NEUSPEH DEESKALACIJE TENZIJA ĆE IMATI NEGATIVNE POSLEDICE: Lideri država članica EU usvojili zaključke o lažnoj državi Kosovo!

Autor:

Vesti

30.06.2023

14:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U zaključcima Evropskog saveta, u kojima je tzv. Kosovo označeno sa zvezdicom, navodi se da strane treba da stvore uslove za vanredne izbore u sve četiri opštine na severu KiM, a to nije sve.

NEUSPEH DEESKALACIJE TENZIJA ĆE IMATI NEGATIVNE POSLEDICE: Lideri država članica EU usvojili zaključke o lažnoj državi Kosovo!

Foto: Tanjug/AP

Evropska unije

Lideri država članica Evropske unije usvojili su zaključke u kojima su osudili nedavne nasilne incidente na severu KiM i pozvali na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je Evropska unija već naznačila 3. juna 2023. godine, prenosi RTS.

U zaključcima Evropskog saveta, u kojima je tzv. Kosovo označeno sa zvezdicom, navodi se da strane treba da stvore uslove za vanredne izbore u sve četiri opštine na severu KiM, kao i da će neuspeh deeskalacije tenzija imati negativne posledice.

- Od suštinske je važnosti da se nastavi dijalog uz posredovanje EU koji vodi visoki predstavnik i brza implementacija Sporazuma na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom - navodi se u dokumentu u koji je Tanjug imao uvid.

Istovremeno, Evropski savet podseća na Deklaraciju sa samita EU-Zapadni Balkan u Solunu od 21. juna 2003., kao i naknadne deklaracije iz Sofije, Zagreba, Brda Brioni i Tirane i svoje prethodne zaključke, posebno one od 23. do 24. juna 2022. godine i ponavlja svoju punu i nedvosmislenu posvećenost perspektiva članstva Zapadnog Balkana u EU i njenu podršku ubrzanju procesa pristupanja zasnovanog na zaslugama i srodnim reformama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading