PREMIJERKA BRNABIĆ ODGOVORILA NA LAŽI OPOZICIJE: Zbog ovoga nije čudo što niko za vas NEĆE da glasa

Autor:

Vesti

20.07.2023

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Premijerka je istakla da nije sigurna da li je u jednom delu opozicije dominantno neznanje ili politikanstvo

PREMIJERKA BRNABIĆ ODGOVORILA NA LAŽI OPOZICIJE: Zbog ovoga nije čudo što niko za vas NEĆE da glasa

Foto: Printscreen

Ana Brnabić

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić drugi dan zaredom nalazi se u Narodnoj skupštini, gde zajedno sa ministrima u Vladi obrazlaže predloge novih zakona, izmena i dopuna zakona kao i potvrđivanje kredita koje je Vlada dogovorila.

Premijerka je istakla da nije sigurna da li je u jednom delu opozicije dominantno neznanje ili politikanstvo, jer je sve što su pričali juče potpuno neistinito i suprotno zdravom razumu. 

 - Juče je opozicija u diskusiji o kreditima i zaduženosti Srbije pokazala potpuno nerazumevanje i neznanje, verovatno i politički oportunizam što je verovatnije, jer bi ovakvo neznanje na ovom mestu bilo zaista neznanje epskih razmera - započela je Brnabićeva.

Ona je nastavila sa objašnjavanjem razlika u uzimanju kredita i zaduživanja zemlje danas i početkom ovog veka, kada je na vlasti bila današnja opozicija.

 - Kažete moraćemo da radimo mnogo da taj novac vratimo. To bi bila istina da se zadužujemo kao što se zaduživala bivša vlast, da se zadužujete i koristite taj novac za potrošnju. Novac nestane i onda svi građani moraju da rade da bi ga vraćali. Kada se zadužujete da biste ulagali u investicije, te investicije vraćaju novac same. Ako se zadužite da izgradite put, samo u slučaju da se zadužite po enormno visokim kamatnim stopama, pa to onda ne može da se lako vrati, što opet jeste bio slučaj u vreme bivše vlasti, vi ste u problemu. Ako se zadužujete po prihvatljivim uslovima, taj put ima vrednost i otplaćuje sam sebe. Ta pruga ima takođe neku vrednost i otplaćuje sebe. Naučno-tehnološki park ima ogromnu vrednost, svaki dan stvara nešto novo, neku novu dodatnu vrednost i sam se vraća - izjavila je predsednica Vlade.

Ona je upitala opoziciju da li će, kao što porede javni dug Srbije u apsolutnom iznosu nekada i sada, da kažu kako su razvijene evropske zemlje višestruko zaduženije od Srbije reći da vode glupu i nerazumnu ekonomsku politiku.

 - Postoje dve vrste opasnih kredita i obe su bile zastupljene u vreme bivše vlasti. Jedna je zaduživanje za potrošnju - kada nemate investicije a politički podižete plate i penzije – to je model koji vas vodi u sigurnu propast. Pa i MMF je tada rekao da je Srbija bila na nekoliko nedelja od kompletnog bankrota. Dakle, zaduživali smo se a nismo stvarali vrednost koja bi sama sebe isplaćivala. Druga užasna stvar je da se zadužujete, ne radite ništa i taj novac stoji. Krediti za Klinički centar i NTP su uzeti 2006. godine. Počeli su da se grade između 2013. i 2015. godine. Do tada su bili neiskorišćeni, prolazio je grejs period, ili smo plaćali penale na neiskorišćena sredstva. Zašto? Jer je neko mislio da je politički oportuno da se zaduži, nešto obeća ljudima, a nema čak ni projektno-tehničku dokumentaciju… Dakle, 2006. je uzet kredit od EIB za naučnu infrastukturu, a 2016. smo Vanja Udovičić i ja postavili kamen temeljac za NTP u Novom Sadu. Deset godina kasnije… - podsetila je Brnabićeva.

Premijerka je potom rekla opoziciji da je obmanjivanje građana da će se ovim novcem koji se uzima na kredit plaćati nekakvi botovi, samo jedan od pokazatelja zašto građani ne žele da glasaju za njih.

 - Vi se usuđujete da pokušate da obmanete građane Srbije da se zemlja zadužuje da plaća neke botove? Vi mislite da Evropska investiciona banka ne proverava svoje kredite, da tako deli novac svima? Zaista to mislite? Tako mislite o građanima Srbije, mislite da ćete ih tako prevariti? Nije ni čudo zašto niko ne glasa za vas. Kako ja da odgovorim na jednu takvu laž a da ostanem ozbiljna, kažite mi, molim vas - pitala je Brnabićeva, a potom nastavila.

 -  Juče smo objasnili da se zadužujemo za Moravski koridor, za naučno-tehnološke parkove i BIO4 Kampus, tačno naveli zgrade i faze koje ćemo raditi. I gde su tu botovi? Moguće je da vi plaćate neke botove, pošto ja ne znam ni šta to znači. Mi imamo članove, internet timove da, apsolutno, koji se bore na internetu. Možda su za vas to botovi, možda vi imate neki softver. Što se naše stranke tiče, to su ljudi od krvi od mesa, koji veruju SNS-u, koji veruju u našu politiku, u naše rezultate. Oni znaju da vaš dolazak na vlast znači propast Srbije. Niti ih iko plaća, niti su oni tražili da budu plaćeni. To što vi plaćate botove i što se brinete kako da platite te vaše botove, to je zaista vaš problem - zaključila je predsednica Vlade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

Komentari (29)

Loading
Lara

20.07.2023 13:48

Opozicija svakog dana iznosi laži i razne gluposti na koje narod Srbije više ne pada.

Dusan

20.07.2023 13:55

Predstavnici opozicije su glupavi i neuki i nemaju predstavu o tome šta pričaju zapravo.

Tijana

20.07.2023 13:57

Ma ko jos normalan njih da glas, strasno da nam ovakvi prevarati vode drzavu...nikada u zivotu.

Kata

20.07.2023 13:58

Kad ni sami ne znaju sta su izjavili i kad, ali danas za svaku izgovorenu reč i delo postoje dokazi, narod koji ih je možda i podržavao je izgubio poverenje.