HAG PRESUDIO, OKONČAN NAJDUŽI POSTUPAK U TRIBUNALU! Stanišić i Simatović krivi, evo na koliko godina zatvora su osuđeni

Autor:

Vesti

31.05.2023

12:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osuđeni su za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

HAG PRESUDIO, OKONČAN NAJDUŽI POSTUPAK U TRIBUNALU! Stanišić i Simatović krivi, evo na koliko godina zatvora su osuđeni

Foto: Tanjug-AP

Bivši šefovi Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su na po 15 godina zatvora, izrekao je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove sa sedištem u Hagu (Mehanizam). Osuđeni su za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

U prvom postupku Stanišić i Simatović su drugostepenom presudom 2013. godine oslobođeni krivice, nakon toga je sud naložio ponavljanje postupka.

Ovo je bio najduži postupak u Haškom tribunalu, koji je trajao 20 godina, i ujedno poslednja žalbena presuda ovog suda.

Oslobođeni su i optužbi da su bili članovi UZP sa ciljem etničkog čišćenja velikih prostora Hrvatske i BiH. Žalbeno veće je zato, prvi put u istoriji suda, naložilo novo suđenje, za šta su glasala četvorica od ukupno petorice sudija.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića je poslednji u kojem su sudije Mehanizma utvrđivali odgovornost Srbije za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. To je ujedno i najduži postupak u Haškom tribunalu.

Stanišić i Simatović su 30. juna 2021. u ponovljenom suđenju prvostepeno osuđeni na po 12 godina zatvora za zločine u Bosanskom Šamcu, zbog pomaganja i podržavanja progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja muslimana i Hrvata iz ovog grada u proleće 1992. godine, piše Blic.

Utvrđeno je da je zločine u toj opštini počinila specijalna jedinica srpskih snaga "Crvene beretke", koja je bila pod kontrolom Stanišića i Simatovića.

Tužilaštvo je u žalbi na prvostepenu presudu, izrečenu tokom ponovljenog postupka, zatražilo da se Jovica Stanišić i Franko Simatović osude i za udruženi zločinački poduhvat (UZP) u koji su bili uključeni bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević i drugi visoki funkcioneri. Zatraženo je i da budu osuđeni za zločine počinjene, ne samo na području Bosne i Hercegovine, već i Hrvatske, tokom ratova početkom 1990-ih godina.

Pored toga, tužilaštvo je zatražilo da bivši šefovi SDB-a Srbije budu osuđeni i za zločine u drugim opštinama u BiH, za koje su ranije oslobođeni, a ne samo za zločine u Bosanskom Šamcu, piše Blic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading