ZAVRŠEN PROTEST PROZAPADNE OPOZICIJE U BEOGRADU: Protestanti prošetali do Vlade Srbije

Autor:

Vesti

09.06.2023

18:00 >> 21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šesti protest "Srbija protiv nasilja", u organizaciji prozapadne opozicije, održao se večeras. Skup je počeo na platou ispred Narodne skupštine, gde su se okupljenima obratili organizatori, nakon čega je organizovana šetlnja do Vlade Srbije.

ZAVRŠEN PROTEST PROZAPADNE OPOZICIJE U BEOGRADU: Protestanti prošetali do Vlade Srbije

Foto: Republika

Zahtevi protesta su "smena članova REM, hitno ukidanje rijaliti-programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama s nacionalnim frekvencijama, zabrana štampanih medija koji sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks".

Takođe, traži se smena rukovodstva RTS i zahteva oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pink i TV Hepi zbog, kako se navodi u zahtevima, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala. Među zahtevima su i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa BIA Aleksandra Vulina.

21.30 - Završen protest

20.40 - Formiran "prsten" oko Vlade Srbije

Planirano je da "prsten" formiran oko zgrade Vlade Srbije obuhvati Balkansku ulicu, Ulicu admirala Geprata i Ulicu kneza Miloša.

20.35 - Među protestantima je i Savo Manojlović

Republika

Foto: Republika

 

 

Protestu se pridružio i Mladen Obradović, vođa zabranjene organizacije "Obraz"

Republika

Foto: Republika

 

Među okupljenima na protestu protiv nasilja je i političar Velja Ilić koji je poznat i pio tome što je fizički napao novinara, a novinarku Olju Bećković verbelno napadao i vređao.

Republika

Foto: Republika

 

 

20.20 - Petar Đurić Đufa predvodi akcije na protestu

On je postavio uvredljive transparente ispred Vlade Srbije

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

 

20.05 - Učesnici protesta stigli su do Ministarstva prosvete kako bi ostavili poruke prosvetara, roditelja i učenika. Odatle su se uputili ka zgradi Vlade Srbije gde je jedan deo građana već stigao, a na tom mestu će takođe ostavljati poruke i napraviti prsten. Saobraćaj je zatvoren u ulici Kneza Miloša i Nemanjinoj ulici, kao i kod trga Slavija.

I dalje je zatvoren saobraćaj kod Narodne skupštine gde je skup i počeo.

20.00 - Šetnji se pridružio i Dragan Đilas

Foto: Republika

Ekipa opozicionara došla na protest

19.30 - Krenula šetnja

SANDRA BOŽIĆ O PROTESTIMA: Ovo je vaša elita

Poslanica Sandra Božić objavila je na Tviteru pesmu profesora koji je govorio na protestu opozicije.

"Ovo je vaša elita, koja svoj potpis kao pečat stavlja na potvrdu da ste nasiljička ološ koja nastavlja da gazi po mrtvoj deci kako bi se dokopala vlasti! Ne znam je l’ vam na protestima recitovao stihove svoje pesme koja glasi:

"We are the Serbs

We'll fuck your Mothers
We'll fuck your Sisters
We'll fuck your Daughters
We'll fuck your Dogs
We are the Serbs
We'll ruin your Countries
We'll burn vour Cities
We'll bomb your Lands
We'll kill you ALL
We are the Serbs
We'll rape your Fathers
We'll rape your Brothers
We'll rape your Sons
We'll kill you ALL
We are the Serbs
We are the Nazis
We are the Reds
We are the Monsters
We'll fuck your Dogs” Sramote, ali ni razuma nemate!!! Nakaze kvazielitističke!", napisala je Božić na Tviteru.

 

 

 

LICEMERJE TAJKUINSKIH MEDIJA

Ideolozi političkog protesta u Srbiji i pojedini predstavnici opozicije, udruženi sa prozapadnim medijima, cele protekle nedelje pričaju o "zabrani snimanja protesta iz vazduha"

"Zašto je režim zabranio snimanje", "Vlast zabranila snimanje protesta", "Odluka koja će razbesneti učesnike protesta", izveptavano je tokom prethodnih sedam dana.

Ove navode su preneli N1, Nova S, portal Direktno, a isto je izjavio i opozicioni poslanik Miroslav Aleksić, okarakterisavši navodnu zabranu kao "nemoćan pokušaj cenzure".

Republika

Foto: Republika

 

 

Šta se zatim desilo? Izveštavajući sa političkog protesta, N1 kao udarnu vest ima "Prvi snimak iz drona šestog protesta".

Bez izvinjenja, bez demantija, bez izvora koji bi potvrdio izmišljenu zabranu snimanja protesta dronom, oni udruženo nastavljaju sa zamenom teza i otvorenim lažima.

19.20 - Obratio se i glumac Milan Marić

18.50 - Profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović se obratio prisutnima

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miodrag Jovanović rekao je da je "više od 1.000 nastavnika, profesora, saradnika potpisalo proglas kojim se akademska zajednica pridružuje zahtevima ovog protesta".

18.35 - Glumica Jelisaveta Seka Sablić održala govor

Glumica Seka Sablić je okupljenima rekla da je na skupu zato što je protiv nasilja, koje nastaje, kako je rekla, kad pravde nema. Takođe je osudila i prozivanje glumaca u medijima. 

Svi smo protiv nasilja, i zato sam ja sa vama ovde. Nasilje je kada pravde nema, i kada je jedva dostižna. Otimanje zemlje, vode, vazduha, to je nasilje. Zatvorene kapije ispred fabrika radnika koji su isterani ispred preduzeća, a kojima plate nisu isplaćene. Školski primer nasilja je Skupština - rekla je glumica Jelisaveta Seka Sablić.

– Čekaonice zdravstvenih ustanova su kao pakao, a građani ne mogu da dođu do lekara. Svakodnevno prosipanje mleka je nasilje.

- Sve me podseća na basnu „Lisica i roda“, kada joj ručak posluži iz plitkog tanjira – to je poziv na dijalog, i to je nasilje, istakla je glumica u svom govoru na protestu

18.30 - Počelo obraćanje

Na bini ispred Narodne skupštine počela su obraćanja.

Za govornicu je prvi izašao Hadži Nenad Maričić.

18.10 - Na protest su, između ostalih, došli poslanik Zeleno-levog kluba Radomir Lazović, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, potpredsednici Stranke slobode i pravde Borko Stefanović i Marinika Tepić, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, poslanik DS Srđan Milivojević, lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, kopredsednik stranke Zajedno Biljana Stojković, kao i lider pokreta Srce Zdravko Ponoš, poslanik koalicije Zajedno-Moramo Đorđe Pavićević, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović, hrvatski novinar Domagoj Margetić...

I ovog puta primećeno je da pojedini protestanti konzumiraju alkohol tokom skupa.

Republika

Foto: Republika

 

Deo okupljenih, među kojima je i Petar Đurić iz pokreta Ćale, ovo je za tebe, nosili su transparente na kojima su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić u zatvorskim odelima. Đurić je, inače, poznat po tome što je u srednjoj školi u Majdanpeku bio problematičan, a jedan profesor se žalio da mu je gurao srednji prst u usta i vređao ga.

U toj grupi je bio i advokat, NATO lobista, Čedomir Stojković, koji je, kao i Olenik, podržavao reprizu Majdana u Srbiji, a građane pozivao da napadnu učesnike velikog narodnog zbora sazvanog na poziv predsednika Vučića.

Podsetimo, Đufa je sa nekoliko nasilnika maltretirao profesora istorije Nebojšu Bazića u Gimnaziji "Mile Arsenijević Bandera" u Majdanpeku. Oni su mu tada uglas govorili: "Skini se, kurvo, hajde dromfuljo, bre".

 

Republika

Foto: Republika

 

Grupa u kojoj je bio i NATO lobista Čedomir Stojković nosila transparent na kome su predsednik i premijerka u zatvorskim odelima.

18.00 - Počeo protest, blokiran saobraćaj kod Skupštine

Učesnici protesta su oko 18 sati počeli da se okupljaju ispred Narodne skupštine u Beogradu, odakle će im se obratili glumci Jelisaveta Seka Sablić, Milan Marić, zastavnik-letač u penziji Saša Jovanović, kolega stradalog Omera Mehića, profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović, nastavnica iz Beograda Marina Vidojević i student Filozofskog fakulteta Vanja Đurđić.

Nakon obraćanja govornika, šetnja će krenuti od zgrade parlamenta, preko Bulevara kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta.

Odatle se skreće u Beogradsku ulicu ka Slaviji, a kolona će potom nastaviti Nemanjinom do Balkanske ulice. Građani će zatim ulicom Admirala Geprata doći do Kneza Miloša, gde će skrenuti desno ka Vladi Srbije i tako napraviti prsten oko ove zgrade.

Za saobraćaj su sada zatvoreni deo Bulevara kralja Aleksandra, zatim obližnje Takovska i Kneza Miloša, kao i Ulica srpskih vladara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (35)

Loading
Anica

09.06.2023 18:43

Sramota je što pinivo opozicija organizuje protest na ulici i onemogućava normalan život gradjanima.

Ana

09.06.2023 18:44

Tajkuni iz opozicije se bore samo za bolju budućnost njih samih!

Ana

09.06.2023 18:44

Bruka i sramota za opoziciju. Šta više reći!

Lena

09.06.2023 18:44

Kako ih nije sramota da blokiraju saobracaj! Dokle vise???