RAZBILI SMO 14 BANDI I ZAPLENILI 3,6 TONA DROGE! Prvi čovek srpske policije o rezultatima MUP: VELIKI USPESI ZA 6 MESECI!

Autor:

Vesti

15.04.2023

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naneli smo ozbiljan udarac narko-dilerima, sprečili smo da ozbiljna količina narkotika stigne do naše dece, ističe prvi čovek MUP

RAZBILI SMO 14 BANDI I ZAPLENILI 3,6 TONA DROGE! Prvi čovek srpske policije o rezultatima MUP: VELIKI USPESI ZA 6 MESECI!

Foto: MUP

U poslednjih šest meseci policija je razbila 14 bandi koje su se bavile organizovanim kriminalom. Zaplenjeno je skoro četiri tone droge, otkriveno je 19 ilegalnih laboratorija za uzgoj marihuane i 11 "plantaža" marihuane.

Prvi čovek Ministarstva unutrašnjih poslova Bratislav Gašić ističe da će policija nastaviti beskompromisnu borbu protiv svih pošasti koje ugrožavaju budućnost i bezbednost države. 

U intervjuu za Republiku detaljno je govorio o rezultatima MUP, a otkrio je i planove koji će dodatno osnažiti srpsku policiju.

Republika

Foto: MUP

 

 

Da li ste zadovoljni stanjem i rukovodećim kadrovskim rešenjima koje ste zatekli u MUP?

- MUP ima stručne, visokoobučene i profesionalne ljude, koji su vrlo posvećeni i odgovorni u radu. Za kratko vreme smo uspeli da oformimo veliki tim koji neumorno radi na unapređenju i modernizaciji celog sistema, s jasnim ciljem da Ministarstvo unutrašnjih poslova bude, po brzini, efikasnosti i rezultatima, rame uz rame s najuspešnijim bezbednosnim službama 21. veka.
Moja odgovornost su postignuti rezultati od trenutka kada sam došao na mesto ministra policije, i naravno, rezultati koje budemo postizali u narednom periodu.

Šta ste sve promenili u proteklih šest meseci u MUP? 

- Po stupanju na dužnost ministra unutrašnjih poslova, odmah sam sagledao potrebe da bismo poboljšali i unapredili uslove rada zaposlenih, što bitno doprinosi efikasnosti službe i olakšava građanima ostvarivanje njihovih prava. Zahvaljujući svesrdnoj podršci Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, pripadnike MUP opremamo po svim najsavremenijim standardima i uveliko radimo na poboljšanju uslova rada.
Otpočeli smo velike infrastrukturne projekte, sređujemo veliki broj policijskih stanica i uprava širom Srbije. Cilj nam je da svaki pripadnik ministarstva ima najbolje uslove rada i opremu.

Republika

Foto: MUP

 

 

Koji su planovi za naredni period?

- U toku su infrastrukturni radovi na sanaciji i adaptaciji objekata u Ljermontovljevoj, Kneza Miloša 101-103 i u Savskoj ulici. Radi se i na izgradnji nove policijske stanice u Sjenici, u PU Kraljevo, kao i dogradnja nove šalter-sale i ugradnja novog lifta koji će olakšati pristup građanima, rekonstrukcija PS u Vladičinom Hanu, Bujanovcu, izgradnja objekata sektora za vanredne situacije u Kragujevcu, Aleksandrovcu, njihov objekat u Trgovištu je već završen, a završen je i novi objekat za Policijsku stanicu u Kuli.
Rade se i novi hangari za potrebe Helikopterske jedinice, gotovo su završeni radovi na renoviranju hotela "Narcis" na Zlatiboru, a osoblje je dobilo nove uniforme, napravili smo potpuno nove prostorije za Upravu za strance u zgradi SIV 3, sa novom modernom šalter-salom za rad sa strankama. Obnovljeno je 29 kućica za obezbeđenje objekata, rekonstruisan je kompletan sistem za grejanje u Jedinici za obezbeđenje u Sarajevskoj, a u toku je i sređivanje delova tog objekta.

Republika

Foto: MUP

 

 

Između ostalog, radiće se i na centru za forenziku?

- U toku je izrada projektne dokumentacije za novu PS u Kaluđerici i Vlasotincu, a u planu je sanacija više objekata SVS na teritoriji Srbije. Ugovoren je i projekat za novi objekat za nastavu i smeštaj u okviru Centra za osnovnu policijsku obuku, a izrađena je dokumentacija i očekujemo početak radova na rekonstrukciji Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku.

U toku su radovi u zgradi SIV 1, gde će biti novi moderan Komandno-operativni centar. Uporedo se nabavlja nova oprema. 

- Pokrenut je postupak nabavke 400 novih vozila sa saobraćajnu policiju, 39 malih navalnih vatrogasnih vozila, a do kraja godine planirana je nabavka još 750 sektorskih vozila. U toku je remont i modernizacija borbenih vozila za SAJ, naručeni su i kvadovi za Upravu granične policije, kao i motori za saobraćajnu policiju. Takođe, u proceduri su nabavke motornih sanki za potrebe SVS, u planu je nabavka pikap borbenih vozila za Žandarmeriju, planirana je nabavka novih kombi vozila tipa marica.
Ugovorena je nabavka novih redovnih uniformi i planirano obnavljanje zimske i letnje obuće za celokupan sastav Direkcije policije. U toku je reparacija postojećih pancira i planirana nabavka novih. U planu je nabavka kompletno novih uniformi i za sve zaposlene u ugostiteljskim i smeštajnim objektima MUP.

Republika

Foto: MUP

 

 

Veliki projekat je i stadion na Makišu?

- Planirana je izgradnja novog atletskog stadiona na Makišu, koji će omogućiti održavanje najvažnijih sportskih takmičenja, kako za pripadnike tako i za sve sportiste.

Novine očekuju i graničnu i saobraćajnu policiju?

- Prvi utisak kada ulazite u našu lepu Srbiju je mnogo važan. Zato će pripadnici granične i saobraćajne policije dobiti nove i modernije uniforme.
Domaćinsko poslovanje i uređenje u oblasti raspolaganja materijalnim sredstvima su ključni za dalji razvoj i napredak MUP i, u tom smislu, zatvorili smo interne pumpe radi racionalizacije naftnih derivata, što će dovesti do uredne evidencije potrošnje i ozbiljnih ušteda, a u toku je ugradnja GPS uređaja u sva vozila Ministarstva unutrašnjih poslova, radi urednije evidencije korišćenja.

Ono što je opšti utisak jeste da se MUP otvorio prema medijima.

- Svako treba da radi najbolje što ume i može i onda rezultati ne mogu da izostanu. MUP ima ozbiljne rezultate koji podižu stepen bezbednosti Republike Srbije i svih njenih građana i naravno da javnost to treba da zna. Trudimo se da u skladu sa zakonom pružimo adekvatne informacije, razna obaveštenja, ali isto tako spremni smo da razgovaramo i o temama koje nisu popularne, ali nam je važno da kroz javne rasprave i razgovor sa relevantnim subjektima pronađemo najbolje rešenje. To smo pokazali kroz javnu raspravu o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima i kroz stalne konsultacije s civilnim društvom.

Više puta ste istakli da su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije prioritet u radu MUP. Kako biste ocenili rezultate na tom polju?

- U proteklih šest meseci procesuirano je 14 organizovanih kriminalnih grupa i uhapšeno 151 lice u našoj zemlji i jedan, takođe naš državljanin, u Nemačkoj. Od njih 14, dve grupe su procesuirane zbog krivičnih dela u vezi s drogom, tri grupe zbog krivičnih dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala, pet grupa zbog krivičnog dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi i po jedna zbog krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala, falsifikovanja novca, falsifikovanja isprava i za teško ubistvo.
Takođe, u poslednjih šest meseci, zaplenjeno je oko 3,6 tona narkotika i podneto 5.498 krivičnih prijava, protiv 5.702 osobe. Otkriveno je 19 ilegalnih laboratorija za uzgoj marihuane i 11 "plantaža", odnosno, zasada marihuane.

Republika

Foto: MUP

 

 

Rezultati koje sam vam naveo su ozbiljan udarac narko-dilerima, a još ozbiljnija količina narkotika koju je srpska policija sprečila da stigne do naše dece. Danonoćni rad pripadnika MUP stoji iza tih brojeva i istrajaćemo u beskompromisnoj borbi protiv svih pošasti koje prete da ugroze budućnost i bezbednost našeg naroda.

Što se tiče borbe protiv korupcije, podneto je ukupno 375 krivičnih prijava, protiv 671 lica, od kojih je uhapšeno 179 zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili 598 krivičnih dela, kojima su ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu više od 4,1 milijarde dinara.

Konkurs za Srednju školu unutrašnjih poslova 

Kada je obrazovanje policijskih kadrova u pitanju, ponovo ste pokrenuli Srednju školu unutrašnjih poslova. Stiče se utisak da su vam sistemska rešenja i unapređenja institucija suštinski važna.

- Neophodno je da stalno podmlađujemo naše redove, a sve je veće interesovanje mladih za posao policajca. To nam je jasno ukazalo na potrebu za sistematskim i kontinuiranim školovanjem budućih policajaca i Vlada Republike Srbije je donela odluku da škola, posle 14 godina, ponovo počne s radom. To će doprineti unapređenju rada Ministarstva unutrašnjih poslova, a takođe i pomoći tim mladim ljudima da se, odmah posle osnovnog obrazovanja, profesionalno usmere, razvijaju i osposobljavaju za obavljanje najtežih zadataka, koje pred njih stavlja posao policajca.Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je 3. aprila konkurs za upis 210 učenika mlađih od 17 godina u prvi razred Srednje škole unutrašnjih poslova "Jakov Nenadović" u Sremskoj Kamenici i on je otvoren do 18. aprila. Važan podatak je da se u prvih sedam dana konkursa prijavilo 1.600 kandidata, a očekujemo još više prijava, što nedvosmisleno govori o tome koliko je povećano poverenje u policiju.

Saradnja na međunarodnom nivou  

Kakva je saradnja MUP s drugim službama bezbednosti?

- Saradnja bezbednosnih službi je redovna i na visokom nivou. Intenzivirali smo i dalje jačanje Ministarstva unutrašnjih poslova i saradnju sa bezbednosnim službama, kako domaćim tako i na međunarodnom nivou. To je, takođe, jedan od prioriteta, tako da sam siguran da će biti još konkretnijih i zapaženijih rezultata i kada je u pitanju suzbijanje trgovine narkoticima, suzbijanje iregularnih migracija i krijumčarenja, svih vidova kriminala.

Republika

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

 

 

Još brže pronalaženje nestale dece

Podržali ste uvođenje Amber alerta u Srbiji.

- Naravno. Nakon konsultacija sa stručnim ljudima u MUP, nisam imao nijednu dilemu da treba da učinimo sve da nađemo način da takav sistem zaživi i u Srbiji da bismo bili još efikasniji u pronalaženju nestalih maloletnih lica. U tu svrhu obrazovao sam multiresorni tim koji ima zadatak da, najkasnije do novembra ove godine, uspostavi zakonske, organizacione, kadrovske, tehničke i druge neophodne uslove, nakon čega će taj sistem hitnog obaveštavanja javnosti putem sredstava masovne komunikacije biti aktiviran.

Da nas sreća prati na svakom planu

Šta biste građanima poručili povodom najvećeg hrišćanskog praznika?

- Poželeo bih svim pravoslavnim vernicima srećne praznične dane Hristovog vaskrsenja. Da ih provedu u krugu najmilijih, u dobrom zdravlju i raspoloženju i da ih sreća i uspeh prate, kako na ličnom tako i na profesionalnom planu. Hristos Vaskrse!
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
On

15.04.2023 10:50

Pretpostavljam da je ta droga uništena.