U VELIKOJ HOČI OBELEŽENO 25 GODINA OD ALBANSKOG ZLOČINA! Na današnji dan teroristi OVK pobili više od 100 Srba i Roma

Autor:

Vesti

18.07.2023

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je u Velikoj Hoči parastosom obeleženo 25 godina od stradanja Srba i Roma u Orahovcu.

U VELIKOJ HOČI OBELEŽENO 25 GODINA OD ALBANSKOG ZLOČINA! Na današnji dan teroristi OVK pobili više od 100 Srba i Roma

Foto: www.profimedia.rs

U Velikoh Hoči danas je obeleženo 25 godine od stradanja Srba i Roma u opštini Orahovac.

Parastos je pored spomenika kidnapovanim i ubijenim Srbima, služio mesni paroh Milan Stojković, a cveće i vence su položili preživeli članovi porodica, rođaci i komšije stradalih.  

Obeležavanju godišnjice prisustvovao je i zamenik direktora Kancelarije za KiM Borislav Tajić.

Na današnji dan, 1998. godine, pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova su na području opštine Orahovac izvršili masovno kidnapovanje i egzekuciju Srba i Roma.

Samo u periodu od 17. do 22. jula 1998. godine kidnapovano je više od 100 Srba i Roma, pretežno civila, i odvedeno u zatvore i logore tzv. OVK.

Tokom prvog napada, ubijeno je sedam lica, a samo tokom jula meseca 1998. godine, u ovoj opštini je ubijeno 47 Srba i Roma.

Kidnapovanje, ubistva i paljenje srpskih i romskih kuća je nastavljeno i kasnije, tako da je iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište, tokom 1998. i 1999. godine, proterano kompletno srpsko stanovništvo.

Samo iz sela Retimlje je u jednom danu oteto 14 muških članova porodice Kostić, a istog dana, iz manastira Svetih Kozme i Damjana u Zočištu, koji datira iz 11. veka, kidnapovano je šest monaha, koji su 22. jula, posle intervencije OEBS-a i Međunarodnog crvenog krsta pušteni.

Tada su oslobođene još dve žene i dva bolesna muškarca iz sela Retimlje i Opteruša, kao i strarije osobe iz sela Zočište. 

Mnogi meštani ovog kraja, srpske i romske nacionalnosti se i dalje vode kao nestali.

DNK analizom, u masovnim grobnicama Mališevo i Volujak, identifikovano je 36 osoba koje su na području Orahovca, kidnapovane u julu 1998.godine. Jedan broj posmrtnih ostataka kidnapovanih lica iz perioda 1999. do 2000. godine pronađen je u pojedinačnim grobnicama i sahranjen u mestima po želji porodica.

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova i Metohije, detalje kidnapovanja i ubistva Srba iz Orahovaca i okoline predočilo je svim nadležnim institucijama koje su prikupljale podatke o kidnapovanim, nestalim i ubijenim licima, ali za zločine u opštini Orahovac do danas niko nije odgovarao. 

Parastos je danas služen i na groblju Orlovača kod Beograda, na kome je sahranjeno 25 ubijenih Srba iz ovog dela Metohije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading