REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA O VEZAMA SRBIJE I AMERIKE! Budimo partneri kao što smo oduvek bili!

Autor:

Vesti

26.04.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od polovine građana očekuje dalji napredak saradnje u svim aspektima, kao i pomoć Vašingtona u razvoju srpske ekonomije

REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA O VEZAMA SRBIJE I AMERIKE! Budimo partneri kao što smo oduvek bili!

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ/AP

Odnosi Srbije i SAD idu uzlaznom putanjom i u dobrom pravcu, ali ima prostora za unapređenje saradnje u svim oblastima - od politike i ekonomije preko novih tehnologija i energetike do obrazovanja i kulture.

Više od polovine građana naše zemlje (oko 55 odsto) očekuje dalji napredak odnosa u dve države u budućnosti, a najpre pomoć Vašingtona u razvoju srpske ekonomije, kao i podršku srpskim interesima u dijalogu Beograda i Prištine, odnosno kompromisnom ishodu prihvatljivom za obe strane.

Marinković: Mi smo im najbolji partneri

Vladimir Marinković, jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, smatra da SAD nemaju boljeg partnera u ovom regionu i jugoistočnoj Evropi od Srbije:

- Odnosi jesu bolji, trendovi su pozitivni, idu uzlaznom putanjom, ali ima prostora za unapređenje saradnje u svim oblastima. Radićemo na postizanju strateškog partnerstva.

Ovo su, u najkraćem, rezultati najnovijeg istraživanja o srpsko-američkim odnosima. Istraživanje je uradila agencija Faktor plus, a rezultati su juče predstavljeni na konferenciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

Gotovo 30 odsto građana smatra da se odnosi između Srbije i SAD kreću u dobrom pravcu, što je čak 10 odsto više nego pre tri godine, kada je poslednji put rađeno isto istraživanje. Istovremeno je broj onih koji misle da se odnosi dve države ne kreću u dobrom pravcu pao sa 37 na 30 odsto.

- Zaključak je da su odnosi Srbije i SAD bolji u odnosu na poslednju analizu, rađenu 2020, ali i da mogu biti bolji. Trendovi pokazuju uzlaznu putanju u gotovo svim analiziranim tačkama - naveo je direktor Faktor plusa Vladimir Pejić.

Šta mislimo o Kristoferu Hilu

Zanimljivi su stavovi građana Srbije o ambasadoru SAD Kristoferu Hilu. Naime, čak 42,7 odsto njih smatra da je on ni bolji ni lošiji za nas od svojih prethodnika.

- To znači da SAD vide kao ozbiljnu državu, koja vodi ozbiljnu politiku, politiku koja ne zavisi od ambasadora - objasnio je Pejić.

Navodeći da više od polovine građana (oko 55 odsto) očekuje dalji napredak odnosa u dve države u narednih pet-10 godina, Pejić je precizirao da 29,8 odsto njih očekuje da odnosi nastave da se popravljaju u svim aspektima, a 25 odsto da se izgrade najbolji prijateljski odnosi između dveju država do nivoa na kom su bili tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

Građani se nadaju boljoj ekonomskoj saradnji i očekuju pomoć i to najviše u razvoju srpske ekonomije (41 odsto), te da se poveća obim ekonomske razmene između dve države (23,7), ali i da Vašington podrži srpske interese u dijalogu Beograda i Prištine (29 odsto) i podrži kompromisan ishod prihvatljiv za obe strane (17,9) odsto.

- Građani, dakle, očekuju bolju ekonomsku saradnju i pomoć SAD i u novim tehnologijama. Neretko, građani smatraju da izgradnja strateškog partnerstva sa SAD podrazumeva prekid saradnje s Rusijom i Kinom. Međutim, jedno ne isključuje drugo. I to bi trebalo pojašnjavati - naglašava Pejić.

Direktor Faktor plusa ukazuje i da bi trebalo poraditi na promociji saradnje Vojske Srbije i SAD po pitanju zajedničkih vežbi jer s tim nije upoznato 36,2 odsto ljudi, a tek 4,5 odsto njih jeste.

Ovo su stavovi o bombardovanju

Većina građana Srbije, njih 60,9 odsto, smatra SAD odgovornim za bombardovanje SRJ 1999. Uočava se blagi trend pada takvog stava, ali ništa dramatično pošto se pre tri godine 62,2 odsto ispitanika tako izjasnilo.

A na pitanje šta bi SAD trebalo da urade da bi se prevazišao negativan stav zbog agresije, najviše anketiranih (47,4 odsto) odgovorilo je da se porodicama nastradalih civila plati ratna odšteta, plati državi ratna odšteta (37,7 odsto), priznaju da je bombardovanje bilo greška (28,2 odsto) i javno se izvine (27,9 odsto).


Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Lu

26.04.2023 20:32

Najbolja saradnja je bila u vreme Milosrdnog andjela.

sasa

26.04.2023 23:20

@Lu - Hitler je isto govorio Njegov naslednik biden samo ponavlja oceve reci