BIĆU PREDSEDNIK SVIH GRAĐANA I FAKTOR POMIRENJA I ZAJEDNIŠTVA: Milatović održao govor nakon polaganja zakletve

Autor:

Vesti

20.05.2023

13:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rekao je da oseća posebnu čast i ponos što polaganjem zakletve preuzima dužnost predsednika

BIĆU PREDSEDNIK SVIH GRAĐANA I FAKTOR POMIRENJA I ZAJEDNIŠTVA: Milatović održao govor nakon polaganja zakletve

Foto: Tanjug/AP

Nakon polaganja zakletve i preuzimanja dužnosti predsednika Crne Gore, Jakov Milatović je poručio da će biti predsednik svih njenih građana, ali da posao koji očekuje državu neće biti kratkoročan i lak. 

U inauguracionom govoru Milatović je poručio i da će prioritet svih prioriteta biti ubrzanje Crne Gore ka Evropskoj uniji i regionalna saradnja, kao i da će se založiti za eliminisanje unutrašnjih podela, izgradnju jakih institucija, nepristrasnu pravdu i društvo jednakih šansi.

Zahtevaće, kazao je, punu posvećenost da u Crnoj Gori više ne bude podela za koje je rekao da se izazivaju veštački da se prikrije rastakanje opštih dobara i uvećanje ličnog bogatstva. 

- Vreme je da izađemo iz busija i da se okupimo oko onoga što je zajednički imenitelj svih – a to je ljubav prema Crnoj Gori. Predstavljaću svakog od nas u naporima da tamo gde su nas delili iznađemo slogu. Pomirena Crna Gora je jedina prava Crna Gora - poručio je Milatović.

Rekao je da oseća posebnu čast i ponos što polaganjem zakletve preuzima dužnost predsednika.

- Smatram privilegijom, ali i najvećom odgovornošću, što sam dobio priliku da budem na čelu zemlje u kojoj sam rođen, koju beskrajno volim, u čije temelje su životno delo utkale generacije mojih predaka... I da sam mogao da biram, rodio bih se baš ovđe, na najlepšem parčetu zemlje protkanom viševekovnom borbom za opstanak, ušuškanom između mora i kamena. Inspiraciju na funkciji tražiću u nadahnuću Balšića, Vojislavljevića, Petrovića, antifašističkoj borbi Crne Gore i pragalaštvu postratnih generacija. Biću istinski predsednik svih građana, nezavisno od njihove političke, verske i nacionalne pripadnosti ili bilo kog drugog ličnog svojstva - naveo je Milatović.

Istakao je da Crna Gora više nikada ne sme da dozvoli da se bilo bilo koji pojedinac oseća obespravljeno. 

- Moja misija je Crna Gora jednakih šansi za sve građane, u kojoj su vredan rad i obrazovanje glavni faktori za uspeh u životu. To je moja priča za koju želim da postane priča svih nas u Crnoj Gori. Biću kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru. Izgradnja demokratskih institucija zadatk je svih - kazao je Milatović.

Poručio je da je u okviru svojih ovlašćenja spreman da bude generator sveopšteg dijaloga potrebnog za postizanje konsenzusa za imenovanja u pravosuđu i ubrzanja našeg evropskog puta.

- U narednom periodu moramo raditi još posvećenije na kreiranju održivog ekonomskog modela, sa fokusom na realizsaciji kapitalnih projekata i na otvaranju novih radnih mesta. U svojm međunarodnim aktivnostima posvetiću pažnju ekonoskoj promociji Crna Gore - rekao je.

Istakao je i da će kao predsednik države doprinositi  unapređenju dobrosusedskih odnosa. 

- Približavanje EU najbolji je lek protiv reafirmacije destruktivnih politika. Berlinski proces za nas ostaje glavni most između Zapadnog Balkana i Brisela. Mišljenja sam da i sve postojeće ali i nove regionalne ekonomske inicijative koje imaju za cilj tešniju saradnju mogu imati dodatnu vrednost ukoliko ih postavimo u funkciju članstva u EU kao krajnjeg cilja - naveo je Milatović.

Dodao je da poltika mira i stabilnosti treba da bude temelj bilateralnih odnosa Crne Gore i zemalja regiona. 

- Vaše prisustvo (predsednika iz regiona) najbolja je poruka dobrosusedskih odnosa. U ime Crne Gore, hvala vam na tome - rekao je Milatović i dodao da svoj petogodišnji mandat započinje s velikom željom da da puni doprinos daljem demokratskom razvoju države, njenoj institucionalnoj stabilizaciji i ekonomskom napretku. 

- Nastojaću da budem faktor pomirenja i zajedništva, na korist svakog građanina i društva u celini. Biću i korektivni faktor, usmeravajući društvene procese ka daljoj demokratizaciji. Građane neću deliti na one koji su mi dali glas na izborima i na one koji su tog dana drugačije mislili... - rekao je Milatović.

Novi šef crnogorske države u inauguracionom govoru je dao zavet da će predano raditi za boljitak Crne Gore i kao, kako je rekao, prvi među jednakima stajati čvrsto na braniku njenog ustavno-pravnog poretka.

Govor je završio sa: "Živela Crna Gora".

Predsednica Skupštine Danije Đurović je rekla da Milatoviću želi da njegovo obavljanje dužnosti predsednika bude na dobrobit Crne Gore.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading