OPOZICIJA OGOLJENO PRIZIVA GRAĐANSKI RAT! Priželjkuju haos na ulicama i oružane sukobe!

Autor:

Vesti

25.05.2023

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prizivaju sukobe sa policijom, izbacivanje neistomišljenika iz privatnih kuća na ulice, čak progon uz oružje...

OPOZICIJA OGOLJENO PRIZIVA GRAĐANSKI RAT! Priželjkuju haos na ulicama i oružane sukobe!

Foto: Privatna arhiva

Političko-propagandna mašinerija opozicije uz svesrdnu podršku medija tajkuna Dragana Šolaka otvorili su karte i direktno prizivaju građanski rat, haos i krv na ulicama.

Ne ustručavaju se više da otvoreno pozivaju na oružane sukobe kako bi rušili vlast i predsednika Srbije Aleksandra Vučića pošto, kako su sami priznali, oni ne mogu da ga pobede na jedini demokratski način - na izborima, jer im se podrška meri u promilima.

Zato prizivaju sukobe sa policijom, izbacivanje neistomišljenika iz privatnih kuća na ulice, čak progon uz oružje, arapsko proleće...  

Na portalu Direktno je, naime, objavljen tekst pod naslovom "Kada režimi padaju na protestima?" u kom prenose navode politikologa Aleksandra Ivkovića. 

- Kada režimi padaju na protestima? Mora da se ispuni bar jedan od ova tri faktora: da se vođe režima uplaše za svoju slobodu ili bezbednost; da postoji mogućnost izbijanja oružanih sukoba; da značajni elementi režima otkažu poslušnost. (spojler: ništa od toga u Srbiji)  - naveo je na Tviteru Ivković.

Foto: Printscreen/Direktno.rs

 

U daljoj razradi je ukazao da se često ovi uslovi javljaju zajedno, u kombinacijama:

- U padu Čaušeskua su bila sva tri, kao i Janukoviča. Kada je Radžapaksa pobegao iz Šri Lanke prošle godine, dominantan je bio faktor 1 - demonstranti su ga jurili u njegovoj privatnoj rezidenciji i nadjačali su policiju. U Albaniji 1997. je dominantan bio faktor 2, jer su se građani domogli oružja. U arapskom proleću, posebno u Tunisu 2011, dominantni su bili faktor 1 i 3 - dakle vođa se više uplašio od elemenata svog režima nego demonstranata, koji su bili uglavnom mirni. Za 5. oktobar je ipak, u retrospektivi, bio najvažniji faktor 3, otkazivanje podrške, mada su u to vreme svi razumljivo mislili o faktoru 2. I tako dalje... u svakom slučaju, nema ovoga u Srbiji sada. Ono što protesti mogu da urade je da utiču na rejtinge, a posle na izbore.

Kako je opštepoznato da državno rukovdstvo predvođeno Vučićem ne strahuje za slobodu i bezbednost ili da "neki elememti otklažu poslušnost", jasno je da se aludiraju i prizivaju oružani sukobi u državi. 

I to je ogoljena potvrda da cilj opozicije i šolakovaca nije nikakva borba "protiv nasilja", kako pokušavaju da predstave proteste na kojima blokiraju Gazelu i vitalne saobraćajnice i tako maltretiraju građane.  A to opet ukazuje da su čak i dva masovna ubistva zloupotrebili za izazivanje haosa. Iako su danima lagali da je to protest protiv nasilja sami su priznali da im je zapravo jedini zahtev - ostavka Vučića. 

U takvim okolnostima, simptomatično je da se oglasio i bivši član "Otpora" Ivan Marović, koji je kazao da je potrebno da protesti "Srbija protiv nasilja" prerastu u pokret, jer protest sam po sebi ne može da dovede do promene. Valjda kao što se to desilo 5. oktobra. 

Republika

Foto: Youtube/Laguna, Danas

Karikaturista Dušan Petričić: Opet bi da pale i biju

Prethodno je, kako je Republika već pisala, i karikaturista Dušan Petričić u izjavi za Danas , takođe Šolakovo glasilo, pozvao opoziciju i njihove pristalice na "ulazak u Predsedništvo i Skupštinu i za uši izvlačenje trenutnih stanara" i njihovo, kako je naveo "otpremanje u zatvor ili mentalnu ustanovu".

Njihov ideolog Milovan Brkić, glavni i odgovorni urednik Tabloida, čak je uputio direktan poziv na ubistvo predsednika Srbije, a potom je i sociolog Jovo Bakić, čuvena udarna opoziciona pesnica koji se već zalagao za nasilne metode u političkoj borbi, zapretio je progonom, te da će predstavnike vlasti juriti po ulicama, a pojedine medije rasturiti...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Milenko

25.05.2023 12:32

Ponovo zajedno, onako zdušno, opozicija i tajkunski mediji napadaju Srbiju i Vučića.

Maja

25.05.2023 12:32

Prave peoteste protiv nasilja a zsle oruzane sukobe. Ljudi hapsite ove ludake sto pre

Filip

25.05.2023 12:33

Dzaba im svi podmukli planovi, nece uspeti u realizaciji istih, jer vecinska Srbija razmislja i zeli nesto sasvim drugacije!

Sara

25.05.2023 12:34

Znali smo odavno da je opoziciji jedini cilj da izazivaju haose i nerede.