ZBOG OVIH 7 STVARI IM SMETA VUČIĆ: Ekonomski, vojno, politički i na mnoge druge načine smo trn u oku silama i moćnicima

Autor:

Vesti

03.10.2023

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamerio se mnogima u svetu, koji su spremni da preko svojih saradnika ovde i satelita u regionu učine sve da ga sruše i destabilizuju državu. Naročito, kako je juče pisao Srpski telegraf, u naredna dva meseca, do izbora 17. decembra.

ZBOG OVIH 7 STVARI IM SMETA VUČIĆ: Ekonomski, vojno, politički i na mnoge druge načine smo trn u oku silama i moćnicima

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Iz ove perspektive može se reći da pritisak na Vučića i Srbiju nije ni prestajao poslednjih 10 godina, ocenjuje Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva. Ključna smetnja je, kako tumači za Srpski telegraf, stvaranje neutralne, nezavisne geopolitičke pozicije Srbije, koja se uvek postavljala kao pouzdan partner, što je u spoljnopolitičkim odnosima i najbitnije, ali očigledno nedovoljno nekima koji bi našu državu opet da vrate u neku vrstu vazalskog odnosa u kojem je ranije bila.


- Ekonomsko i vojno osnaživanje Srbije, insistiranje na poštovanju međunarodnog javnog prava očigledno je upalilo crveni alarm kod onih koji bi da Srbija bude puki izvršilac tuđih interesa. To je vidljivo i kada analizirate ovu brutalnu kampanju, koja se vodi protiv predsednika u cilju nametanja narativa da je agresor zemlja čiji je lider gotovo celu karijeru posvetio regionalnoj saradnji i stvaranju regionalne stabilnosti. Čak se tu ne zaustavljaju, nego pokušavaju da mu spočitaju i podršku navodnom terorizmu, kako oni to kažu, na severu KiM, besprizorno prenebregavajući ono što Aljbin Kurti i njegova klika rade Srbima, što sve više podseća na aparthejd prema srpskom narodu.
Ipak, siguran je da će Vučić uspeti da se izbori i sa ovim izazovima i pokaže da regionalni i međunarodni odnosi ne mogu da počivaju na lažima i propagandi samo zato što je jedan lider spreman da se bori za svoj narod i državu u skladu s međunarodnim principima prava i pravde.


- Izgleda da je Vučić danas jedan od možda dva ili tri evropska lidera koji ne dopušta da njegov narod pati i bude samo kusur u velikim geopolitičkim globalnim igrama.

 

Marinković: Smeta im nezavisna Srbija, hoće da je vrate u vazalski odnos


 


1. NEĆE DA PRIZNA KOSOVO


Ne samo da Vučić odoleva ucenama da Beograd prihvati samoproglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine već se radi na procesu otpriznavanja. Do sada je 27 država povuklo priznanje lažne države.
- Možete samo da me ubijete, ali to se neće desiti. Evo, kažem svima i Englezima i Nemcima - neću. Srušite me, ali neću... Nema predaje, nećemo priznati ni faktički ni de jure nezavisnost Kosova, ali želimo mir s Albancima, želimo pristojne odnose - govori Vučić godinama.
I svoje obećanje nije pogazio.

 

2. ISTINA U LICE U UN


Govorom na 78. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku šef države precizno je ogolio licemerje velikih sila i upozorio na dalekosežne posledice, koje mogu nastati zbog kršenja međunarodnih normi. Niko pre njega s govornice na Ist riveru nije imao hrabrosti da najmoćnije na svetu podseti da u poštovanju međunarodnog prava ne možete menjati principe od slučaja do slučaja, već uvek i zauvek imati isti princip ukoliko zaista želite mir u svetu. Takvim nastupom dirnuo je u osinje gnezdo svetskih moćnika, koji mu to, kako je posredno poručivao, oprostiti neće.

 

3. VODI NEUTRALNU POLITIKU


Naša država ostaje dosledna odluci o vojnoj neutralnosti uprkos kampanji da bi, naročito od početka ukrajinske krize, morala da se opredeli. Ne podleže ni pretnjama da se pridruži restriktivnim merama protiv Rusije, uz jasnu poruku da Srbija samostalno odlučuje o spoljnoj politici, što se vidi i u praksi jer razvija saradnju i sa istokom i sa zapadom. Uz brigu za Srbe u regionu i dijaspori, kao i rad na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

 

4. INICIJATIVA OTVORENI BALKAN


Na inicijativu Vučića pokrenut je "Otvoreni Balkan", čiji je cilj slobodan protok ljudi, kapitala, roba, usluga i stvaranje jedinstvene ekonomske zone ili zajedničkog regionalnog tržišta na zapadnom Balkanu za 12 miliona ljudi. A po uzoru na jedinstveno tržište EU. To je, međutim, mnogima trn u oku. Nemačka, recimo, insistira na Berlinskom procesu. Sloga u regionu, takođe, ne odgovara ni mnogim drugim faktorima.

 

5. EKONOMSKO JAČANJE


Uprkos krizi koja drma svet - već sada je sedam država EU, pa i moćna Nemačka, u recesiji - srpske finansije su stabilne. Rekordno je niska stopa nezaposlenosti od 9,6 odsto, dok je pre deceniju bila 25,9 odsto. Od januara, prosečna penzija biće 390 evra, a prosečna plata 840 evra, dok su pre deceniju bile 204, odnosno 331. Beleži se rast BDP, dok istovremeno držimo udeo javnog duga u BDP pod kontrolom na 51 odsto. Međutim, ekonomski jaka Srbija ne odgovara ni nekim komšijama i, još više, njihovim mentorima. Tako je, naime, još manje podložna ucenama. 

 

6. DOBRE VEZE S KINOM


Zameraju nam odluku da, pored SAD, EU i Rusije, stub naše spoljne politike bude i Kina, inače, druga ekonomska sila na svetu, predvodnik globalnog ekonomskog rasta, nezaobilazni činilac na planeti. Trn u oku su susreti Vučića s kineskim predsednikom Si Đinpingom. A dosad ih je bilo sedam. Peking principijelno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, a, s druge strane, Kina je naš drugi najznačajniji spoljnotrgovinski partner, najvažniji u Aziji. Raste broj kineskih investicija, kao i zajednički infrastrukturni projekti. Čelično prijateljstvo je podignuto na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva.
Sve to u vreme kada tzv. kolektivni Zapad Kinu doživljava kao najvećeg rivala na svetskoj pozornici.

 

7. SNAŽENJE VOJSKE SRBIJE


U protekloj deceniji država je napravila zaokret u bezbednosnoj politici, dosta se ulaže u opremanje i modernizaciju. Tako je Vojska Srbije sad ubedljivo najmoćnija vojna snaga u regionu. To je potvrđeno i nedavno, kada je, prema najnovijoj rang-listi američkog sajta Global fajerpauer, na osnovu analize 145 armija sveta, srpska armija na 58. mestu. I svake godine ima sve bolji plasman. Tako je sad napravljen skok za tri mesta u odnosu na lane dok je, recimo, pre svega šest godina VS bila na 89. mestu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (55)

Loading
Nenad

03.10.2023 07:50

Ma samo zavide i prave probleme.

Miško

03.10.2023 07:51

Smeta im jaka i stabilna Srbija koja ide napred sve brže

Sandra

03.10.2023 07:52

Predsednik Vučić se ističe kao lider koji brine o svom narodu i ne dopušta da budu marginalizirani u geopolitičkim igrama. To ukazuje na njegovu odlučnost da zaštiti interese svoje zemlje u globalnom kontekstu.

Aca

03.10.2023 07:53

Opoziciji je trn u oku dobra politika Vučića koji odgovorno vodi zemlju.