Čadež: Bezbednost snabdevanja hranom najvažnija tema u svetu

Autor:

Vesti

01.06.2023

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čadež je istakao da postoji velika želja da se uspostavi dijalog između tradicionalne industrije i inovativne zajednice koja kod nas itekako postoji.

Čadež: Bezbednost snabdevanja hranom najvažnija tema u svetu

Foto: Tanjug-S.Acimović

Bezbednost snabdevanja hranom danas je najvažnija tema u svetu i ključno je pitanje promena celog sistema vrednosti u proizvodnji hrane. Za to je neophodan dijalog između tradicionalnih industrija i inovativne zajednice koju Srbija ima među najboljim u Evropi, istakao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, na otvaranju konferencije Grow UP. Skup je na Kopaoniku okupio više od 300 učesnika i 30 eksperata koji su tokom dva dana diskutovali o ključnim temama u svetu agrobiznisa.

Čadež je istakao da postoji velika želja da se uspostavi dijalog između tradicionalne industrije i inovativne zajednice koja kod nas itekako postoji.

- Nije samo pitanje da li ćemo se menjati, i kako ćemo proizvoditi u budućnosti, pravo pitanje je kako ćemo promeniti ceo sistem stvaranja vrednosti u poljoprivredi i proizvodnji hrane, na taj način da zaista možemo da budemo na vrhu Evrope i sveta - poručio je Čadež. 

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković istakla je da je zadovoljna činjenicom da poljoprivredu Srbije može da predstavi kroz digitalni okvir, a da je agrar temelj i osnov našeg društva i našeg rasta. 

- Od kako sam preuzela Ministarstvo poljoprivrede suočila sam se sa ogromnim izazovom. Shvatili smo da moramo hitno i brzo da reagujemo sa kompletnom transformacijom i digitalizacijom poljoprivrede u Srbiji.  Pustili smo šest mera u ovom trenutku. Jedna od tih mera se odnosi na isplatu po hektaru, koja je najobimnija, i za nju je podneto preko 277.000 zahteva. Ona se paralelno isplaćuje od otvaranje Javnog poziva, a do danas smo isplatili preko 180.000 zahteva - objasnila je Tanaskovićeva.

Ministar informisanja Mihailo Jovanović istakao je da ove godine svedočimo da digitalizacija pomaže u transformaciji poljoprivrede."Ministarstvo poljoprivrede je uvelo sistem eAgrar koji će pomoći našim poljoprivrednicima da efikasno i transparento podnose zahteve i komuniciraju sa Ministarstvom poljoprivrede preko portala. To će pomoći da i samo ministarstvo mnogo efikasnije rešava sve zahteve", objasnio je Jovanović.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da usklađivanje sa EU u domenu poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbednosti hrane i ribarstva košta značajnu sumu novca, koji ne treba da predstavlja trošak nego investiciju. Srbija je još na početku rekla da je zainteresovana za investiranje u proizvodnju i razvoj kao stratešku granu, objasnila je Miščević. 

Na dvodnevnoj konferenciji učestvovali su domaći i strani eminentni naučnici i profesori, najviši zvaničnici Vlade Srbije, ministri iz regiona među kojima su iz Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, predstavnici međunarodnih institucija, Evropske unije, javnih preduzeća, kao i poslovna javnost.

Otvoreni Balkan priprema za ulazak u EU

Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković i ministar poljoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski, govorili su na panel diskusiji o "Regionalnoj povezanosti", u okviru drugog dana agrobiznis konferencije "Grow up - snaga zemlje".

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković istakla je da je Inicijativa Otvoreni Balkan pokazala koliko je bitna i koliko znači svima i dodala da ona na nju gleda kao na pripremu za ulazak u EU.

- Samo tri članice koje su u ovoj inicijativi su u prethodnom periodu uštedele više od 30 miliona sati zbog sporazuma o slobodnom kretanju. Procena Svetske banke kaže da je ušteda od inicijative Otvoreni Balkan oko tri milijarde evra, od čega je polovina vezana za Srbiju - objasnila je Tanasković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading