NORMALIZACIJA ODNOSA PRIORITET: Hil komentarisao krajnji rok za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine

Autor:

Vesti

31.10.2023

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaista je vreme da se ubrza i krene napred - rekao je Hil novinarima na pitanje da li su SAD i EU postavile krajnji rok za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

NORMALIZACIJA ODNOSA PRIORITET: Hil komentarisao krajnji rok za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil rekao je danas da je predlog za normalizaciju odnosa "na stolu već neko vreme" i da bi Beograd i Priština trebalo da postignu sporazum o normalizaciji odnosa što je pre moguće.

- Vidite, mnogo toga se dešava u svetu, a ja mislim da u pogledu dijaloga, dogovor treba da bude onako kako je (Miroslav) Lajčak rekao - što pre. Znamo da su elementi sporazuma već neko vreme na stolu. Imaju veze sa Zajednicom srpskih opština, imaju veze sa većim obimom internalizacije koje Kosovo traži - rekao je Hil.

Rekao je da se o ovim elementima razgovara već duže vreme, ali su posebno naglašeni tokom Ohridskog sastanka.

- Zaista je vreme da se ubrza i krene napred - rekao je Hil novinarima na pitanje da li su SAD i EU postavile krajnji rok za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Ambasador Hil nije želeo da na molbu novinara prokomentariše izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je juče rekla da Priština mora da formira ZSO, a da Beograd prihvati de fakto nezavisnost tzv. Kosova.

- Samo ću reći da sa moje tačke gledišta, govorimo o konkretnim elementima koji su na stolu i za koje verujemo da su dogovoreni sa obe strane. Najveći element i onaj koji je najvažniji Srbiji je, naravno, formiranje ZSO. Postoje još neki elementi i oni se odnose na želju Kosova za većom internacionalizacijom - kazao je Hil.

Svi ovi elementi, rekao je, moraju biti definisani određenom dozom preciznosti, da ne bi bilo nesporazuma kada pređete na fazu implementacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading