Otkrivene tajne Junajted Grupe! Grci objavili: ŠOLAK KRIJE DUGOVE!

Autor:

Vesti

22.09.2023

12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U Atini se ne smiruje medijska oluja o finansijskom “bunaru” u koji je Dragan Šolak sa svojim partnerima upao

Otkrivene tajne Junajted Grupe! Grci objavili: ŠOLAK KRIJE DUGOVE!

Foto: youtube.com/N1

Jedan od najuticajnijih portala za biznis vesti u Grčkoj objavio je da Junajted Grupa pokušava da sakrije svoje ogromne finansijske probleme, od smanjene količine raspoloživog novca do preopterećenosti dugovima teškim preko 7 milijardi evra.

"Mitovi i istine o Junajted Grupi i Novoj - Poverljivi finansijski izveštaji", naslov je detaljne analize poslovanja grupacije Dragana Šolaka koju je portal Capital.gr juče objavio.

Junajted Grupa u Grčkoj ima u vlasništvu jednog od najvećih operatera "Nova", koji je nastao spajanjem sa takođe velikim provajderom "Wind Hellas", a kako bi dobili dozvolu za ovo gomilanje tržišnog učešća Šolak i kompanija su grčkoj vladi obećali investiciju od čak 2 milijarde evra u projekte digitalizacije.

Sve ovo je privuklo ogromnu pažnju javnosti u Grčkoj i tamošnjih medija, pogotovo jer Šolak još nije ispunio obećanje o megalomanskoj investiciji. U Atini se ne smiruje medijska oluja o finansijskom "bunaru" u koji je Dragan Šolak sa svojim partnerima upao, što iz Junajted Grupe uporno pokušavaju da demantuju.

- S obzirom na to da iz Nove i Junajted Grupe konstantno odbijaju da javno objave izveštaje o poslovanju, tvrdeći da im to nije prakse, Capital.gr je sam nabavio poverljive finansijske izveštaje UG za 2022. godinu, koji su dostavljeni samo odabranim investitorima i kreditnim agencijama - objašnjava se u analizi.

Kako ističe grčki portal, "ovi izveštaji indirektno, ali vrlo jasno, ukazuju na problematičnu finansijsku situaciju", a tvrdnje Šolakove grupacije da beleže velike uspehe "nisu istina, već samo mit".

Foto: www.profimedia.rs

 

U analizi se navode razne tvrdnje UG i osporava se svaka od njih. Na primer, priča da je Grupa napravila velike prihode i operativnu dobit ne zasniva se na njenom realnom poslovanju, već je do toga došlo akvizicijama drugih kompanija, kao što su "Wind Hellas" u Grčkoj i "Optima Telekom" u Hrvatskoj. Pritom, da bi obavila te kupovine Šolakova grupacija je morala da se zaduži.

- Jednostavno rečeno, UG je praktično ‘kupila’ značajan deo svojih prihoda i operativne dobiti tako što je pozajmljivala novac. Za kupovinu ‘Wind Hellas’, na primer, izdali su dve serije obveznica ukupne vrednosti 980 miliona evra. Prva serija od 400 miliona evra i sa promenljivom kamatnom stopom stiže im na naplatu 2029, a druga od 580 miliona evra i sa fiksnom kamatnom stopom stiže na naplatu godinu dana kasnije - objašnjavaju sa portala Capital.gr.

Amerikanci: Šolak gubitaš!

 
Pozivajući se na zvanične podatke ugledne američke investicione banke JP Morgan, Capital.gr navodi da je u 2022. došlo dramatičnog povećanja poslovnih gubitaka Junajted Grupe. Poslovni minus im je porastao sa 103,35 miliona evra u 2021. na čak 227,03 miliona evra u 2022, “praktično više je nego udvostručen”, navodi grčki biznis portal.

U analizi se ističu i Šolakovi problemi sa kešom koji ima na raspolaganju. Naime, Junajted Grupa beleži "negativni priliv gotovog novca - konkretno, raspoloživi keš sada im je manji za 54 miliona evra, a likvidnost gotovine im je u 2022. pala na 100 miliona u odnosu na 155 miliona iz prethodne godine".

Posebno su zanimljivi podaci o ukupnoj zaduženosti i obavezama Junajted Grupe. “Iz ove grupacije tvrde da su medijski izveštaji o tome da je dužna preko 7 milijardi evra samo mit. Ipak, ispada da su njihovi demantiji zapravo mit.

Ukupne finansijske obaveze Junajted Grupe u 2022. zaista su narasle na 7,13 milijardi evra, od čega se 4,54 milijarde evra odnosi na dugoročne obveznice”, ističe se u analizi uglednog grčkog biznis portala.

Foto: Printscreen/Capital.gr

 

 

Navodi se da je Šolakova grupa, da bi finansirala svoje ambiciozne akvizicije, pozajmljivala sredstva na tržištu obveznica, što je dovelo do ogromnog opterećenja.

Kojom dinamikom će Šolak vraćati dugove?

Uvidom u izveštaje o poslovanju UG, Capital.gr je došao do podataka i kojom dinamikom će gazda Šolak morati da vraća dugove:

- Serija obveznica po fiksnoj kamatnoj stopi od 4.875% u vrednosti 525 miliona evra stiže na naplatu 2024. godine.

- Serija obveznica po promenljivoj kamatnoj stopi, vezanoj za Euribor (koji stalno raste), u vrednosti 550 miliona evra stiže na naplatu 2025. godine.

- U 2026. će Junajted Grupi i njenom gazdi Šolaku doći vreme za otplatu čak dve serije obveznica od ukupno preko milijardu evra: jedna sa fiksnom kamatnom stopom od 3.125% i vrednosti 600 miliona evra, a druga sa promenljivom stopom, vezanom za Euribor, od 450 miliona evra.

- Serija obveznica sa fiksnom kamatnom stopom od 4% vredna 550 miliona evra dolazi na naplatu 2027. godine.

- Refinansiranje obveznica od 625 miliona evra, skupa sa serijom sa fiksnom kamatnom stopom 4.625% i vrednom 300 miliona evra, stiže Šolaku na naplatu 2028. godine.

Šta je zaključak računice? Ovo znači da će Junajted Grupa i Dragan Šolak u narednih manje od pet godina morati da vrate dugove u ukupnoj vrednosti od 3,59 milijardi evra, a odmah potom im na naplatu stižu obaveze za kupovinu "Wind Hellas" u Grčkoj od 980 miliona evra!

Iz Junajted Grupe poručuju da su se snašli za 2024. i 2025. rasprodajom dela imovine, ali je potpuno nejasno šta će da rade kasnije, upozorio je ugledni grčki biznis portal Capital.gr u svojoj analizi.

Nema više izvlačenja para iz Srbije

 
U nekim prošlim vremenima, kada je Junajted Grupa preko operatera SBB praktično držala monopol na tržištu distribucije televizije i interneta u Srbiji, gazda Šolak je investicije u inostranstvu finansirao delom i novcem koji je ispumpavao iz naše zemlje.

Ali, toj priči je došao kraj. SBB više nema monopol već jaku tržišnu konkurenciju, pa je po ostvarenim prihodima sada poslednji u Srbiji - iza Telekoma Srbija, Yettela i A1 Srbija.

U regionu svih zemalja bivše Jugoslavije, SBB je tek deveti po prihodima i šesti po dobiti, a u konkurenciji velikih vlasničkih grupacija Junajted Grupa je ubedljivo poslednja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading