SANKCIJE U DVE FAZE - SAD I EU KURTIJU POSTAVILI ULTIMATUM! Ako ne posluša, sve se vraća na stanje od pre 2004! POMINJE SE I REZOLUCIJA 12.44!

Autor:

Vesti

07.06.2023

15:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ukoliko premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbije zahteve EU i SAD za deeskalaciju situacije na severu KiM, lično on i pojedini njegovi ministri snosiće sankcije, ali će sankcije pretrpeti i tzv. Kosovo i one će biti "oštre i bez presedana" u istoriji KiM, saznaje Albanijan post iz diplomatskih izvora.

SANKCIJE U DVE FAZE - SAD I EU KURTIJU POSTAVILI ULTIMATUM! Ako ne posluša, sve se vraća na stanje od pre 2004! POMINJE SE I REZOLUCIJA 12.44!

Foto: Tanjug/AP

Te sankcije, navodi se, biće u dve faze, a neke od njih podrazumevaće vraćanje severa KiM pod kontrolu Kfora, blokiranje sredstava iz SAD i EU, pasivnost međunarodne zajednice prema kampanji Srbije za povlačenje priznanja, blokiranje integracionih procesa i eventualno isključenje Prištine iz bilo koje međunarodne organizacije čiji je član.

- Niko nije očekivao da će upravo Vlada Kosova svojim delovanjem promovisati nesigurnost i podsticati krize i sukobe - navodi izvor albanskog portala.

Kako je rekao, ono što je već postalo jasno jeste da Zapad gubi strpljenje zbog čega se traži jasan odgovor prištinske vlade.

- Je li ili nije partner transatlantske zajednice? Biti partner i potrošač nacionalne bezbednosti koju transatlantska zajednica nudi i održava u životu, znači bezuslovno ispunjavanje svih obaveza - naveo je izvor.

Foto: Printscreen/Kosovoonline

 

Sankcije su podeljene u dve faze sa osam tačaka, od kojih bi prva faza bila zamrzavanje sredstava iz EU, pre svega iz raznih fondova.

- Isto će se desiti i sa procesom vizne liberalizacije, za koji se očekivalo da će biti uklonjen do kraja ove godine. Kosovo je stavljeno na dnevni red za članstvo u Savetu Evrope, ali će u prvoj fazi sankcija i taj proces biti prekinut, a ova faza uključuje zamrzavanje američkih sredstava i zamrzavanje programa za Kosovske bezbednosne snage - naveo je izvor.

Druga faza sankcija, navodi izvor, biće šira i usmerena na politički i bezbednosni nivo, a u njoj će međunarodna zajednica pokazati "pasivan odnos prema srpskoj kampanji za povlačenje priznanja".

- To će dovesti i do isključenja Kosova iz određenih međunarodnih organizacija. Kao što je poznato, Kosovo je trenutno član oko 150 ovakvih organizacija, različitih nivoa i oblasti - rekao je izvor.

Ipak, navodi se jedna od najstrožih faza sankcija biće "reorganizacija međunarodnog vojnog prisustva", pre svega na severu, gde će na osnovu Rezolucije 1244 biti aktiviran poslednji dolazni kontingent od oko 1.000 novih vojnika u okviru Kfora i koji će preuzeti potpunu kontrolu nad severom, vraćajući situaciju u vreme pre 2004. godine, kada Priština ništa nije kontrolisala u tom delu teritorije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading