KATASTROFALNI POTEZI TADIĆA I JEREMIĆA! Izbacili ključne elemente za Srbiju iz Rezolucije, po nalogu EU pregovore izmestili u Brisel

Autor:

Vesti

10.03.2023

22:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubrzo posle ove odluke ispostavilo se da je ona bila loša po Beograd!

KATASTROFALNI POTEZI TADIĆA I JEREMIĆA! Izbacili ključne elemente za Srbiju iz Rezolucije, po nalogu EU pregovore izmestili u Brisel

Foto: Shutterstock;ST/V. Lukić;Tanjug/T. Valić

Tadić i Jeremić svojom politikom doveli Srbiju u situaciju u kojoj se sada nalazi

Pregovori o Kosovu i Metohiji izmešteni su iz Ujedinjenih nacija i prebačeni pod okrilje Evropske unije usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini UN 9. septembra 2010. godine, dok je na čelu Srbije bio Boris Tadić, a ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Vuk Jeremić i Boris Tadić

Ubrzo posle ove odluke ispostavilo se da je ona bila loša po Beograd, jer po pitanju južne srpske pokrajine imamo mnogo više saveznika pod svodovima “kuće sveta” na Ist Riveru u Njujorku, nego u Berlamonu u Briselu.

Političkom manevru prebacivanja “loptice” u EU, prethodile su nedelje diplomatskih natezanja Beograda sa Briselom i Vašingtonom o tekstu rezolucije kojom bi se tražili novi pregovori o Kosovu, sa ciljem da se postigne kompromisno rešenje za status.

U prvobitnoj verziji teksta strane su se pozivale da pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja putem dijaloga, a konstatovana je i činjenica da jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja. Iz Brisela je, međutim, stigao zahtev da se od rezolucije odustane ili da se ublaži ovaj, po njima, tvrd tekst.

Posle razgovora Tadića i tadašnje šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, Beograd iz pomenutog dokumenta izbacuje deo o jednostranoj secesiji, ali i Rezoluciju 1244, koja se pominjala u preambuli. Revidirana rezolucija usvaja se na Generalnoj skupštini UN, a formulacijom: “pozdravlja se spremnost EU da olakša proces dijaloga između strana” upaljeno je zeleno svetlo za Brisel kao budućeg posrednika.

Jeremić je u Generalnoj skupštini poručio da je Srbija sa 27 članica EU podnela nacrt rezolucije o tzv. Kosovu, koja je fundamentalno statusno neutralna i predložio da se usvoji jednoglasno, aklamacijom, što se i dogodilo.

Kasnije je krivicu prebacivao na Tadića, tvrdeći da je “bio šokiran” kada je uoči glasanja u UN saznao da je rezolucija izmenjena, priznajući da je to bila loša odluka i da tada niko od ključnih državnih aktera u Beogradu nije hteo ni da mu se javi na telefon da objasni šta se dešava.

Dodao je da “mu nije bilo druge nego da sprovede u delo zvaničnu odluku da se ta rezolucija zameni novom, u dogovoru s EU, jer bi sve drugo bilo kršenje zakona i zloupotreba službenog položaja”. Tadić mu je uzvratio da je, ako je sve to tačno, trebalo odmah da podnese ostavku.

DOŠAO I TAČI

U sali gde se održavalo zasedanje bila je prisutna i delegacija tzv. Kosova, u kojoj su bili predsednik privremenih institucija Fatmir Sejdiju, premijer Hašim Tači i ministar inostranih poslova Skender Hiseni. Na primedbu Jeremića da Kosovo nije suverena zemlja i član Ujedinjenih nacija, predsedavajući sednicom Ali Abdusalam Treki iz Libije je odgovorio da su predstavnici Prištine gosti delegacija Nemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije i SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Sanja

10.03.2023 22:57

Znali su dobro sta rade, mora da nisu radili za dzabe.