EVROPA SE SPREMA DA ISKORISTI PUN POTENCIJAL LITIJUMA, DEO OPOZICIJE TA VRATA ZATVORIO SRBIJI: Da li će Ćuta, Zelenović i Đilas platiti odštetu narodu?

Autor:

Vesti

02.09.2023

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Češki premijer poručio je da se radi na tome da počnu rudarenje što je pre moguće.

EVROPA SE SPREMA DA ISKORISTI PUN POTENCIJAL LITIJUMA, DEO OPOZICIJE TA VRATA ZATVORIO SRBIJI: Da li će Ćuta, Zelenović i Đilas platiti odštetu narodu?

Foto: ATA Imgaes

Češki premijer Petr Fiala najavio je litijum kao jedan od šest stubova vizije i strategije za budućnost zemlje.

On je, između ostalog, poručio da se radi na tome da počnu rudarenje što je pre moguće.

- Pet odsto globalnih rezervi litijuma nalazi se u Činovcu...uspeh bi bio ogroman podsticaj za našu ekonomiju - poručio je Fiala.

 

 

I dok se EU sprema da kopa i iskoristi pun potencijal litijuma, u Srbiji je deo opozicije uništio tu šansu.

Podsećamo, deo opozicije predvođen Draganom Đilasom, Aleksandrom Jovanovićem Ćutom, Nebojšom Zelenovićem i sličnim uništili su šanse Srbije da razvije ekonomiju uz pomoć litijuma.

Da li će pomenuta trojka platitiodštetu državi i narodu? Ne, naravno, jer im je najbitniji lični profit.

Rudarenje počinje i u srcu Alpa

Austrijanci odlično znaju šta rade, i to na 270 kilometara od Beča, na lokaciji koja se zove Karnten.

U Koralpima, u Austriji, u vodećem Alpskom turističkom centru, dodeljeno devet novih koncesija za litijum, što znači da ih sada ima ukupno 20. I dok interesne grupe ruše budućnost Srbije, u srcu Austrije kreće rudarenje litijuma!

Navodi se da kopanje kreće 2025. godine, a lokacija je samo srce turističke Austrije i prirodnih lepota!

Britanija odlučila - litijum nije toksičan

Britansko nadzorno telo za bezbednost na radu predložilo je da se hemikalije litijuma ne klasifikuju kao "toksične", što je odluka trebalo da podstakne ulaganja u lanac snabdevanja električnih automobila u Velikoj Britaniji.

Litijum je ključna roba za baterije za električna vozila, a vlade širom sveta nude ogromne subvencije i izradu propisa kako bi privukli ulaganja u iskopavanje metala, njegovu rafinaciju u upotrebljive hemikalije i izgradnju gigafabrika, navodi FT.

U potencijalnom odstupanju od regulative EU, Izvršni odbor za zdravlje i bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (HSE) saopštio je  prošle nedelje da „u ovom trenutku nije predložena obavezna klasifikacija i obeležavanje“ za litijum karbonat, hlorid i hidroksid – ključna jedinjenja koja se koriste u baterijama električnih vozila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading