SVI SU SE PITALI ZAŠTO NJEGA NEMA: Edi Rama progovorio o tome zašto nije u Atini!

Autor:

Vesti

22.08.2023

16:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanski premijer Edi Rama komentarisao je neformalni sastanak lidera Zapadnog Balkana u Atini, navodeći da je srećan što je grčki premijer Kirjakos Micotakis preuzeo inicijativu da sa liderima razgovara o evropskoj budućnosti Balkana u pozadini ruske agresije.

SVI SU SE PITALI ZAŠTO NJEGA NEMA: Edi Rama progovorio o tome zašto nije u Atini!

Foto: Printscreen

Albanski premijer Edi Rama oglasio se povodom toga što nije prisustvovao neformalnom sastanku lidera Zapadnog Balkana u Atini.

Naime, Rama je na društvenoj mreži "X", nekadašnjem Tviteru, poručio svima onima koji su, kako navodi, u Grčkoj, Albaniji ili bilo gde drugo, na različite načine komentarisali ili su bili zbunjeni njegovim odsustvom u Atini, kao i novinarima koji su pitali za njegovo mišljenje, a nisu dobili odgovor pre događaja, da je razlog vrlo jednostavan.

- Nisam želeo da uznemiravam domaćina i njegove goste, povećavajući buku pre nego što moji dobri prijatelji okupljeni u Atini završe svoj posao. Srećan sam što je Kirijakos preuzeo inicijativu da prelomi hleb sa veoma relevantnim liderima i razgovara o evropskoj budućnosti Balkana u pozadini ruske agresije. Regionu je potrebna Grčka, da bude više uključena u naš zajednički put. Uvek sam govorio njemu i drugim grčkim prijateljima, uključujući i to javno u nekoliko navrata, da iskreno verujem da njihova zemlja ima prirodnu ulogu na Balkanu s obzirom na njen profil i iskustvo u EU - naveo je Rama.

 

 

Istakao je i da je sastanak bio produktivan i da ne bi voleo da vidi večeru iskorišćenu da se Albaniji pošalje kontradiktorna poruka u odnosu na mnogo ambiciozniji cilj inicijative.

- Nadam se da ova nesrećna činjenica nije zbunila goste. Što se mene tiče - razgovor, komunikacija, diskusija sa prijateljima, saveznicima, partnerima i komšijama, pre svega je suština međunarodne politike i pokušaj da se stavite u kožu drugog, što je obaveza. Još više kada se čini da stvari kreću naopako - naveo je premijer Albanije,

On je dodao da će Albanija u oktobru predsedavati Samitom Berlinskog procesa i poziva Micotakisa da učestvuje.

Nikada nisam mogao da zamislim da odgovorim na to, da na njegovo mesto pozovem grčkog predsednika, za koga takođe imam najveće poštovanje. Razumem pritisak trećih lica, željnih da iskoriste svaku priliku da od krtičnjaka naprave planinu. Ali, svi imamo mnogo veće izazove koji su pred nama, postoje prave planine na koje se treba popeti. Ono što treba da nas spaja u ovakvim turbulentnim vremenima zarad naših naroda, naših zemalja, našeg regiona, naše Evrope je vec´e od onoga što nas deli. Previše je u pitanju globalno, da bismo postali taoci plemenske unutrašnje politike - poručio je Rama.

BONUS VIDEO:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading