KOSOVSKIM JUNACIMA NEĆE BITI SLUŽEN PARASTOS?! Vidovdan je Prištini "trn" u oku - pripadnici ROSU spremni za dalji teror nad Srbima!

Autor:

Vesti

26.06.2023

09:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strepnja i neizvesnost se osećaju na svakom koraku pogotovo uoči Vidovdana.

KOSOVSKIM JUNACIMA NEĆE BITI SLUŽEN PARASTOS?! Vidovdan je Prištini "trn" u oku - pripadnici ROSU spremni za dalji teror nad Srbima!

Foto: Tanjug/AP

Pripadnici ROSU

Mesec je dana od početka protesta na severu KiM, a situacija u ovom delu pokrajine i dalje je veoma napeta.

Zgrade lokalnih samouprava i dalje blokiraju pripadnici tzv. specijalne kosovske policije koji su dosad uhapsili osmoricu Srba, njihovo prisustvo i dalje je vidljivo na putevima na severu, a na administrativnim prelazima onemogućen je prelazak kamionima sa srpskom robom.

Zbog svega toga otežano je snabdevanje osnovnim namirnicama u srpskim sredinama, dok je najteža situacija u KBC u Kosovskoj Mitrovici gde nedostaju neki lekovi i medicinska oprema.

- Iako nam je pre tri dana stigao šleper kiseonika, dozvole za njegovo dopremanje su nam ograničene na tri meseca, što je otežavajuća okolnost. Potrošnja kiseonika zavisi od broja pacijenata, hirurških intervencija, rođenih beba, što znači da jedan kamion može da traje mesec, a nekada petnaest dana - ističe dr Zlatan Elek, direktor KBC.

Strepnja i neizvesnost se osećaju na svakom koraku pogotovo uoči Vidovdana. Upravo zbog napete situacije, prvi put posle 1999. parastos kosovskim junacima neće biti služen na Gazimestanu, već u manastiru Gračanica.

Takvu odluku donela je Eparhija raško-prizrenska, kao jedinu moguću u situaciji bezbednosne neizvesnosti za Srbe na KiM.

Po nalogu režima u Prištini pripadnici tzv. kosovske policije planirali su torturu posetilaca za Vidovdan na Gazimestanu gde je čitav prostor ozvučen, a postavljene su i kamere. Plan je bio mnogo brutalnije i masovnije hapšenje Srba, što se i inače svake godine dešava na proslavi Vidovdana na Gazimestanu.

Hitna pomoć

DR Elek posebno ističe problem saobraćanja sanitetskih vozila koje pripadnici ROSU zaustavljaju na svojim punktovima, bez obzira da li su pod rotacijama, ulaze u vozila, pretresaju ih... To utiče na zdravstvenu situaciju pacijenata koji su u tim vozilima.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading