PRED OČIMA ZAPADNIH AMBASADORA! Terorista Kurti nastavlja s prekrajanjem istorije - skinuli spomenik srpskim ratnicima!

Autor:

Vesti

12.11.2023

15:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obeležje vojnicima palim u ratovima 1912-1918. izmešten sa svog mesta da se ne bi video tokom obeležavanja Dana primirja.

PRED OČIMA ZAPADNIH AMBASADORA! Terorista Kurti nastavlja s prekrajanjem istorije - skinuli spomenik srpskim ratnicima!

Foto: Profimedia

Spomenik srpskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu još je jedna žrtva albanskog prekrajanja istorije i brisanja zasluga Srbije za oslobođenje balkanskih naroda. Naime, ovaj spomenik je sklonjen s centralnog mesta u zapećak na vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini.

Da bruka bude veća, na ovaj sramni čin Kurtijevih vlasti nisu reagovali ni ambasadori Francuske i Nemačke u Prištini Olivije Gero i Jern Rode, koji su u subotu obeležili Dan primirja.

FRANCUZI NEDIRNUTI

- Spomenik srpskim vojnicima iz ratova 1912-1918. u Prištini skinut je pred očima ovih ambasadora. Mislim da nemački ambasador pamti spomenik s prethodnih komemoracija. Brisanje istorije nikada ne donosi mir i pomirenje - napisao je na Tviteru Marko Jakšić, politički aktivista iz Severne Mitrovice.

Naime, godinama nemački i francuski ambasador zajedno obeležavaju ovaj dan na istom mestu. Na fotografijama ove godine koje su njihove ambasade objavile na mestu gde je ranije stajao nema više spomenika srpskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu, koji nosi naziv Spomen oslobodiocima Prištine. Radi se o belom nadgrobnom spomeniku s ćiriličnim natpisom: "Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912-1918".

Međutim, i dalje je je na svom mestu spomenik poginulim francuskim vojnicima, koji se na pravoslavnom gradskom groblju u Prištini nalazio tik uz spomenik srpskim vojnicima. Na fotografijama s prištinskog groblja za vreme nedavnih mitrovdanskih zadušnica, koje su snimili pojedini vernici, spomenik srpskim vojnicima je već bio skrajnut.

VAŽNO JE DA SE MIRE

- Bez brige, ovo je samo još jedan korak u Kurtijevom planu da izbriše činjenicu da su Srbi postojali na Kosovu - prokomentarisao je ovu informaciju jedan korisnik Tvitera.

I dok su slepi i gluvi na pokušaje brisanja srpske istorije na Kosmetu i svakodnevni teror, dvojica ambasadora su naglasila da 11. novembar zajedno obeležavaju kao znak pomirenja i prijateljstva.

- 11. novembar je dan naših boraca. Na Kosovu je postala tradicija da ga slavimo s našim nemačkim prijateljima, kao jasan znak francusko-nemačkog pomirenja i prijateljstva. Odao sam počast i za 18 francuskih vojnika koji su izgubili živote služeći u Kforu za zaštitu svih zajednica - napisao je Gero.

Srbi sele mrtve zbog vandalizma

Gradsko pravoslavno groblje u Prištini, kako su se uverile srpske porodice koje su obišle počivališta najmilijih na Zadušnice, očišćeno je i delimično uređeno, ali su tragovi vandalizma, rušenja i skrnavljenja spomenika vidljivi i dalje.
Prištinski paroh Staniša Arsić izrazio je zabrinutost zbog manjeg broja vernika, ali i zbog toga što se raseljene porodice iz Prištine sve češće odlučuju da ekshumiraju i premeste posmrtne ostatke svojih predaka.

Ali zato su se odužili Klintonu

Albanci su se, inače, posle nelegalnog proglašenja nezavisnosti spomenicima odužili svojim ratnim saveznicima. Tako je bivši američki predsednik Bil Klinton 2009. dobio šest metara visok spomenik, postavljen na bulevaru koji nosi njegovo ime. U blizini obeležja nalazi se butik koji nosi ime po njegovoj supruzi Hilari.
Na trgu u blizini zgrade parlamenta i vlade Kosova, 2013. podignut je spomenik prvom kosovskom predsedniku Ibrahimu Rugovi, koji je preminuo 2006. Preko puta njegove statue, u središtu istoimenog trga, jeste spomenik Skenderbegu, kog su prisvojili i proglasili Albancem.

U središtu prištinske pešačke zone, u Ulici Majke Tereze, nalazi se spomenik toj misionarki albanskog porekla i dobitnici Nobelove nagrade za mir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading