REGION SE TRESE OD KURTIJEVOG SKANDALA! U Tetovu promovisao "VELIKU ALBANIJU", nazivali ga "premijerom svih Albanaca"!

Autor:

Vesti

13.08.2023

16:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na ovaj skandal reagovali su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je kazao da je to pretnja po region, ali i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

REGION SE TRESE OD KURTIJEVOG SKANDALA! U Tetovu promovisao "VELIKU ALBANIJU", nazivali ga "premijerom svih Albanaca"!

Foto: Tanjug/AP, Printscreen/Map

Aljbin Kurti, premijer lažne države Kosovo, osim što svakodnevno pali vatru u južnoj pokrajini, otišao je korak dalje i doveo u opasnost čitav region! Tako se, prema oceni javnosti, može opisati njegov skandalozni potez od pre dva dana - poseta Tetovu i Čairu u Severnoj Makedoniji, gde je isticana zastava "velike Albanije", a on nazivan "premijerom svih Albanaca".

I to na ceremoniji na kojoj je jedna od najvećih ulica u Skoplju dobila ime po Ademu Demaćiju, najvećem ideologu nezavisnosti Kosova i Kurtijevom učitelju.

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Na ovaj skandal reagovali su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je kazao da je to pretnja po region, ali i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Zabrinjavajuće

Vučić je kazao da je skandal nad skandalima to što je Kurti u Severnoj Makedoniji promovisao ideju "velike Albanije".

- Tamo je promovisana ideja "velike Albanije", isticani su njeni simboli, a Kurti je predstavljen kao premijer svih Albanaca i premijer Tetova, između ostalog - ukazao je Vučić na TV Pink.

Predsednik se osvrnuo na preimenovanje Ulice Druge makedonske brigade u Skoplju u Ulicu Adema Demaćija, podsećajući da je "reč o čoveku koji je 28 godina proveo u zatvoru, u vreme Tita, koje je bilo liberalno za to vreme, kao najgori i najveći velikoalbanski ideolog i separatista". Ukazao je da je Demaći bio mentor i idol Kurtiju.

Iljir Mirena

Kurti, šta konzumiraš?

Kosovski analitičar Iljir Mirena, komentarišući Kurtijevu izjavu o Tetovu i Prizrenu, upitao ga je "šta konzumira" kad daje ove čudne izjave.

- Zašto nam ne kažeš šta radiš, egoisto - napisao je, između ostalog, Mirena na Tviteru, reagujući na izjavu Kurtija "da na nebu izgleda kao da su Prizren i Tetovo jedan grad, ali kada ih je Bog doveo na Zemlju, Šar-planine su ih razdvojile, napravile od njih dva grada, Prizren i Tetovo".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jutros govorio i o poziciji vojske Srbije u svetu, ali i poseti Aljbina Kurtija Severnoj Makedoniji.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 - Pogledajte njegovu ideologiju. Ne bi on napadao samo centralnu Srbiju već i Severnu Makedoniju, Crnu Goru, a pitanje je šta bi bilo i sa Albanijom - upozorio je Vučić.

- Poslednji podaci govore da je Vojska Srbije prva u regionu. Naša armija je mnogo snažnija nego što je bila, ali moramo da se čuvamo jer jedini u okruženju nismo NATO. U Severnoj Makedoniji poseta Aljbina Kurtija je skandal nad skandalima, pokazivani su simboli Velike Albanije, on je prikazan kao premijer svih Albanaca, otvorena je ulica Adema Demaćija velikoalbanskog separatiste koji je bio mentor Kurtiju. 

- Da nismo toliko puta jači, snažniji, moćniji po tehnici, naoružanju, znate li koliko bi nas puta Kurti napao do sada? I Šutanovac je to čak primetio. Ne bi napadao centralnu Srbiju već i Severnu Makedoniju i Crnu Goru. Obratite pažnju. Zato je važno da oni koji podržavaju Kurtija sa Zapada, da napadaju Srbiju. Mi moramo da čuvamo naš narod i svoju zemlju, da prihvatamo kompromise i da popuštamo ako treba da sačuvamo narod... Hrvatska ima izuzetno snažnu vojsku... - rekao je.

Iz kabineta premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog saopštili su da je poseta Kurtija skopskoj opštini Čair i Tetovu privatna, te da je isticanje zastava koje nisu nacionalne protivno protokolu i zakonu, preneo je makedonski portal A1on.mk.

U kabinetu Kovačevskog smatraju da je isticanje zastava koje nisu nacionalne protivno protokolima i zakonima za organizovanje događaja u prisustvu državnika stranih država.

- Istovremeno, vrsta ikonografije koja se posmatra na manifestaciji u prisustvu visokog predstavnika strane države je neprikladna i nedozvoljena u državi članici UN i državi članici NATO, te vas s tim u vezi obaveštavamo da SVR Tetovo preduzima mere za identifikaciju počinilaca i potpuno rasvetljavanje slučaja - navodi se u saopštenju.

Dva meseca terora

Šteta od blokade srpske robe 50 miliona evra

Bojan Stanić iz Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije rekao je juče da se šteta zbog blokade uvoza robe iz Srbije na Kosovo uvećava, navodeći da je sada, kada je reč o nerealizovanim pošiljkama, skoro 50 miliona evra.

Podsetio je da je do 8. jula bio zabranjen uvoz svega iz centralne Srbije, pa je dozvoljen ulazak sirovina, poluproizvoda, mašina i opreme, osim finalnih proizvoda za krajnje potrošače u maloprodaji.

- Trpi i teritorija KiM, posebno jer je slabije razvijena privreda - rekao je Stanić.

Istakli su da je za osudu i činjenica da na manifestaciji organizovanoj na teritoriji Severne Makedonije nije otpevana makedonska himna i nije istaknuta makedonska nacionalna zastava.

Tetoše čudovište

Takođe, reagovali su i zbog preimenovanja ulice, koja nosi ime herojske Druge makedonske brigade, u Ulicu Adema Demaćija, sa čim se, kako su istakli, ne slažu.

Gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski kazao je da događaji u Skoplju i Tetovu bacaju u vodu slogan "Jedno društvo za sve", ali poseban problem predstavlja isticanje obeležja takozvane velike Albanije, kao i izostanak državne himne. Ujedinjena makedonska dijaspora zatražila je od vlade da Kurtija proglasi personom non grata.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je Kurtijeva preporuka da se Skoplje približi samoproglašenom Kosovu, Albaniji i Bugarskoj, a udalji od Srbije bezobrazluk i višestruki nonsens.

- Kurtiji je, da podsetim, u Severnu Makedoniju otišao da bi podbunjivao najekstremnije političke strukture Albanaca u toj zemlji i da bi promovisao fašistički projekat takozvane velike Albanije - naveo je Petković i dodao:

- Šta je još potrebno da bi se Kurtijevi sponzori u međunarodnoj zajednici prizvali pameti i shvatili da tetoše čudovište, koje će, ako mu se ne stane na put, razbuktati novi talas sukoba i uništenja na zapadnom Balkanu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (30)

Loading
Uki

13.08.2023 17:57

Sve dok ima jak lobi na zapadu šiptarski lobi neće stajati od svog plana za stvaranjem „velike Albanije“.

Lela

13.08.2023 17:58

Vlasti u S. Makedoniji ovo treba da sakcionišu po kratkom postupku inače uhvatiće se kod njih ludilo koje Kurti radi na KiM.

Ceca

13.08.2023 17:58

Izgleda da je Kurti sada bacio oko na S. Makedoniju, i da u njoj baci po koju klicu ludila o stvaranju zajedničke države svih albanaca.

Brankan

13.08.2023 17:59

E pusti makedonci, ovamo vas muče grci zbog imena države, ovamo bugari hoće da vas asimiluju a sad je i Kurti rešio da kod vas promoviše „veliku Albaniju“.