FPN VEĆ DRUGI PUT PRIZNAJE KOSOVO: Studenti ukazali na novi težak skandal beogradskog fakulteta!

Autor:

Vesti

26.08.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Isti skandal dogodio se i u martu ove godine.

FPN VEĆ DRUGI PUT PRIZNAJE KOSOVO: Studenti ukazali na novi težak skandal beogradskog fakulteta!

Foto: Nebojša Mandić, Tanjug/Jadranka Ilić

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Kosovo je ponovo predstavljeno kao nezavisna država!

Naime, na jednom od događaja koji je organizovan pre dva dana na ovom fakultetu kod jedne od stolica postavljena je kartica na kojoj piše Kosovo, ali bez obavezne zvezdice. Sliku je objavio Studentski parlament fakulteta i pozvao upravu da poštuje Ustav sopstvene države.

A uprava? Bolje da se nisu oglašavali. Jeste, kažu, slikano je na fakultetu, ali će tek da vide o čemu se radi. I možda bi čovek ovo i mogao da zavede pod "desilo se u brzini", da im ovo nije drugi put da prave istu grešku u šest meseci. Identičan slučaj, predstavljanje Kosova kao nezavisne države na FPN, desio se i početkom marta ove godine.

- Studentski parlament Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu najoštrije osuđuje isticanje i promovisanja tzv. države Kosovo u prostorijama ovog fakulteta. Studentski parlament FPN smatra nedopustivim čin isticanja naziva i zastave lažne države Kosovo, koji u ovim teškim trenucima za našu zemlju predstavlja direktno ruganje našem narodu na KiM - navodi se u objavi Studentskog parlamenta FPN, uz fotografiju na kojoj je precrtana tabla na kojoj piše Kosovo sa zastavom te takozvane države.

Takođe, dodaju, FPN, kao jedina državna visokoškolska ustanova matična za politikologiju u državi, ima, pre svega moralnu, obavezu da se stara o obrazovanju omladine u skladu s interesima naše zemlje i naroda, ali i obavezu poštovanja Ustava.

- Upravi Fakulteta političkih nauka do sada nije upućena nikakva žalba povodom mogućeg kršenja normi koje proističu iz dogovora o regionalnom predstavljanju i saradnji između Beograda i Prištine. Ipak, važnost ovog pitanja nalaže da ispitamo okolnosti i činjenice na koje bi mogla da upućuje fotografija nedavno objavljena na društvenim mrežama, navodno nastala 24. avgusta na Fakultetu političkih nauka - navodi se u saopštenju FPN i dodaje:

- Na fotografiji se može prepoznati jedna od slušaonica fakulteta, a prikazane su dve prazne stolice i sto na kom stoji tablica s natpisom Kosovo, bez zvezdice i odgovarajuće fusnote. Kada se utvrde relevantne činjenice ovog slučaja, uprava će preduzeti sve mere predviđene zakonom i statutom. Ne treba imati nikakve sumnje da uprava Fakulteta političkih nauka najoštrije osuđuje svaki čin kojim se negira teritorijalna celovitost i krši Ustav Republike Srbije.

Isti skandal dogodio se i u martu ove godine: u obaveštenju za okrugli sto Academic exchanges between Kosovo and Serbia izostavljena je zvezdica kod navođenja Kosova. Sa FPN su poručili da je učinjena "nenamerna i gruba greška", te da je nakon intervencije dekana Dragana R. Simića kod organizatorke okruglog stola greška uklonjena.

Jovanović: Da poštuju državu, ne bi to uradili

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da je to uradio neko ko simpatiše pronatovsku i proameričku politiku.

- Da neko iole poštuje svoju državu i njen ustav, dostojanstvo, ne bi to uradio ni pod kojim uslovima. Nema uverljivog objašnjenja da se u jednoj obrazovno-vaspitnoj ustanovi dešavaju takve stvari - ističe Jovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading