LJUDSKE KOSTI SU ISKOPAVALI IZ ZEMLJE! Eparhija otkrila šokantne detalje skrnavljenja pravoslavnog groblja na KiM

Autor:

Vesti

25.10.2023

16:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reč je o starom groblju u Kosovskoj Mitrovici, većinski srpskoj opštini gde opštinsku vlast od maja ove godine drže kosovski Albanci

LJUDSKE KOSTI SU ISKOPAVALI IZ ZEMLJE! Eparhija otkrila šokantne detalje skrnavljenja pravoslavnog groblja na KiM

Foto: Kosovoonline

Eparhija raško-prizrenska saopštila je danas da je sa dubokim zaprepašćenjem primila vest o još jednom skrnavljenju pravoslavnog groblja na području Kosova i Metohije.

- Reč je o starom groblju u Kosovskoj Mitrovici, većinski srpskoj opštini gde opštinsku vlast od maja ove godine drže kosovski Albanci. Ovoga puta, ne samo da se radi o urbanom području, već su i građevinska firma i lice koje ih je angažovalo bez ikakvog straha od posledica izvodili radove preko grobalja, ne osvrćući se čak ni na ljudske kosti koje su mašine iskopavale iz zemlje - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da nekažnjeno skrnavljenje grobova pravoslavnih vernika na KiM traje intenzivno poslednje 24 godine, kao i da slike vandalizovanih grobalja i skrnavljenih grobova nisu samo odgovornost pojedinaca jer prištinske institucije, kako se ističe, svojim ponašanjem podstiču ovakve radikalne elemente u kosovskom društvu. Iz Eparhije navode da izostanak jasne i nedvosmislene osude u društvu šalje poruku da je takvo ponašanje prihvatljivo, ili čak i poželjno.

- U vremenu kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova za jedan dan proteralo igumana manastira Devina Voda Fotija, kada ministri u kosovskoj vladi po ko zna koji put ponavljaju dokazano lažne optužbe na račun Crkve, slike kostiju i nadgrobnih spomenika preko kojih bez ikakvog straha prelaze kamioni radi izgradnje puta, upotpunjavaju opštu sliku stanja u kom se srpski narod i Srpska Pravoslavna crkva nalaze. Ovakvo ponašanje jasno pokazuje da je reč o namernoj kriminalizaciji i proterivanju Srba i Srpske Pravoslavne crkve i zatiranju tragova njihovog vekovnog postojanja na ovim prostorima - ističe se u saopštenju.

 

 

Navodi se da je svih ovih godina Srpska pravoslavna crkva ta koje je pozivala na pomirenje i vladavinu prava i zakona, kao i da je SPC među prvima osudila i nedavno nasilje 24. septembra, "ne samo zato što je bio ugrožen jedan manastir, monasi i poklonici, već zato što nasilje bilo koje vrste i sa bilo koje strane ne sme da bude put ka rešavanju problema".

Iz Eparhije raško-prizrenske su pozvali međunarodnu zajednicu da iskoristi svoj uticaj kako bi došlo do hitne deeskalacije situacije.

- Mišljenja smo da nas upravo ovakve situacije i problemi podsećaju na važnost smirivanja tenzija i potrebe iskrenog dijaloga, koji bi doveo do poboljšanja opšte situacije i života građana - navodi se i dodaje da je sada "i više nego potrebno" raditi na zaštiti srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve i njenog kulturnog i verskog nasleđa.

Republika

Foto: Kosovoonline

 

- Nepravedno i diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija, uz korišćenje lažnih optužbi i jezika mržnje, koje vodi otvorenom progonu na etičkoj i verskoj osnovi, treba da prestane jer onemogućava rešavanje pitanja dijalogom i uspostavljanje normalnog života za sve građane jednako - zaključuju iz Eparhije.

Podsetimo, radovi u Mikronaselju u Severnoj Mitrovici, u kom je probijanjem puta prekopano srpsko groblje, obustavljeni su nakon što su građani podneli prijavu, potvrdio je za Kosovo onlajn zamenik Kosovske policije za region sever Veton Eljšani.

Na mestu gde je probijen put preko srpskog groblja postavljena je žuta traka, na licu mesta prisutne su jedinice policije a očekuje se i dolazak forenzičke ekipe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading