EVO KAKO ĆE IZGLEDATI SASTANCI VUČIĆA I KURTIJA: EU objavila agendu za susret u Briselu, prvo odvojeno sa Boreljom, pa TRILATERALA!

Autor:

Vesti

22.02.2023

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastanci bi trebalo da počnu 27. februara u 15 sati, piše u agendi Evropske službe za spoljne poslove.

EVO KAKO ĆE  IZGLEDATI SASTANCI VUČIĆA I KURTIJA: EU objavila agendu za susret u Briselu, prvo odvojeno sa Boreljom, pa TRILATERALA!

Foto: Shutterstock, Youtbe

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastaće se u ponedeljak, 27. februara, u Briselu u okviru najnovije runde dijaloga Beograda i Prištine.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj, zajedno sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, održaće prvo odvojene sastanke, a zatim i trilateralu.

Oni bi trebalo da počnu u 15 sati, piše u agendi Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Dodaje se da su i Vučić i Kurti potvrdili svoje učešće, kao i da će u fokusu sastanka biti evropski predlog za normalzaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Nakon sasanka planirana je konferencija za medije šefa diplomatije EU Žozepa Borelja.

Da  podsetimo, nedelju dana pre najavljenog sastanka Aleksandra Vučića i ALjbina Kurtija u Briselu, posrednik Evropske unije Miroslav Lajčak stavio je u isti "koš" obaveze Beograda i Prištine.

Lajčak je istakao da postoji spisak neizmirenih obaveza iz "paketa dogovorenog 2013. godine", pa se od Prištine očekuje da formira Zajednicu srpskih opština, a od Beograda da omogući povratak Srba u kosovske institucije.

Poruka medijatora pred novu rundu dijaloga, na kojoj treba da se razgovara o francusko-nemačkom planu kao novoj pregovaračkoj platformi, nije u skladu sa realnim stanjem u južnoj pokrajini i obavezama koji proizašle iz višegodišnjeg pregovaračkog procesa. Jer, Priština se obavezala da će oformiti ZSO potpisivanjem Briselskog sporazuma još 2013. godine, a baš zato što se to nije desilo čitavu deceniju Srbi su odlučili da se povuku iz kosovskih institucija. Stoga bi najpre trebalo razgovarati o ZSO, koja će imati svoj statut, skupštinu i nadležnosti, a zatim o narednim potezima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (56)

Loading
Aleksandar

22.02.2023 14:03

Bitno je uticati na Kurtija da se počne sa poštovanjem sporazuma koji su potpisani!

Bojan

22.02.2023 14:04

Najvažnije je da se konačno formira ZSO čije se formiranje već 10 godina odlaže.

Tiosav

22.02.2023 14:06

Nema od toga ništa,dok zapad ne dozove pameti Kurtija.

Milan

22.02.2023 14:07

Ako želi nastavak pregovora, Kurti mora da ispuni svoje obaveze propisane Briselskim sporazumom