LUKA ZAJA, PREDSEDNIK REGIJE VENETO SPECIJALNI GOST PREDSEDNIKA VUČIĆA: Pozvaću Đorđu Meloni u Srbiju

Autor:

Vesti

17.11.2023

19:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi čovek najbogatije oblasti Evrope za naš list najavio nove investicije u Srbiji

LUKA ZAJA, PREDSEDNIK REGIJE VENETO SPECIJALNI GOST PREDSEDNIKA VUČIĆA: Pozvaću Đorđu  Meloni u Srbiju

Foto: ST/Vladimir Lukić, Tanjug/AP

Italijanska pokrajina Veneto važi za najbogatiji administrativni region Evrope. Dovoljno je reći da oblast čije je sedište u Veneciji, a pripadaju joj i Verona, Padova, Vićenca i Trevizo poseti 60 miliona turista godišnje i ima BDP veći od dobrog dela država EU.


Predsednik Veneta Luka Zaja odazvao se pozivu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i u Beogradu je na čelu delegacije ovog regiona na manifestaciji Vinska vizija "Otvorenog Balkana". Nimalo slučajno, s obzirom na to da je Veneto čuven, između ostalog, i po proizvodnji vina, a u Veroni se održava najveći vinski sajam na svetu, na kojem se sklopljeni poslovi mere milijardama evra.


Zaja, inače jedan od najuticajnijih funkcionera Lige, stranke koja je deo vladajuće koalicije u Italiji, a predvodi je Mateo Salvini, u ekskluzivnom razgovoru za Srpski telegraf kaže da se i on i svi Veneti (posebna etnička grupa, koja je, praktično, osnovala i vodila čuvenu Mletačku republiku) u Srbiji osećaju kao kod kuće. Dok to izgovara, podiže palac, široko se osmehuje i na srpskom jeziku kaže: "Dobro veče."


Pitamo ga, pošto je pre otvaranja Vinske vizije na Beogradskom sajmu imao bilateralni sastanak s predsednikom Vučićem, možemo li očekivati investicije iz najbogatijeg regiona Evrope.


- Nisam slučajno rekao da se mi ovde osećamo kao kod kuće. Kad to kažem, ne mislim samo na sebe, već na stotine preduzetnika i kompanija iz Veneta, koji već uspešno posluju u Srbiji i sa Srbijom. I svi su prezadovoljni i smatraju da su pametno investirali. Tako da je odgovor na vaše pitanje potvrdan. Privrednici iz Veneta nastaviće ovde da investiraju. Verovali smo u Srbiju, nismo pogrešili, verujemo i verovaćemo i dalje.


S obzirom na to da smo sa Zajom razgovarali na sajmu posle otvaranja događaja koji se održava do sutra u četiri najveće hale, pitamo ga kakvi su mu utisci. Pomalo u šali, tokom svog govora na svečanoj ceremoniji, predsednik Vučić je Zaju zamolio da se ne ljuti, ali da su mnoge stvari na našoj manifestaciji možda i bolje nego na čuvenom sajmu u Veroni. Pošto je poznat kao veliki lokalpatriota, naš sagovornik vešto je "prečuo" da smo ovo konstatovali u našem pitanju...


- Dobro je počelo, baš dobro. Ovo je ipak tek drugi put da se ovako nešto organizuje u Beogradu i, s obzirom na to, zaista sam impresioniran. Vidi se da je uloženo mnogo truda i volje. Ja sam u Veroni obećao predsedniku Vučiću, s kojim su bili i makedonski premijer Kovačevski i albanski premijer Rama, da ću doći u Beograd i da će naši vinari doći. I to obećanje sam ispunio. Evo, već sada mogu da vam kažem da će sledeće godine na ovom mestu broj izlagača iz Italije biti dupliran. Bićemo tu, na trećem sajmu.


Na pitanje šta misli o "Otvorenom Balkanu" i tom vidu regionalne saradnje Zaja ponovo širi lice u karakterističan osmeh.


- Nema šta, smatram i duboko sam ubeđen da je sve što se radi zajedno uvek dobro. Tu ne može biti ničeg negativnog, već isključivo pozitivnog, onoga što će svima koji u nekoj inicijativi učestvuju biti od koristi. I evo, ovo što vi radite je konkretan dokaz tih mojih reči. Dakle, puno poštovanje i podrška za "Otvoreni Balkan".


Govoreći na otvaranju, Vučić je tri puta pomenuo Zaju. Jednom je to bilo kada je zastao, okrenuo se ka njemu i kazao da od njega očekuje da sledeće godine na ovaj skup u Beograd sa sobom dovede i italijansku premijerku Đorđu Meloni. Pa hoćemo li je videti na trećoj Vinskoj viziji?


- Dobio sam zadatak koji ne zavisi od mene. Nisam ja taj koji može lično da je dovede, ali budite sigurni da ću s njom razgovarati o tome i da ću joj preneti poziv predsednika Vučića. Tako da...


Konačno, kad god razgovaramo s nekim iz Evropske unije, kao logična tema, nameće se proširenje. Odnedavno, nakon izjave Šarla Mišela, predsednika Evropskog saveta, počela je da se pominje 2030, kao neka vrsta targeta da zemlje našeg regiona postanu članice Unije. Na pitanje da li je to realno, Zaja sleže ramenima.


- Nažalost, ja ne odlučujem o tome. Mogu samo generalno izneti stav da EU svakako mora biti otvorena za sve koji dele njenu filozofiju i žele da joj se pridruže. O datumima i godinama ipak moraju da govore neki drugi.


 

Mi Veneti se u Srbiji, bez preterivanja, osećamo kao kod kuće

O "Otvorenom Balkanu" mogu da kažem samo najbolje i najpozitivnije

 

Vučić: Nastavljamo i jačamo saradnju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa Lukom Zajom istakao je značaj saradnje Veneta i Srbije.


- Zadovoljstvo mi je da u Beogradu ugostim našeg prijatelja Luku Zaju i da nastavimo razgovore o jačanju saradnje jedne od najbogatijih regija u Evropi i Srbije. Afirmacija regionalne saradnje i investicione politike ostaju naši prioriteti - istakao je šef države.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

............................

Komentari (9)

Loading
Markic

17.11.2023 19:56

To bi bila velika cast da ona dodje kod NAS

Iva

17.11.2023 22:42

Srbija odrzava dobre odnose sa celim svetom i zdravi odnosi mogu Srbiji da donesu samo boljitak.

Slobodan

17.11.2023 22:45

Đorđa Meloni će biti lepo dočekana u Srbiji.

Joka

17.11.2023 23:19

Ova poseta veoma znaci Srbiji, kada ovakav covek ukaze postovanje Vucicu i odazove se na njegov poziv je veoma velika stvar za Srbiju.