RASKOL U ŠOLAKOVIM MEDIJIMA ZBOG JOVANINOG MEĐUNOŽJA: Zaratili Nova i Danas, ko je kukavica, a ko prodana duša?

Autor:

Vesti

24.08.2023

16:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve medijske kuće, obe u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka, koje se izdaju za nezavisne i profesionalne medije, plus karikaturista Dušan Petričić ušli su u klinč zbog "one stvari" voditeljke Pink Jovane Jeremić. Pride se suptilno počastili uvredama - ko je i zašto kukavica, a ko sarađuje sa "okupatorom" SNS

RASKOL U ŠOLAKOVIM MEDIJIMA ZBOG JOVANINOG MEĐUNOŽJA: Zaratili Nova i Danas, ko je kukavica, a ko prodana duša?

Foto: YouTube/Printscreen

Pošto je list Nova odbio da objavi karikaturu Dušana Petričića, na kojoj je prikazana voditeljka Jovana Jeremić (kao debela, mlohava žena, jer žensko telo kod srpskih karikaturista uvek mora da bude predstavljeno kao nešto gadno i prljavo), kako se uvija dok se Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, veseli, a ovaj prekinuo saradnju s njima, u priču se uključio drugi Šolakov medij- Danas. 

Foto: YouTube/Printscreen

Glavni urednik lista Danas Dragoljub Petrović

Odvratnu karikaturu je objavio Danas i pod plaštom slobode medija i tumačenja šta je karikatura i šta znači za jedno demokratsko društvo, bocnuli Novu i njihovo uredništvo. Na duplerici, pod zbirnim naslovom "Tri pogleda na jednu karikaturu", objavljen je stav Mihaila Jovićevića, glavnog urednika portala Nova.rs u kome se navodi zašto su odbili da objave spornu karikaturu - ovakav prikaz ženskog tela (nakaradan) bio bi korak unazad za Novu.

Foto: YouTube/Printscreen

Glavni urednik Nova Mihailo Jovićević

Objavljen je i odgovor Petričića na stav Nove, u kome se ovaj autor isčuđava što je zabranjen "zbog one stvari". 

- Prvi put sam pao zbog Vučića, a sada, verovali ili ne, zbog "one stvari" ili međunožja ili intimne regije, kako se to već pristojno kaže, onog lika sa Pinka, voditeljke Jovane - nastavio je da vređa Petričić.  

Foto: YouTube/Printscreen

Karikaturista Dušan Petričić

Ređajući dalje kroz tekst svoje iščuđavanje ovim potezom uredništva Nove, dolazi do zaključka da u stvari oni sarađuju sa aktuelnom vlašću. 

- Ovi novi operativci, koji površnom posmatraču lako zaliče na civilizovanu opoziciju, a otvoreno i bez blama se hrane na državnom kazanu, vrlo vešto mute već zamućenu sliku, sprečavajući nesrećnu i obezglavljenu javnost da sabere dva i dva i shvati da se ova vlast nikada ne izborima neće promeniti - navodi Petričić. 

I tu na scenu stupa Dragoljub Petrović, glavni urednik lista Danas, koji poentira da su urednici Nove kukavice, jer su se uplašili botova, pa nisu pustili ovu karikaturu, a evo, on je hrabar i pušta je.

Foto: www.profimedia.rs

Tajkun Dragan Šolak

I da se čovek potrudi, teško da bi smislio slikovitiji prikaz "kako izgleda kad nekog pukne sujeta".

Naime, Petrović je nedavno pustio jednako ogavnu karikaturu na kojoj Jelena Karuleuša doji Vučića, golih grudi, naravno - kako žena u karikaturi, a da joj se ne vide sise, i to po mogućstvu da vise, da budu odbojne, dok muškarci nikad nisu prikazani odvratnih, obnaženih tela - a što je izazvalo osudu javnosti.

Sad kad je Nova odbila da uradi isto, Petrović je brže bolje skočio, uz Petričića, da prikaže kako su u Novoj napravili grešku. Jovićevića su predstavili kao kukavicu, koji se čak uplašio i više od Vučića (navodi da predsednika Srbije moraju da brane od karikatura reke botova).  

- Ali za razliku od politike gde mora biti demokratije, u novinarstvu nema mnogo demokratije- glavni urednik ima isključivo pravo da proceni šta će da objavi, a šta neće u mediju za koji odgovara. I kao što mislim da je Petrićeva karikatura fenomenalna i svakako bi je trebalo objaviti, makar u Danasu, tako mislim i da kolega Mihailo iz Nove nije učinio akt cenzure, on je samo u tom trenutku razmislio i shvatio da će mu se na glavu popeti svih 14.000 registovanih botovskih naloga, koji će šatro braniti sve žene u želji da zapravo odbrane samo jednog muškarca - napisao je Petrović. 

Za kraj je još dodao: 

- Treba se ipak popeti na oblak i poručiti im: "Stanite, braćo naprednjaci, stanite, ponestalo nam je devica". 

Politički analitičar Darko Obradović navodi da koliko je cela ova stvar degutantna pokazuje i to uzajamno hrabrenje ko sme to da objavi. 

- Žele da vulgarizuju predsednikova obraćanja građanima. Najobičniji prostakluk i ženomržnja kao vid političkog nasilja prelazi sve granice. Koliko je cela stvar degutantna pokazuje i uzajamno hrabrenje ko sme da to objavi. Njih baš briga za Pink, već im smeta što predsednik Vučić ima priliku da se obrati građanima - kaže Obradović. 

Na kraju, ova epizoda može da bude dobra ideja Petričiću za narednu karikaturu - urednici Nove i Danasa u epizodi "ko ima veći", jer se, na kraju, ovo prepucavanje i svodi na to. Ne, čekaj, kako muške "one stvari" u karikaturi, pa to je rezervisano samo za žene. 


Danasovci se hvale da su profesionalni, 
a sad brane senzacionalističke naslove 

Malo ko tako voli da drži slovo o profesionalnosti, šta sme- šta ne, kako drugi mediji lažu, preuveličavaju i slično, kao list Danas. Međutim, sada su i sami priznali da su se okrenuli "kliktabilnim naslovima" - preuveličan naslov, atraktivan da bi privukao čitaoca, i da su to morali da urade zbog posećenosti sajta. 

Čedomir Vučinić, urednik društvenih mreža u Danasu, napisao je autorski tekst gde objašnjava zašto rade to što rade, jer su ih čitaoci pljuvali, i, naravno, sad pravda takvo ponašanje, jer eto, oni su, praktično, naterani to da rade da bi bili čitaniji. 

- Kada se u eri besplatnog medijskog sadržaja čitalac nađe uvređen zbog toga što je, besciljno skrolujući po Fejsbuku i ubijajući vreme, naišao na jedan klikbejt naslov jednog medija poput Danasa, pa odvoji vreme da napiše komentar poput "Šta se dešava sa vama, totalno ste se srozali", a ne odvoji vreme da pročita tekst i vidi da iza tog klikbejt naslova ipak stoji nekakav informativan, edukovan, koristan ili, u krajnjoj liniji, zabavan sadržaj - to nije korektno prema tom mediju - napisao je Vučinić. 
Znači, kad to rade drugi, onda je to sramota profesije, a kad to radi Danas, i čitaoci ih pljuju, onda to nije fer prema njima, jer su oni naterani na to tržištem. Ajdeee!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading