PAKT SRBIJE I MAĐARSKE: Spaja CENTRALNU EVROPU I BALKAN

Autor: K. B. - E. S. T.

Vesti

29.03.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budimpešta i Beograd biće ključ stabilnosti ovog dela Evrope, čija će se osovina protezati od Bratislave do Atine

PAKT SRBIJE I MAĐARSKE: Spaja CENTRALNU EVROPU I BALKAN

Foto: Tanjug/R. Prelić, PRofimedia

Posle odlične saradnje u gotovo svim oblastima, Srbija i Mađarska idu korak dalje i u maju kreću u formiranje strateškog saveta dva zemlje, što će ih učiniti osovinom ovog dela Evrope. Kako kažu sagovornici Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova, to će biti ključ stabilnosti duž cele linije koja će se protezati od Bratislave preko Budimpešte i Beograda sve do Tirane i Atine.


Ali da se vratimo na početak priče...


Strateški savet je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana, nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Beogradu, kao i dan kasnije, kada je gostovao na TV Pink.
Republika

Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Viktor Orban i Aleksandar Vučić

 

NIJE SLUČAJNO


Naše dve države godinama odlično sarađuju u gotovo svim oblastima. Na spisku je sve: građevina, investicije, energetika, bezbednost... Ti odnosi konstantno dostižu nove, sve više nivoe, te je strateško partnerstvo logičan ishod. Kako kaže naš sagovornik, iskusni diplomata, geostrateška previranja su samo ubrzala ovaj proces:


- Izazovi su zaista ogromni, od energetske krize preko migranata sve do rata u Ukrajini kao ključnog problema. Rađa se nova konfiguracija Evrope i potpuno je jasno da neka vrsta ukrupnjavanja, a ovaj pakt to jeste, garantuje sigurnost u smutnim vremenima.
Prema rečima ovog diplomate, nije Vučić slučajno pre nekoliko dana pomenuo izbore u Slovačkoj.


- Ideja, mogu reći logična i prirodna, jeste da se na neki način spoje centralna Evropa i Balkan. Ta osovina protezala bi se od Bratislave, pa dalje linijom Budimpešta-Beograd preko Tirane sve do Atine. To bi bile ključne tačke regiona - kaže naš sagovornik i objašnjava:


- Ko ne razume otkud Beograd i Tirana, mora da zna da je jedini garant potpune stabilnosti Balkana neka vrsta istorijskog dogovora dva najveća naroda na ovom području, a to su Srbi i Albanci. Upravo zato je toliko bitan "Otvoreni Balkan".
Upravo iz ugla svega gorenavedenog treba posmatrati učestale susrete srpskih i mađarskih zvaničnika. Podsetimo, premijer Viktor Orban i šef diplomatije Peter Sijarto bili su prošle subote u Beogradu. U Budimpeštu su putovali ministar odbrane Miloš Vučević (januar), šef parlamenta Vladimir Orlić, juče je tamo bio ministar saobraćaja Goran Vesić... Rezultat su najave mnogobrojnih zajedničkih sporazuma i projekata.


BEZ FORMALNOSTI


Tako će regionu biti ponuđen zajednički projekat brzih pruga, gradićemo nove granične prelaze, putovanje između Beograda i Budimpešte vozom biće bez carinskih i pasoških formalnosti, tačnije obavljaće se na početnoj stanici voza, do Grčke ćemo ići bez zaustavljanja zbog putarine (ako imamo TAG uređaj), i tako dalje... 
Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže u razgovoru za Srpski telegraf da nam Mađari više nisu partneri, već saveznici.


- Srpski put ka EU vodi preko Budimpešte. Mađari nam više nisu partneri, nego su postali naši saveznici, a Srbija i Mađarska dve bratske države. Zahvaljujući predsedniku Vučiću i premijeru Orbanu, Srbija postaje neodvojivi deo centralne Evrope, dok, s druge strane, mađarske investicije možemo videti u svakom kutku Balkana - istakao je Rajić.

 

Rajić: Mađari nam više nisu partneri, postali su naši saveznici

 

Pastor: Nisu u Briselu presrećni zbog ovoga

Prema rečima Balinta Pastora, potpredsednika Saveza vojvođanskih Mađara, Srbija i Mađarska imaju stratešku saradnju i u Briselu nisu presrećni zbog ovakvih odnosa.


- I sa Mađarskom naša država sada zaista ima stratešku saradnju i ona se odnosi na više od 20 oblasti. Pre svega, na infrastrukturu, privredu. Želeo bih da podsetim i na to da je Mađarska među prvim spoljnotrgovinskom partnerima Srbije i sve se to proširuje na ove aktuelne teme, na aktuelna pitanja Srbije i Mađarske. Srbija nema bližeg partnera od Mađarske niti ima Mađarska bližeg partnera od Srbije, ne samo u regionu nego i šire - poručio je Pastor.

 

Vučić: Nova politička mapa Evrope

Predsednik Vučić je pre tri dana kazao da će doći do promene političke mape u Evropi, objašnjavajući da Vašington pravi svoj blok zemalja unutar EU (Poljska, baltičke zemlje, Rumunija i Ukrajina, koja će prečicom u Uniju), te da Srbija ima sve bliže odnose i s Mađarskom. Rekao je i da želimo da se pozicioniramo kao zemlja centralne Evrope.

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (346)

Loading
Mile

29.03.2023 08:06

Madjarska i Srbija vec godinama unazad imaju odlicne odnose i saradnju. Ovo je samo prilika da se sve to podigne na jos visi nivo. Samo napred!

Maki

29.03.2023 08:06

Vucic je jos jednom pokazao koliko se bori za bolju buducnost nase zemlje.

Jovan Kursula

29.03.2023 08:07

Srbija ovim putem je sve bliža EU.

Ceca

29.03.2023 08:07

Pakt ili kako već zvali, bitno je da u Srbiji mir i stabilnost.