SRAMNO! OKOMILI SE NA SRBIJU: Rama i Plenković zahtevaju donošenje hitnih mera protiv Beograda

Autor:

Vesti

02.10.2023

15:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Rama i Plenković pozvali su premijere zemalja Evropske unije i Zapada na donošenje mera protiv Srbije.

SRAMNO! OKOMILI SE NA SRBIJU: Rama i Plenković zahtevaju donošenje hitnih mera protiv Beograda

Foto: Tanjug/AP

Premijeri Albanije i Hrvatske, Edi Rama i Andrej Plenković su, kako prenosi Hina, snažno osudili "nasilje srpskih paravojnih jedinica na severu Kosova, kao i njihovu 'heroizaciju' od Beograda, uz poziv premijerima zemalja Evropske unije i Zapda na donošenje mera protiv Srbije.

Rama, koji se nalazi u službenoj poseti Zagrebu, izjavio je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima da je, kako je naveo, "agresija paravojnih snaga jednako zabrinjavajuća kao reakcija Beograda". 

- Imamo zločin, ubistvo policijskog službenika i imamo heroizaciju onih koji su ga počinili - rekao je Rama i dodao da to "ne sme biti prihvatljivo u Evropi koja gaji suprotne vrednosti". 

Plenković smatra da ti potezi "ne mogu ostati bez odgovora" te da odluka Beograda o danu žalosti "gotovo da podrazumeva identifikaciju s onim što se dogodilo". 

Naveo je da će uslediti istraga kako bi se u potpunosti utvrdilo šta se dogodilo, nakon čega će posebni izaslanik EU za dijalog Prištine i Beograda doneti predloge mera. 

Plenković je rekao da Evropska komisija (EK) takođe može autonomno da donese mere, bez saglasnosti svih država članica, kao što je to pre nekoliko meseci učinila protiv tzv. Kosova. 

Hrvatski premijer je naglasio je da je siguran da će do mera doći, a Rama je pozvao da one treba da budu primenjene, kako je kazao, "bez gubljenja vremena" jer odluka Beograda o danu žalosti ne ostavlja prostora za drugačije interpretacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (10)

Loading
Luka

02.10.2023 15:37

Rama pokazuje svoje pravo lice i sta zaista zeli Srbiji, mrznja prema Srbiji mu se vidi u ocima.

Iv

02.10.2023 15:46

Nisam iznenađena. Od Albanije i Hrvatske ne možemo očekivati nikakvu podršku jer nas oni optužuju za sve bili mi krivi ili ne.

Iv

02.10.2023 15:47

Zašto se Kurtiju nisu uveli sankcije?! Godinama vrše teror nad Srbima, pljačkaju ubijaju, hapse, pale imovinu, skrnave groblje, vrše prepad nad maloletnom decom. Zašto vam toliko smeta Srbija i srpski narod?!

Milica

02.10.2023 15:48

Хрвати једва дочекали да могу да дају подршку Албанцима у њиховим напорима да директно угрозе интересе Србије.