AMBASADA FRANCUSKE O POMERANJU SPOMENIKA SRPSKIM HEROJIMA: Razmotrićemo sve mogućnosti vraćanja spomen ploče u prvobitno stanje

Autor: Fonet

Vesti

15.11.2023

22:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasada Francuske u Prištini je večeras saopštila da će zajedno sa svim stranama razmotriti tehničke mogućnosti kako bi se vratili spomenici srpskim vojnicima na vojnom delu groblja u Prištini u njihovo prethodno stanje.

AMBASADA FRANCUSKE O POMERANJU SPOMENIKA SRPSKIM HEROJIMA: Razmotrićemo sve mogućnosti vraćanja spomen ploče u prvobitno stanje

Foto: Printskrin/KosovoOnline

Ova odluka je doneta nakon brojnih kritika i osuda srpske javnosti zbog izmeštanja spomenika koji su bili posvećeni srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine.

Iz ambasade je poručeno da će se razmotriti i gde bi novi spomenik francuskim vojnicima Kfora mogao da bude postavljen, s obzirom da je već postavljen na mestu gde se nekada nalazio spomenik srpskim vojnicima. Ovaj potez je izazvao veliku polemiku i emocije u javnosti, ali ambasada ističe da će se sve odluke doneti uz poštovanje sećanja na pale vojnike.

U saopštenju se navodi da će se, u saradnji sa svim stranama, razmotriti tehničke mogućnosti za vraćanje spomenika na vojnom delu groblja u Prištini u prvobitno stanje, kao i da će se uključiti nova spomen ploča u znak sećanja na francuske vojnike koji su izgubili živote tokom službe u okviru Kfora.

Ambasada Francuske izražava žaljenje zbog polemike koja se povela oko reorganizacije spomenika na vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini i poziva na poštovanje sećanja na sve pale vojnike u Prvom svetskom ratu. Takođe, ambasada ističe da će se ceremonija koja se zajedno organizuje sa ambasadom Nemačke odnositi na francusko-nemačko pomirenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading