SRBIJA POSTAJE OBEĆANA ZEMLJA: Stranci dolaze ovde da rade, vraćaju se i naši ljudi

Autor:

Vesti

15.04.2023

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo u prva tri meseca ove godine izdato 12.000 radnih dozvola.

SRBIJA POSTAJE OBEĆANA ZEMLJA: Stranci dolaze ovde da rade, vraćaju se i naši ljudi

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Ono što je do pre nekoliko godina bilo nezamislivo sada se ostvaruje... Stranci hrle u Srbiju. Samo u prva tri meseca ove godine izdato je gotovo 12.000 radnih dozvola, dok je za čitavu prošlu godinu ta brojka bila oko 35.000. S druge strane, vraćaju se i mnogi naši državljani koji su otišli u inostranstvo i to najviše oni visokoobrazovani. Srbija je posle dugog niza godina postala zemlja u koju se dolazi, a ne iz koje se beži.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, od početka 2023. izdato je 11.717 radnih dozvola, a prošle godine ukupno 35.168. Najviše radnih dozvola je izdato državljanima Kine, Rusije, Turske, Indije, Kube, Makedonije, Ukrajine i Nepala... Najviše je Kineza, koji ovde rade na infrastrukturnim projektima, razumljivo i Rusa i Ukrajinaca zbog rata. Ipak, posebno je zanimljivo što ovde svoju sreću i bolji život nalaze Indijci, Turci, Nepalci i mnogi drugi koji su uglavnom hrlili ka zemljama zapadne Evrope.

Kao što rekosmo, i srpska pamet se vraća iz inostranstva. Prema istraživanju organizacije Tačka povratka, od oktobra 2020. do istog meseca prošle godine vratilo se 15.000 više radnika nego što je otišlo. Srbija tako postaje zemlja povratka, a razlog za to nije pandemija, ističu u ovoj organizaciji. Među povratnicima su i IT stručnjaci i mašinski inženjeri. Čak polovina studenata čim završi studije vraća se u zemlju zahvaljujući brzoj nostrifikaciji diploma.

- Ono što smo nekada govorili da je problem odliv mozgova, sada i nije toliko veliki problem, zato što mi zapravo imamo priliv visokoobrazovanih više nego odliv - istakao je Ivan Brkljač, direktor neprofitne organizacije Tačka povratka.

Politički analitičar Branko Radun ocenjuje da među Srbima i dalje vlada neko uverenje kako je preko sve bolje, a nije tako:

- Trenutno najviše dolaze iz Rusije, ali su oni doveli svoje biznise i deo će sigurno ostati i nakon što se rat završi. S druge strane, mi smo skloni da potcenjujemo sebe, onaj ko je živeo u Kanadi deset godina, pa se vratio može da podsvedoči, a on se sigurno ne vraća da bi živeo gore. Srbija ima mnogobrojne prednosti. Mi se stalno upoređujemo s Nemačkom, s kojom pola Evrope ne može da se poredi, ili sa Švajcarskom. Izbalansirana politika dovela je investicije, mi smo se otvorili i prema istoku i prema zapadu i koristimo svoju poziciju da budemo most između istoka i zapada u političkom i ekonomskom smislu. Dolaze nam stručnjaci, ne samo fizikalci i građevinci. Kada bi se ovako nastavilo, Srbija bi za deset godina bila potpuno druga država, a ona je već sada mnogo drugačija nego što je bila pre deceniju i to se odražava na svim nivoima: ekonomskom, u zdravstvu, kulturi, obrazovanju.

Foto: Medija centar Beograd

Branko Radun

MOJ STAV

Ranka Savić, sindikalni aktivista:

- Nisu plate baš toliko porasle, ali su pandemija i rat opustošili mnogo veće ekonomije i naši građani su uvideli da nemaju više primanja kao ranije, da im se više isplati da rade ovde gde su režije, struja, gas, stan mnogo jeftinije nego što su tamo.

Odakle dolaze strani radnici

- Kina
- BiH
- Rusija
- Turska
- Indija
- Kuba
- S. Makedonija
- Ukrajina
- Nepal
- Rumunija

BROJKE GOVORE ZA SEBE

718 evra bila prosečna plata u Srbiji na kraju prošle godine
837 evra biće prosečna plata na kraju ove godine
934 evra projektovana prosečna plata u 2024.
1.025 evra biće prosečna plata u 2025.
29% porasle penzije za godinu dana
9,2% stopa nezaposlenosti u Srbiji
21,4 milijarde evra devizne rezerve, najveće u istoriji Srbije

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading