipru predsedniku na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, Rezolucije 1244, poštovanju mešunarodnog prava, Povelji Un - rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je dodao i da Srbija u potpunosti podržava norme međunarodnog javnog prava, povelju Un, teritorijalni integritet i suverenitet Kipra i takva politika Srbije je nepromenljiva.

- Do u detalje sam predsednika Kipra upoznao o situaciji na KiM, o toku dijaloga i želji Srbije da kroz kompromise i dijalog rešava probleme po tom teškom pitanju, ali ukazao i na teškoće i ne lakoj poziciji Srbije.

Vučić je zahvalio i na stalnoj podršci Kipra Srbiji na evropskom putu. Najavio je i da će biti potpisana i tri sporazuma iz oblasti inovacija i nauke, obrazovanja i saradnji diplomatskih akademija. Razgovarali su i kako podići turističke posete između dve zemlje.

- Želeo bih i da ohrabrim investitore sa Kipra da razmisle o Srbiji kao destinaciji za svoja ulaganja.

Foto: Tanjug

Svečani doček

Svečani doček organizovan je ispred Palate "Srbija", gde je predsednika Kipra dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U delegaciji Srbije su i ministri odbrane i spoljnih poslova Miloš Vučević i Ivica Dačić.

Po dolasku zvaničnika intonirane su himne dve države.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsednika Republike Kipar Nikosa Hristodulidisa koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

- Radujem se Vašoj poseti, uveren da ćemo zajedničkim radom dodatno osnažiti saradnju i prijateljstvo između naših država i naroda - napisao je predsednik Vučić na instagram profilu "buducnostsrbijeav".

Drugog dana posete biće održan Savet za saradnju Republike Srbije i Republike Kipar, a zatim ceremonija potpisivanja niza memoranduma o razumevanju u prisustvu Vučića i Hristodulidisa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (44)

Loading
Ljubicica

22.11.2023 14:40

Kada imamo odgovorno rukovodstvo, onda je normalno da Srbija sve više napreduje.

Ljubicica

22.11.2023 14:40

Kada imamo odgovorno rukovodstvo, onda je normalno da Srbija sve više napreduje.

Danka

22.11.2023 14:41

Тако треба, достојанство и домаћински дух!

sasa

22.11.2023 14:44

Kipar nam je iskreni prijatelj na kojeg smo uvek mogli da se oslonimo.