SRBI U TEŠKOJ SITUACIJI PROSLAVLJAJU VIDOVDAN: Oglasio se Petar Petković na veliki praznik

Autor:

Vesti

28.06.2023

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petković je rekao da i činjenica da parastos neće biti održan na Gazimestanu predstavlja poruku teškog stanja

SRBI U TEŠKOJ SITUACIJI PROSLAVLJAJU VIDOVDAN: Oglasio se Petar Petković na veliki praznik

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Petar Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da "Vidovdanska deklaracija", koja je juče pročitana na skupovima u Gracanici i Severnoj Mitrovici, predstavlja svedočanstvo stradanja Srba na Kosovu ali i izraz jasne odlučnosti srpksog naroda na Kosovu da brani svoje pravo da opstane i ostane na svojoj pradedovskoj zemlji, da živi u miru.

Istakao je da je poruka Srba sa Kosova i iz Srbije, na Vidovdan, da sačuvamo jedinstvo, da budemo snažni u odbrani našeg prava da ostanemo na Kosovu, da čuvamo mir i stabilnost, ali dodajući da to više ne zavisi od Srba, koji su učinili apsolutno sve.

Svi jednostrani potezi Aljbina Kurtija, rekao je Petković za RTS, su jasan pokazatelj da želi sve suprotno miru.

Petković je rekao da i činjenica da parastos neće biti održan na Gazimestanu predstavlja poruku teškog stanja u kojem danas Srbi žive na Kosovu.

- SPC nije želela da rizikuje i da opet prisustvujemo scenama maltretiranja i hapšenja naših ljudi. Prošle godine su uhapsili Nikolu Nedeljkovića samo zato što je poneo srpsku zastavu i proveo je osam meseci u prištinskom kazamatu - ukazao je on.

Petković je čestitao praznik Vidovdan srpskom narodu na Kosovu, ali i celokupnom srpskom rodu, ističući da je to najznačajniji nacionalni srpski praznik, koji se nalazi u temelju srpskog bića, utkan u identitet srpskog naroda.

- Vidovdanska deklaracija", koja je juče pročitana na skupovima u Gracanici i Severnoj Mitrovici, objasnio je, predstavlja svedočanstvo stradanja Srba u prethodnom periodu, ne samo poslednjih godina, već najkonkretnije psolednjih meseci od terora i zuluma Kurtija, ali i izraz jasne odlučnosti srpksog naroda na Kosovu da brani svoje pravo da opstane i ostane na svojoj pradedovskoj zemlji, da živi u miru.

- Kada pogeldate šta u njoj piše videćete da se pominju i Srbi koji su upucani od početka godine, njih šestoro, među kojima i dvoje dece, pominju se imena osmorice uhapšenih Srba, naših heroja koji su potpuno neosnovano u prištinskim kazamatima samo zato što Kurti želi da protera Srbe sa Kosova i Metohije. Svaki dan koji provode u pritvornim centrima je korak dalje u procesu normalizacije. Očigledno je da Kurti ne želi mir, već sukobe i da gurne srpski narod u sukob sa međunarodnom zajednicom i Kforom - naglasio je Petković.

Istakao je da su Srbi rekli da će se boriti za mir, ali i da čekaju 10 godina na formiranje ZSO, kao i da je sada trenutak da li će je biti ili ne.

- Ako neće biti formirana znaju šta im je činiti - podvukao je on.

Petković je rekao da su Srbi svakako nešto neviđeno što su Srbi prošli i što su prevalili preko glave, u poslednje dve decenije, zulum i teror Kurtija nad srpskim narodnom u poslednjih par meseci.

- Ovde se radi o nameri da sprovode svoju srbomrzačku ideologiju velike Albanije koja podrazumeva etnički čist prostor KiM. Zato toliko se napada srpski narod, ima toliko poksusaja kosovske policije i vlasti u Prištini da nateraju srpski narod na neodmerenu reakciju da bi to bio povod Kurtiju za obračun sa Srbima - upozorio je on.

Podvukao je da kod Kurtija ne postoji nikakva iskrena namera kada reč o miru i dijalogu.

- Videli ste reakcije Kurtija dan nakon povratka iz Brisela gde je udario šamar EU. Dan nakon dijaloga u Briselu Kurti kreće sa novim hapšenjima, organizuje vojni marš kojim provocira srpski narod na severu sa 215 vojnika koji marširaju uz samu ivicu reke Ibra šaljući poruku da će u jednom trenutku ući na sever. A uveče imali smo podmetanje oružja i eksplozivnih naprava kako bi optužili Srbe. Ali mi smo dali i na to jasan odgovor dokazujući da je to čista podmetačina Kurtija i Dželjalja Svečlje koji koriste svaki trenutak da bi ocrnili srpski narod i kako bi dobili povod za upad još većeg broja specijalnih jedinica na sever. Umesto da se ide na smanjenje broja pripadnika ROSU koji nemaju šta da traže na severu, dovode se nove šnage sa dugim cevima koji maltretiraju naš narod - kritikovao je on.

Petković je ocenio da je Zapad više nego ikada ujedinjen u osudu Kosova, posebno kada je reč o jednostranim potezima na severu, ali ukazuje da su Srbima i Srbiji preko glave sva ta saopštenja i verbalne osude.

- Tek kada budemo videli konkretne poteze i mere koje najavljuju EU i SAD znaćemo da je reč o nameri da se obuzda Kurti u nameri da se zapali ceo Zapadni Balkan. Samo onda kada zapad bude vršio najdirektniji pritisak na Prištinu možemo očekivati efekte. Retorika jeste oštra, nikada oštrija, ali hoćemo da vidimo dela - poručio je on.

Petković je podsetio na osude međunarodne zajednice kada je Ramuš Haradinaj uvek takse na srpsku robu, kada su svi govorili kako to ne sme da se radi, da je udar na osnovne slobode, ali su te mere anticivilzacijske bile na snazi skoro dve godine.

- Hoćemo da vidimo konkretna dela predstavnika zapada koji će ne samo da ukore Kurtija, već da mu pokažu gde mu je mesto, kako bi mogli da krenemo dalje. Moraju da se oslobode Srbi, jer se nevini ljudi nalaze u pritvoru, maltretiraju i muče. To nije pristup da možemo da menjamo stvari - istakao je on.

Petković je upitao da li je Švečlja, a juče je deset godina od kako je počinio krivično delo napada na Euleks, odgovarao.

- Prošlo je deset godina od kada je pokrenut supdski postupak protiv Svečlje, a on se nikada nije pojavio pred sudom i slučaj je zastareo. Tako funkcionišu stvari u Prištini. Za ono za što sami izbegavaju kaznu oni kažnjavaju Srbe - podvukao je on.

Petković je kazao da je njemu onemogućeno da bude na Kosovu, pa će Vidovdan provesti sa srpskom Žandarmerijom u bazi u Kraljevu.

- Svakog danas smo prisustni i bićemo sa našim narodom na KiM, mi smo leđa našem narodu na KiM, imaju na koga da se oslone, pomagaćemo naš narod, do slobode i dok naš narod ne progleda na Kosovu i ne dočeka neki novi Vidovdan u mnogo boljoj atmosferi nego što je danas - zaključio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (27)

Loading
Dragana

28.06.2023 10:14

Vidovdan je sveti dan za sve Srbe, stradali smo, patili ali ne damo na sebe!

Novica

28.06.2023 10:20

Nastvaljaju se napadi i bockanja sa svih strana

Stefan

28.06.2023 10:20

Srbija je uz svoj narod sa KiM. Pored teških uslova rukovodstvo se neprestano bori da održi mir i stabilnost!

Tijana

28.06.2023 10:21

Jako teska situacija Srba na KIM i ovo mora da stane i prestane.