VIDA NASLIKALA SVOJ NAJLEPŠI DAN U ŽIVOTU! Među 2.320 dobitnika kuća u selima širom Srbije je i mlada slikarka (FOTO)

Autor:

Vesti

22.10.2023

21:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle više od 10 godina podstanarskog života, zahvaljujući programu Ministarstva za brigu o selu, konačno stekla svoj krov nad glavom.

VIDA NASLIKALA SVOJ NAJLEPŠI DAN U ŽIVOTU! Među 2.320 dobitnika kuća u selima širom Srbije je i mlada slikarka (FOTO)

Foto: Ministarstvo za brigu o selu/Ivana cutura

Mlada i talentovana slikarka Vida Medić (30) nedavno je ostvarila svoj san. Ova šampionka Balkana u trijatlonu, uz to i preduzetnica, čije knjige za bebe osvajaju i domaće i inostrano tržište, već je dobijala medalje, diplome, nizala uspehe, ali najvažniji trenutak u njenom životu desio se tek nedavno. Konačno je stekla svoj krov nad glavom.

Preko konkursa Ministarstva za brigu o selu, kupila je kuću u Bajši kod Bačke Topole i tvrdi da ne postoji moćniji osećaj od buđenja u sopstvenom domu.

Više od 10 godina Vida je živela kao podstanar u Beogradu, Bačkoj Topoli, selila se mnogo puta, neko vreme provela je u Portugalu, ali sada s ponosom ističe svoju prvu pravu adresu Srpska ulica u Bajši.

A TEK DVORIŠTE...

Osećaj kada se ostane bez krova i oslonca bio joj je poznat odmalena. Kao trogodišnja devojčica s porodicom je izbegla iz Knina tokom "Oluje". Ona i mlađa sestra prve godine izbeglištva provele su u selu kod Bačke Topole, gledajući borbu svojih roditelja da ih izvuku iz kolektivnog smeštaja i sagrade novi dom, u kome će makar imati kupatilo.

- I sad se sećam kako smo sestra i ja molile mamu da idemo u našu kuću, prve noći kada je završena, iako je bila zima, a kuća ledena, samo da budemo pod tim krovom koji se zove naš. Momenat kada sam prvu noć provela nedavno u svom domu u Bajši bio je jači od onog koji pamtim iz detinjstva - priča nam Vida i dodaje:

- Ova moja oaza predstavlja za mene slobodu, konačan predah i mir.

Vidina kuća iz snova stara je 130 godina, ima dugačak vojvođanski trem i prostrano dvorište, s dovoljno mesta za pet kuca i šest maca koje je spasla s ulice i udomila. Kaže da je prvo cveće već posadila, a da namerava da uzgaja i voće. Za sada joj je, naglašava, najvažnije što ima svoju bazu, odakle će sve životne trke biti lakše. A godine unazad bile su prilično burne. Posle srednje umetničke škole u Novom Sadu Vida je završila prestižnu likovnu akademiju u Beogradu. Uporedo je nizala izvanredne uspehe u trijatlonu (trčanje, plivanje i biciklizam), osvajajući nekoliko medalja, uključujući prvo mesto na Balkanu 2018. i treće na svetskom prvenstvu iste godine. Zbog izuzetnih rezultata bila je stipendista Ministarstva sporta.

OGROMNA RADOST

Vida nije samo sportista i umetnica. Tokom pandemije korone, pokazala je svoju preduzetničku stranu. Otvorila je firmu za proizvodnju maski, koje su se izdvajale po specifičnom materijalu i originalnom dizajnu. Njene maske su brzo postale popularne i ne samo da su stigle do najvećih trgovinskih lanaca, već su ih nosili i naši sportisti na Olimpijadi u Tokiju.

- Uvek mi je bila želja da stignem na Olimpijadu, međutim, umesto mene tamo su bile moje maske. Nosili su ih Milica Mandić, Novak Đoković, srpski vaterpolisti, odbojkašice. Bila sam veoma ponosna. Kada je bilo jasno da proizvodnja maski ne može biti posao na duže staze, razmišljala sam šta dalje jer sam već registrovala firmu i uposlila rođake, prijatelje, komšije. Imala sam odgovornost i prema njima. I tako je krenula priča s mekišom, knjigama koje su od takvog materijala da ih bebe ne mogu pokidati, iskrzati zubićima, a nežne su na dodir.

Tako je već peto izdanje Vidinih knjiga u prodaji, a nedavno je sklopila i veliki posao za nemačko tržište. Kako ova ambiciozna devojka kaže, kuća je došla u pravom trenutku.

- Već sam ozbiljno razmišljala da bi bilo sjajno da imam kuću kod Bačke Topole, gde mi je firma, da više ne plaćam kiriju u Beogradu, kada sam čula za javni konkurs Ministarstva za brigu o selu. Nisam verovala, mislila sam da je komplikovano, da nema šanse da baš ja dobijem, ali se ispostavilo drugačije. Sa više strana sam čula da svi koji ispunjavaju uslove dobijaju. U to sam se i sama uverila. Zaista je jednostavno i sve se dogodilo brzo, pa sada spavam u svojoj kući.

Veliki uspeh projekta ministra Krkobabića

Kada je pre tri godine ministar Milan Krkobabić pokrenuo program za naseljavanje napuštenih seoskih kuća, malo ko je očekivao da će biti ovoliko interesovanje. Od tada je 10.000 ljudi i dece dobilo krov nad glavom u selima širom Srbije. Useljeno je 2.320 kuća od Subotice do Kuršumlije, Negotina i Loznice, a i dalje svakodnevno stiže 10-15 zahteva. Čak trećina onih koji dobiju seosku kuću s okućnicom menja gradsku adresu za seosku.

Foto: Ministarstvo za brigu o selu/Ivana cutura

Milan Krkobabić

Odmah sam znala da je moja

U početku, kada sam počela da se raspitujem za kuću delovalo je da je neću lako pronaći, priča Vida.

Kako kaže naša sagovornica, obilazila je sela u okolini Bačke Topole, raspitivala se za prazne kuće, gledala po oglasima jer je želela da bude blizu roditelja i firme u gradu.

- Istog trenutka, međutim, kada sam ušla u to dvorište kuće u Bajši, znala sam da je to moja kuća. To je neverovatan osećaj, da negde pripadaš i da možeš da zamisliš da jednog dana tu podižeš svoju decu - priča Vida.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading