NA VIDOVDAN JE TAČNO MESEC DANA PROTESTA! Na severu Kosova i Metohije nastavljeni mirni protesti

Autor:

Vesti

28.06.2023

14:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbi već mesec dana protestuju zahtevajući povlačenje specijalne policije iz opštinskih zgrada

NA VIDOVDAN JE TAČNO MESEC DANA PROTESTA! Na severu Kosova i Metohije nastavljeni mirni protesti

Foto: Tanjug/DOPSINIK KiM

Srbi su se i danas okupili, mirno protestujući ispred zgrada opština Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, na severu Kosova i Metohije.

Srbi već mesec dana protestuju zahtevajući povlačenje specijalne policije iz opštinskih zgrada i sa severa Kosova, puštanje na slobodu svih uhapšenih Srba, tatim da albanski gradonačelnici ne rade iz prostorija srpskih opština, kao i formiranje Zajednice srpskih opština. 

Građani i zaposleni u lokalnim samoupravama kojima su uzurpirana radna mesta od strane pripadnika takozvane kosovske policije i albanskih gradonačelnika izabranih sa nešto više od tri posto glasova i bez učešća Srba na izborima, rešeni su da na protestima ostanu do ispunjenja zahteva zbog kojih su Srbi i napustili privremene kosovske institucije.

Albanski gradonačelnici su 26. maja ušli u opštinske prostorije uz podršku takozvane Kosovske specijalne policije, i pored pokušaja Srba da ih u tome spreče. 

Pripadnici KFOR-a su 29. maja raspoređeni oko opštinskih zgrada u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a posle neuspelih razgovora između političkih predstavnika Srba i oficira KFOR-a da specijalci napuste opštine, došlo je do sukoba građana i stranih vojnika.

Povređeno je preko 50 Srba i 30 vojnika KFOR-a, a od 29. maja, uhapšena su osmorica Srba. 

Jedino je Radoš Petrović iz Zvečana, uz kauciju, pušten da se brani sa slobode. 

U zgradi opštine Leposavić, od 29. maja, boravi albanski gradonačelnik Ljuljzim Hetemi. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
Djole

28.06.2023 14:35

Mesec dana se ovi ljudi, mirno i dostojanstveno, bore za svoja prava... Srbi na severu Kim su naši heroji!

Andjela

28.06.2023 14:40

Puna podrška, nema predaje, predaja nije opcija! Srbi sa Kosmeta prolaze krot tešku situaciju, koja će uskoro proći, sve ima svoj kraj, a zlikovcima će brzo doći.