Poslanik PUPS-a Marković: Samo proaktivnim delovanjem svih nas možemo vratiti osećaj sigurnosti kod građana Srbije

Autor:

Vesti

23.05.2023

19:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Solidarnost i pravada Dragan Marković - Markoni je izjavio danas u Skupštini Srbije da jako važno da se svi zapitamo najpre kao članovi društva kako svojim ponašanjem možemo da utičemo da se ovakve stvari ne ponavljaju i koliko smo mogli da uradimo da sprečimo ovakve nemile događaje.

Poslanik PUPS-a Marković: Samo proaktivnim delovanjem svih nas možemo vratiti osećaj sigurnosti kod građana Srbije

Foto: PUPS - Solidarnost i pravda

Dragan Marković Markoni

- Uostalom, pre svih zakazali su porodica, škola, zajednica, svi mi kao društvo, budući da nismo uočili potencijalni problem. Ali zato svi moramo zajedno da radimo na rešavanju. Verujem da i u sektoru bezbednosti postavljaju ista pitanja, kako i na koji način unaprediti sistem zaštite i uskladiti ga sa rizicima i pretnjama koje nosi savremeno doba. Ja sam svoju profesionalni karijeru proveo u službi bezbednosti i policiji. Učestvovao sam u borbi protiv najvećih kriminalnih grupa na ovim prostorima. Između ostalog, vodio sam neke od istraga, gde smo  se suočavali sa najbrutalnijim krivičnim delima. Uprkos tome, i takvom iskustvu, ja i posle tri nedelje od ovih nemilih događaja ne mogu da shvatim brutalnost i monstruoznost prilikom izvršenja ovih ubistva - naveo je Marković. 

Marković je naglasio da ne treba politički zloupotrebljavati ove tragedije.  

- Kada govorimo o odgovornosti, moram priznati da ne vidim, s profesionalne strane, šta su BIA ili MUP mogli da urade ne bi li sprečili masakar u beogradskoj školi. Takođe, i u slučaju masakra u Mladenovcu i Smederevu, videli smo koliko policijskih snaga je angažavano te noći, kako su ti policajci radili bez prestanka ne bi li ubicu priveli pravdi. Smatram da svim pripadnicima policije za to treba odati priznanje. Ne možete očekivati da tajna služba prati ili nadgleda 13-godišnjaka bez bilo kakvih, pre svega snažnih, indicija da će počiniti takav zločini. A, sami roditelji, rodbina i prijatelji tog deteta su rekli da nisu bili upoznati sa planom tog monstruoznog zločina. Moram nažalost konstatovati da nije moguće sve sprečiti, jer kapaciteti i najmoćnijih službi su jednostavno ograničeni. To posebno važi za ovakve tragične događaje, kada su vinovnici ovako mlade dobi - istakao je Marković.

On je naveo da političko prepucavanje o odgovornosti neće rešiti probleme - koji su evidentni.

- U svakom slučaju, predložene mere Vlade Republike Srbije daju efekte ka smanjenju količine oružja prisutnog kod građana i boljem uspostavljanju kontrole nad tim ko sve može da poseduje oružje, a posebno – ko ne može. Mislim da svi treba da budemo konstruktivni u pronalasku rešenja i to na nivou kompletnog društva, kako bi se slične tragedije sprečile u budućnosti. Samo proaktivnim delovanjem svih nas, možemo da vratimo osećaj sigurnosti kod građana Srbije, koji su nas i izabrali na ove funkcije. Samo na taj način se to poverenje građana i može opravdati - zaključio je Dragan Marković - Markoni. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading