KO JE BIO MILAN MILUTINOVIĆ? Miloševićev drug iz studentskih dana, zalagao se za ulazak Srbije u UN! Građani ga pamte po EPSKOJ izjavi!

Autor:

Vesti

02.07.2023

15:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milan Milutinović, bivši predsednik Srbije, ministar spoljnih poslova i potpredsednik Socijalističke partije Srbije preminuo je danas u 81. godini.

KO JE BIO MILAN MILUTINOVIĆ? Miloševićev drug iz studentskih dana, zalagao se za ulazak Srbije u UN! Građani ga pamte po EPSKOJ izjavi!

Foto: Profimedia

Milutinović je bio drugi predsednik naše države. Pre toga je bio sekretar za prosvetu i nauku Srbije od 1977. do 1982. godine, zatim upravnik Narodne biblioteke Srbije od 1983. godine do 1987, te ambasador Jugoslavije u Grčkoj od 1989. do 1995, savezni ministar inostranih poslova dve godine i predsednik Srbije od decembra 1997. do decembra 2002. godine.

Predao se Haškom tribunalu posle isteka predsedničkog mandata, u decembru 2002. zbog optužbi za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu i Metohiji. Kada je prošlo sedam godina, 26. februara 2009. oslobođen je i proglašen nevinim. Inače, on i Slobodan Milošević bili su prijatelji još iz studentskih dana.

Bio je član predsedništva Socijalističke omladine Jugoslavije od 1969. do 1971, potom društveno-političkog veća Savezne skupštine od 1969. do 1974. i član spoljnopolitičkog odbora. Istovremeno je bio predsednik Opštinskog komiteta Saveza komunista Vračara i član Gradskog komiteta SK Beograda, a  od 1974. do 1977. bio je Sekretar za ideologiju Gradskog komiteta Saveza komunista u Beogradu.

Od 1977. do 1972. godine obavljao je dužnost republičkog sekretara za prosvetu, nauku i sport. Tokom svog mandata radio je na reformi obrazovnog sistema. Njegova uporedna istraživanja sistema visokog obrazovanja u Evropi objavio je u knjizi "Univerzitet-Eppur si Muove", reforma univerziteta-između tradicije i budućnosti.

Foto: YouTube/Printscreen

 

Posle sekretarijata za prosvetu, nauku i sport, Milutinović je na javnom konkursu izabran na funkciju upravnika Narodne biblioteke Srbije u kojoj je radio do 1987. godine.

Milan Milutinović je pod saveznim sekretarom Raifom Dizdarevićem 1987. zauzeo mesto u saveznom sekretarijatu inostranih poslova kao ambasador i šef sektora za štampu, informisanje i kulturu. Godine 1989. postao je ambasador Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u Grčkoj. U bitnom delu (1992. do 1995) svog mandata na tom mestu, bio je jedini ambasador SRJ u NATO državi-usled sankcija Ujedinjenih nacija uvedenih 1992. novi ambasadori nisu mogli da budu imenovani, dok njega Beograd nikada nije povukao.

Tokom avgusta 1995. Milutinović je dobio funkciju ministra inostranih poslova Savezne Republike Jugoslavije. Samo tri meseca kasnije iste godine bio je jedan od glavnih pregovarača u mirovnim pregovorima u Dejtonu i jedan od pisaca dokumenata kasnije poznatih kao Dejtonski mirovni sporazumi, koji su doveli do trajnog prekida sukoba u Bosni i Hercegovini. Kao ministar inostranih poslova, potpisao je i nekoliko sporazuma između SRJ i njenog suseda Hrvatske, uključujući sporazum o normalizaciji odnosa.

Bio je oženjen Olgom od 1970. do njene smrti 2017. godine, sa kojom je dobio sina Veljka (44).

Milutinović je rođen u prestonici Srbije, potiče iz stare beogradske porodice, od oca Aleksandra, građevinskog inženjera i majke Ljubice, istoričarke umetnosti. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a diplomirao 1965. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Ostao je upamćen po jednoj čuvenoj rečenici.

- Ke sera - sera, šta će biti, biće - rekao je Milan Milutinović tada stranim i domaćim novinarima neposredno po propasti pregovora, posle kojih je doneta definitivna odluka o agresiji NATO pakta na Srbiju i Crnu Goru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading