KONTROVERZNI SLUČAJ ORTOPEDA IZ BRČKOG TRESE REGION! Krio kosti ŽRTVE rata, preko njih sagradio betonsku česmu, pa se vadio na OVO!

Autor:

Vesti

27.09.2023

20:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ekshumacija kostiju je izvršena 21. septembra pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, po nalogu Suda BiH.

KONTROVERZNI SLUČAJ ORTOPEDA IZ BRČKOG TRESE REGION! Krio kosti ŽRTVE rata, preko njih sagradio betonsku česmu, pa se vadio na OVO!

Foto: Shutterstock

Nebojšu Mraovića, ortopeda iz Brčkog, će verovatno pamtiti ne po njegovom lečenju stotina pacijenata, već po kontroverznom slučaju korišćenja posmrtnih ostataka jedne od ratnih žrtava u Bosni i Hercegovini.

Prema sumnjama, on je koristio kosti ove žrtve i zakopao ih ispod betonske fontane u svom dvorištu. On tvrdi da je to pomoglo stotinama pacijenata i ne vidi problem u tome. Međutim, Tužilaštvo BiH vodi istragu, a Mraoviću preti kazna do dve godine zatvora.

Najnoviji podaci ukazuju da su posmrtni ostaci zakopani u Mraovićevom dvorištu pre 11 godina, nakon čega je iznad njih izgradio betonsku česmu. Mraović već godinama vodi privatnu ortopedsku ambulantu u Brčkom, prema izveštaju Radio slobodne Evrope (RSE).

Ekshumacija kostiju je izvršena 21. septembra pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, po nalogu Suda BiH. Svedok koji je otkrio lokaciju zakopanih ostataka tvrdi da se radi o žrtvi strašnog zločina u Srebrenici iz 1995. godine, i da su kosti donesene u Brčko dve godine nakon rata.

"Pomogle su stotinama ljudi"

Mraović, kako je sam rekao, ne vidi ništa sporno u celom slučaju, navodeći da su kosti korišćene za "planiranje operacija".

Ja sam ih koristio u bolnici, koristio za planiranje operacija, one su pomogle stotinama ljudi - rekao je Mraović za RSE u telefonskom razgovoru, ne objašnjavajući na koji način ih je koristio.

Upitan da li ima li advokata, odgovara da nema“od čega da se odbrani, od tih glasina“.

Inače, radi se o nekompletnim ostacima jedne osobe i, kako su rekli za RSE iz Instituta za nestale BiH, prvom slučaju namernog sakrivanja posmrtnih ostataka žrtve rata u Bosni i Hercegovini u sopstvenom dvorištu.

Prema informacijama Instituta, Mraović se ne nalazi u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo BiH sprovodi istragu

Iz državnog Tužilaštva BiH kažu da je istraga u toku, da oni i SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu) sprovode potrebne aktivnosti, i da u interesu predmeta ne mogu davati dodatne informacije.

Odeljenje za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta tek treba da odluči da li će dr Mraoviću biti oduzeta licenca za bavljenje lekarskim poslom. Prema zakonima Distrikta, ona se može oduzeti „zbog kršenja etičkih principa struke“.

Lekarske komore oba entiteta BiH nisu odgovorile na zahtev za komentar o ovom slučaju.

Zakopao 2012. kosti u dvorište?

Iz Instituta za nestale osobe BiH pojašnjavaju da su oni radili po prijavi koju su dobili od svedoka. Emza Fazlić, portparolka Instituta izjavila je da su posmrtni ostaci navodno doneseni u Brčko 1997. godine.

- Tokom 2012. godine ih je zakopao u svoje dvorište, a potom je preko toga izlivena betonska fontana - rekla je Fazlić za RSE.

Ona ističe da nije bilo svedoka koji je dao preciznu lokaciju posmrtnih ostataka, verovatno nikada ne bi bili pronađeni.

- Posmrtni ostaci su odmah prebačeni u Komemorativni centar u Tuzlu, gde se naknadno zakaže obdukcija, odnosno sudsko-medicinska, kriminalistička obrada, tom prilikom, ujedno se izuzmu koštani uzorci koji se pošalju na DNK analizu - objasnila je.

Zatvorska kazna do dve godine

Prema Krivičnom zakonu Brčko distrikta, ako neko neovlašteno odnese, sakrije ili premesti telo ili deo tela, biće kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Kazne su iste u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj moguća zatvorska kazna do dve godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading