UHVAĆENI U LAŽI: Ana Brnabić raskrinkala opoziciju i njene medije

Autor:

Vesti

09.11.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka crno na belo dokazala da su optužbe o fantomskim biračima izmišljotina.

UHVAĆENI U LAŽI: Ana Brnabić raskrinkala opoziciju i njene medije

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije Pea Vuk

Premijerka Ana Brnabić juče je raskrinkala laži opozicionog poslanika Đorđa Miketića, ali i Šolakovih medija, koji su optužili vlast da navodno upisuje u biračke glasove fantomske birače. Naime, poslanik stranke Zajedno je tvrdio da je odjavio sa svoje adrese nepoznatu osobu, koja je bila prijavljena kao stanar bez njegovog znanja.

- Miroslav Aleksić je nedavno rekao da dnevno ubacujemo između 300 i 500 ljudi na birački spisak u Beogradu. Reagovali smo, kao Vlada Srbije, saopštenjem, ali, naravno, kako je istina prva žrtva njihove političke borbe, to, pre svega u tajkunskim medijima, nigde nije prošlo - rekla je premijerka.

SVE SLAGAO

Kako je Brnabićeva objasnila, vanredna kontrola koju je izvršilo MUP pokazala je da su navodi potpuna izmišljotina.

- Na osnovu elektronske evidencije prebivališta i boravišta građana, utvrđeno je da, osim lica navedenih u zahtevu imenovane, nema drugih lica prijavljenih na toj adresi. Tu nikada nikada drugi nije bio prijavljen. Toliko o tome da su oni odjavili nekog ko je fantomski bio prijavljen na toj adresi. To je lako proverljiva informacija i da je bilo ko od profesionalnih medija želeo to da proveri, bukvalno je to mogao da uradi za 24 sata ili kraće - kazala je premijerka, a potom dodala:

- Niko čak nije kontaktirao s MUP ili gradom Beogradom, Ministarstvom državne uprave ili lokalne samouprave. Nije Miketić izvršio proveru, već vlasnik stana koji je član njegove porodice, niti su oni konkretnu osobu prijavili da je prijavljena na toj adresi niti to zvanično postoji. Niti je ikada postojalo da je neko drugi, osim članova porodice, bio prijavljen na toj adresi. Bila je prijavljena još jedna osoba koja je član porodice i koja je preminula. Ali nikada niko van porodice.

BRUTALNA KAMPANJA

Precizirala je i da, što se tiče broja birača, na teritoriji grada Beograda nema značajnijih odstupanja:

- Razlika u broju birača u Beogradu u septembru 2023. u odnosu na 2014. jeste 750 ljudi.

Kako je još navela, to su podaci iz evidencije koja je lako proverljiva i koja ne može da se menja. Premijerka je istakla i da je ova brutalna laž prouzrokovala kampanju opozicionih medija:

- Miketić je izašao s time 6. novembra, a zatim su Šolakovi mediji nastavili s tom kampanjom. Na osnovu brutalne laži Miketića objavljuju "Tri načina na koji vlast može da pokrade izbore", "Menjaju prebivališta, prave fantomske liste" itd... I kreće kampanja koja je laž i na osnovu vesti koju nikada nisu ni želeli da provere.

Birački spisak povezan s matičnim knjigama

Brnabićeva je demantovala i optužbe da se jedan birač upisuje više puta:
- Do 2012. moglo se desiti da jedan birač bude upisan više puta, nije se moglo kontrolisati. Mi smo od 2019. već povezali matične knjige rođenih s biračkim spiskom, tako da danas, kada lice premine, automatski se briše iz biračkog spiska.

Dijalog s novinarkom: Izvinite se građanima

Brnabićeva je na kraju konferencije za medije "pokopala" i novinarku iz Šolakovog medija.
Premijerka: Je li imam tu nekog iz "Junajted grupe?" Tu ste, nemate nijedno pitanje na ovu temu? Hoćete da se izvinite, vaša medijska kuća? Svaki dan pišete sve ove stvari i danas nemate nijedno pitanje na sve ove moje podatke koje sam iznela, da gospodin Miketić nikada nije odjavio nikog?
Novinarka: Šta očekujete sad od mene? Šta treba da vas pitam?
Premijerka: Pa ako nemate pitanja, očekujem da se izvinite građanima Republike Srbije.
Novinarka: Pa to ne možete da očekujete od mene.
Premijerka: OK, onda vas molim da prenesete, da bi bilo fer.
Novinarka: Postoji samo jedna stvar koju bih imala da dodam, to nije pitanje, to je komentar. Nije lako doći do bilo kakvog podatka iz MUP.
Premijerka: Jeste li pokušali?
Novinarka: Ne, ali ja nisam radila tu priču. Ja sam jutros videla Miketićevu izjavu.
Premijerka: Možda nije lako, ali sigurno ga nećete dobiti ako ne pokušate.
Novinarka: Oni nam nikad na odgovaraju, a slali smo milion puta na različite teme.
Premijerka: Znači niste ni pokušali?
Novinarka: Ne, ne. Kažem vam za inače. Ja sam jutros videla Miketićevu izjavu na televiziji.
Premijerka: Ni vi ne pratite vaš medij?
Novinarka: Pa gledala sam jutros, kažem vam.
Premijerka: Pa dobro, ali ovo je bilo pre tri dana. Dobro i to se slažem s vama, ja se izvinjavam, žao mi je što su vas stavili u ovakvu poziciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Mučenik

12.11.2023 17:18

ANA, DA LI JE SVE ŠTO STE REKLI ISTINA? Gospođi(ne)ce Brnabić, drugi ili prvi čovek u političkoj lestvici Srbije ne bi trebali da pričate sa nipodaštavanje prema vašoj opoziciji. Opoziciju čine srbi i srpkinje, kao što ste nekako i vi. Kako će vladati opozicija, ukoliko pobedi, a vi mislite nikada, ona je izvan vlasti od 2012. godine i sve što je uradila i u koliko je nešto uradila to je bilo, na njihovu žalost, pre više od dekade. Ovo ukazuje da ako ste nešto loše uradili ide na vašu dušu, mada vaš je stav da ste sve uradili bez greške, a na zadovoljstvu vaših glasača. S druge strane zaboravljate da ste nas zadužili za više od dvadeset milijardi evra, da 25% stanovništva gladuje, žeđuje i beduje. Po standardu, prosek plata i penzije mi smo među najgorim u Evropi.