BEZ USTEZANJA! PREDSEDNIK OSTAO ČVRST PRED STOLTENBERGOM! Otkako je Kurti na vlasti SRBI NIKAD UGROŽENIJI - NATO neće dozvoliti ubijanje civila! (VIDEO)

Autor:

Vesti

21.11.2023

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

BEZ USTEZANJA! PREDSEDNIK OSTAO ČVRST PRED STOLTENBERGOM! Otkako je Kurti na vlasti SRBI NIKAD UGROŽENIJI - NATO neće dozvoliti ubijanje civila! (VIDEO)

Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike, sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata u 9.30 časova.

Pitanja novinara

Predsednik Vučić je istakao kako nikad niko neće odgovarati zbog pucnjave na Dragišu Galjka, te da uopšte istraga nije u toku, jer kako kaže "on je samo Srbin, ali će ceo svet da vam se nakači na grbaču ako se desi obrnuto".

- Šta će naša vojska da ima na 10 kilometara ili 15 kilometara, to nam neće određivati u Prištini - podvukao je predsednik Srbije.

- Nije posao NATO-a da sprovodi istragu. Stoltenberg je bio toliko korketan da me pitao zašto ga lično nisam pozvao kada se to desilo 6. januara, ali ja ne volim da zloupotrebljavam. Čovek koji je upucao decu jer su nosili badnjak šeta slobodno, i koga briga. Šta ima veze što su upucani... - rekao je Vučić.

- Nema ništa od toga, nikad neće odgovarati i to je sve normalno - kaže Vučić.

Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima važno je ono što je danas pričano, a to je kako da se sačuva mir na KiM, te poboljšaju odnosi Prištine i Beograda.

- Svaka vrtsa sradnje sa KFOROM je u redu, a što se politike tiče tu za nas sreće nema. Bar ne u kratkom vremenskom periodu koji je ispred nas - kazao je Vučić.

Prema rečima Stoltenberga ubistvo civila i rušenje prava je neprihvatljivo.

- Oni moraju odgovarati za to, nezavisno ko je to uradio. Važno je da se shvati uloga NATO-a u tome, jer naše prisustvo nije u smilsu provođenja zakona već da se garantuje stabilnost i da budemo dorasli zadatku na nepristrasan način. Mi smo uvećali vojno prisustvo za oko 1.000 pripadnika zbog tenzija i nasilja. Svaki put kada vidimo kršenje zakona i kada vidimo da su nevini ubijeni, poruka je ista da oni koji su odgovorni moraju za to odgovarati. Pozdrabio sam poruku predsednik vučića kakda je reč o vojnim vežbama. To pokazuje da imamo partnerstvo i radimo na mnogim temama - kazao je Stoltenberg.

Kako kaže činjenica je da zajedničke vojne vežbe ne znače da to podriva neutralnost Srbije, jer je Srbija jasno stavila do znanja da će ostati van vojnih bolkova i to NATO poštuje.

Stoltenberg je rekao da bilo kakvo kršenje i povreda vladavine prava i ubistva civila su neprihvatljivi, i oni koji su odgovorni moraju odgovarati.

Ovde se radi o pridržavanju nekih suštinskih proncipa i vladavine prava. Važno je i da se shvati koja je uloga NATO-a u tome. NATO vojno prisustvo nije u smislu sprovođenja zakona, naše prisustvo je da se obezbedi stabilnost i da budemo nepristrasni - rekao je on.

Kako kaže, oni su tu kao vojno prisustvo, ne da bi sprovodili zakone.

- Budite uvereni, svaki put kada vidimo kršenje zakona, i kada vidimo da su nevini ljudi ubijeni, poruke su iste, a to je da oni koji su odgovorni moraju za to odgovarati - rekao je Stoltenberg.

Vučić o Banjskoj

- U skladu sa našim pravom učinićemo odgvornim one koji su učestvovali u izvršenju krivičnih dela u Banjskoj, a Vojska Srbije nije prekoračila svoja ovlašćenja - osvrnuo se na događaje iz Banjske predsednik Srbije.

- Znam da Zpada zanima Banjska i Zvečan i tuča koja je izbila sa pripadnicima KFORA. Mi imamod rugačije viđenje onoga što se dogodilo, ali i razumemo zahteve Zapda i Nato. U budućnosti ćemo se truditi da imamo profesionalni odnos sa NATOM, uvekom smo imali korektan odnos, a de ćemo i kako ćemo u skladu sa Ustavom, ne ugrožavajući nikoga da raspoređujemo vojsku to je naša stvar. Želim da podsetim sekretara i sve druge, da se sve to desilo jer su neki održali izbore sa 3% ljudi, a kada su se Srbi pobunili oni su doveli specijalnu policiju da se obračuna. Što se Banjske tiče, to se dogodilo godinu dana pošto su neki obmanuli Srbiju, a potpisali deklaraciju, govorim o predstavnicima SAD i EU, da neće biti proceusirani oni što su učestovali na barkidama, pa su krenuili albanski policajci koji nemaju šta tu da traže, te pripadnici kosovskih bezbendosnih snaga koji su upucavali srpsku decu koji su nosili badnjake... Ali koga briga za pravo, UN i rezuluciju 1244 - poručio je Vučić.

Foto: Tanjug/AP, VLADA PRIVREMENIH KOSOVSKIH INSTITUCIJA

Nemamo problem sa NATO

Predsednik Srbije rekao je da Srbija nema problem sa NATO, ali ima problema sa interpretacijama rezolucije 1244.

Vučić je rekao da Priština neće formirati SZO, sve dok je Aljbin Kurti na "vlasti".

Predsednik: Srbija će ostati vojno neutralna!

Predsednik Srbije podvukao je da će Srbija ostati vojno neutralna zemlja.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić: Stoltenberg se trudio da bude korektan!

Predsednik se nadovezao na Stoltenbergovu izjavu o ulozi Kfora koji čuva mir na KiM i sve koji tamo žive, na šta je Vučić kazao da Kfor tamo nema koga drugog da brani osim Srbe jer su samo oni ugorženi i napadani.

- Rekao sam mu da su samo Srbi napadani a njih 13 odsto otišlo je s KiM - kazao je predsednik pa objasnio i slučaj Banjska i slučaj pre toga koji postoje za Zapad a ne misli se šta je bilo pre toga i šta je tome prethodilo niti se postupa po Rezoluciji SB UN 1244 u kojoj se kaže da albanske snage nemaju šta da traže na Severu KiM.

- Razgovarali smo više od jednog i po sata o svim važnim pitanjima. Za nas je važna saradnja sa NATO i KFOR u nadi da ćemo osigurati bezbednost za srpski narod na Kosovu - rekao je Vučić.

- Samo su Srbi na Kosovu ugroženi, od 2001. godine, 2004, posebno od 2008, a o naročito od kada je u Prištini Aljbin Kurti - kaže predsednik. 

- Gde ćemo da raspoređujemo našu vojsku, to je samo naša stvar - dodao je šef države odgovarajući na opasku Stoltenberga koji je ocenio da je dobro što se Vojska povukla sa administrativne linije - dodaje.

Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Stoltenberg: Srbija je partner NATO!

Prvi čovek NATO alijanse ocenio je na početku obraćanja da je Srbija pouzdan partner NATO. Prvi se obratio generalni sekretar Alijanse Stoltenberg koji je kazao da je s predsednikom Vučićem razgovarao o saradnji, Kosmetu, ali i mogućnosti da Srbija i NATO ponovo imaju zajedničke vežbe. Dodao je i da se razgovaralo o ratu u Ukrajini, te dodao da podržava formiranje ZSO.

Razgovarali smo o mogućnostima da nastavimo sa zajedničkim vojnim vežbama. Takođe, razgovarali smo o nedavnim incidentima na Kosovu. Pozdravljamo što je Srbija spremna da sarađuje ovim povodom - rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, NATO je spreman da sačuva mir na Kosovu.

- Računam na sve strane da smanje tenzije - kazao je Stoltenberg.

On je ocenio da bi formiranje SZO na Kosovu bilo ključ za mir i stabilnost.

- Zaista se radujem da vidim primere dobre saradnje između NATO-a i Srbije, pošro ću se danas sastati sa nekim naučnicima, i to pokazuje kako oni rade zajedno... i Vi i ja smo prisustvovali zajedničkim vežbama i nadam se da ćemo moći da nastavimo i u buduće. Razgovarali smo i o tenzijama na severu KiM i o značaju mirovne misije. Dve decenije KFOR garantuje sigurnost za sve nacije, to ćemo i nastaviti - kazao je on.

Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Sastanak oči u oči

Sastanka Vučića i Stoltenberga počeo je u 9.30 u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević dočekao je sinoć Stoltenberga na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla". Stoltenberg je u Beograd doputovao iz Prištine, a turneju po Zapadnom Balkanu započeo je u BiH.

Nakon jučerašnjeg sastanka u Prištini sa Vjosom Osmani, rekao je da NATO podržava dijalog Beograd i Prištine, "jer se samo dijalogom mogu sačuvati mir i sigurnost". On će iz Beograda otputovati u Severnu Makedoniju

Stoltenberg se nalazi u poseti regionu tokom koje će posetiti BiH, Prištinu, Srbiju i Severnu Makedoniju.

BONUS VIDEO 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (59)

Loading
Milan

21.11.2023 09:55

Radimo i razvijamo dobre odnose sa svima u svetu

Ena

21.11.2023 09:55

Veoma važan sastanak Srbije u vezi rešenje problema na KiM. Nadamo se povoljnom ishodu razgovora.

marija

21.11.2023 10:10

Ovo je veoma vazan sastanak za Srbiju.

Ana

21.11.2023 10:11

Nadamo se da će pitanje KiM biti makar malo stabilnije nakon ovog sastanka