"PUTOKAZ ZA BUDUĆNOST NAŠIH ODNOSA!" Predsednik Srbije na sastanaku sa episkopom budimskim Lukijanom! (FOTO)

Autor:

Vesti

19.08.2023

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Vučić je istakao da su odnosi između Srbije i Mađarske čvrsti i da predstavljaju partnerstvo i poverenje koje je izgrađeno na dobrobit svih građana oba naroda.

"PUTOKAZ ZA BUDUĆNOST NAŠIH ODNOSA!" Predsednik Srbije na sastanaku sa episkopom budimskim Lukijanom! (FOTO)

Foto: Printscreen/www.instagram.com/buducnostsrbijeav

Danas je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, posetio Sentandreju u Mađarskoj, gde se sastao sa episkopom budimskim Lukijanom. Ova poseta je deo nastojanja da se unaprede odnosi između Srbije i Mađarske, a predsednik Vučić je istakao značajnu istorijsku povezanost između srpskog naroda i ovog dela Mađarske.

Sastanak sa episkopom budimskim Lukijanom je simboličan, jer se odvija u mestu koje ima bogatu istoriju naseljavanja srpskog naroda u ovom delu Mađarske, počevši od 17. veka. Ova poseta naglašava značaj dijaloga i saradnje među narodima i verskim zajednicama u regionu.

 

 

- Sa episkopom budimskim g. Lukijanom danas u Sentandreji, mestu koje odiše posebnom duhovnošću dok svedoči o istoriji našeg naroda i njegovom naseljavanju u ovim pitomim predelima Mađarske i njihovom opstanku od 17. veka do danas - napisao je predsednik Vučić na svom nalogu instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Predsednik Vučić je istakao da su odnosi između Srbije i Mađarske čvrsti i da predstavljaju partnerstvo i poverenje koje je izgrađeno na dobrobit svih građana oba naroda. On je takođe pohvalio bogoslužbeni karakter ovog susreta i važnost verskih vrednosti kao osnove za međusobno razumevanje i saradnju.

Nakon sastanka sa episkopom Lukijanom, predsednik Vučić je prisustvovao bogosluženju povodom slave Preobraženske crkve. Ovaj događaj dodatno ističe važnost verske dimenzije u odnosima između država i naroda.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

 

- Mnoge stranice istorije ispisane su od tada, ali ove koje stvaramo danas sa našim prijateljima Mađarima, predstavljaju putokaz za budućnost naših odnosa, čvrstog partnerstva i poverenja koje smo zajedno izgradili na dobrobit svih naših građana - dodaje. 

Kasnije tokom dana, predsednik Vučić je prisustvovao ceremoniji otvaranja Svetskog prvenstva u atletici u Budimpešti, gde je dočekan od strane predsednice Mađarske, Katalin Novak. Ovo predstavlja još jedan aspekt saradnje između Srbije i Mađarske, ovoga puta u oblasti sporta.

U celini, ova poseta i događaji ukazuju na napore za jačanje saradnje i prijateljstva između Srbije i Mađarske, kao i na važnost verskih, kulturnih i sportskih veza u izgradnji međusobnih odnosa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (49)

Loading
Zoran

19.08.2023 16:10

Srbija nančelu sa Vučićem misli na svoj narod koji živi u Mađarskoj. Ova poseta ujedno je i šansa da se poprave odnosi Sebije i Turske jer će u Mađarskoj boraviti i Erdogan.

Ana

19.08.2023 16:21

Vera povezuje narode i drzave

Srđa

19.08.2023 16:22

Sent Andreja, centar srpske duhovnosti u Mađarskoj još od 17.veka.

Tanja

19.08.2023 16:33

Srbi u Mađarskoj znaju da imaju jednu maticu a to je Srbija. Predsednik Vučić se maksimalno zalaže da Srbi gde god da su mogu uvek da računaju na Srbiju.