FONDACIJA MISIJA HALIJARD ORGANIZOVALA PROMOCIJU U HERDONU U VIRDŽINIJI! Skup kod Vašingtona povodom srpskih heroja! (VIDEO)

Autor:

Vesti

01.11.2023

13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na ovom skupu prisutnima se obratio pukovnik Darko Glišić, ataše za odbranu Srbije u Ambasadi Srbije u Vašingtonu.

FONDACIJA MISIJA HALIJARD ORGANIZOVALA PROMOCIJU U HERDONU U VIRDŽINIJI! Skup kod Vašingtona povodom srpskih heroja! (VIDEO)

Foto: Fondacija Misija Halijard

Fondacija Misija Halijard organizovala je skup povodom sećanja na 15. vazduhoplovnu armiju Sjedinjenih Američkih Država iz Drugog svetskog u gradiću Herdonu u Virdžiniji, nedaleko od Vašingtona.

Pripadnici 15. vazduhoplovstva su leteli iz vazdušnih baza u blizini Barija u Italiji tokom poslednje tri godine rata da bi bombardovali nacističke ciljeve širom jugoistoične Evrope. U tim akcijama mnogi avijatičari iz ove letačke formacije su oboreni i završili su u Srbiji, gde su ih zaštitili Srbi i spasli im živote u operaciji "Haljard". Fondacija Misija Halijard je održala prezentaciju o misiji, podelivši s porodicama i potomcima spasenih pilota priču o tome kako su general Mihailović i Jugoslovenska vojska u otadžbini pomogli američkim avijatičarima. Ovoj prezentaciji prisustvovalo je više od 300 ljudi koji su došli iz svih krajeva SAD.

- Ovoj svečanosti prisustvovalo je i šest veterana iz Drugog svetskog rata. Bila mi je velika čast da upoznam ove veterane - rekao je Džon Kapelo, predsednik Misije Halijard.

Ovom prilikom porodice spasenih američkih vojnika su pozvane da prisustvuju ceremoniji obeležavanja 80. godišnjice u septembru 2024, koja će se održati na Galovičkom polju, nedaleko od sela Pranjani. Na ovom skupu prisutnima se obratio pukovnik Darko Glišić, ataše za odbranu Srbije u Ambasadi Srbije u Vašingtonu.

Podsećamo, ovog septembra je na Galovića polju, na čuvenom gorskom aerodromu nadomak Pranjana, obeleženo 79 godina misije "Halijard", koja predstavlja jednu od najvećih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva.

O važnosti ovog događaja govori i činjenica da su njemu prisustvovali potpredsednica Vlade Republike Srbije Maja Gojković, Kristofer Hil, ambasador SAD, Džon Kapelo, predsednik Fondacije Misija Halijard, direktor BIA Aleksandar Vulin, princ Aleksandar Karađorđević, komandant RViPVO general-potpukovnik Dragoljub Žarković, kao i potomci oslobođenih pilota, ali i potomci onih koji su spasli savezničke pilote.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading