SJAJNE VESTI, AMERIČKI DŽINOVI STIŽU U SRBIJU: Dva planetarna giganta zainteresovana da ulažu u našu zemlju!

Autor:

Vesti

13.02.2023

11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gde dođu "Dženeral motors" i "Dženeral elektrik", rast privrede meri se milijardama dolara

SJAJNE VESTI, AMERIČKI DŽINOVI STIŽU U SRBIJU: Dva planetarna giganta zainteresovana da ulažu u našu zemlju!

Foto: Shuttesrock, Wikipedia

Srbija je sve atraktivnija za investicije sa sve četiri strane sveta, pa se izuzetan priliv u narednom periodu očekuje i iz SAD. Za dolazak u Srbiju, kako saznaje Srpski telegraf i Republika, zainteresovana su dva američka ekonomska džina - "Dženeral elektrik" (General electric) i "Dženeral motors" (General motors).

A gde oni dođu, kako kažu ekonomski stručnjaci i kako pokazuje praksa, rast privrede meri se milijardama dolara.

Dosadašnje investicije SAD u Srbiji su prešle četiri milijarde dolara, a kompanije iz SAD ovde već zapošljavaju oko 30.000 ljudi. Trgovinska razmena već prevazilazi milijardu dolara. I taj trend se nastavlja...

- Veze sa SAD jesu bile prilično uzdrmane, ali je u proteklih deset godina realizovan očigledan povratak saradnje u svim oblastima. Vašington je delimično promenio i narativ oko KiM. Neretko i predsednik Aleksandar Vučić navede da SAD čak pokazuju konstruktivnost i više razumevanja u odnosu na evropsku zajednicu. Paralelno s tom političkom, jača i ekonomska saradnja, što se očitava kroz priliv investicija iz Amerike. Ta uzlazna putanja se nastavlja i uveliko se radi na dolasku "Dženeral motorsa" i "Dženeral elektrika" - priča obavešteni sagovornik  Republike i Srpskog telegrafa.

LEPE NAJAVE

Ekonomska slika Srbije u tom slučaju, kako dodaje, bila bi trajno poboljšana, rapidni razvoj bio bi nezadrživ, što bi se i te kako odrazilo na standard građana.

Na to je posredno ukazao i ambasador SAD Kristofer Hil nedavnom porukom da uverava da će u budućnosti snažno raditi na jačanju partnerstva sa Srbijom. 

Foto: FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Kristofer Hil: Bićemo aktivni na dovođenju investitora

 

- Američka istorija je poznata po svojim generalima, ali ovde bih voleo da vidim druge generale, kao što su "Dženeral motors" i "Dženeral elektrik" - istakao je Hil.

On je, upitan da li se konkretnije razmišlja o pomenuta dva giganta, rekao da ambasada čini sve da dovede najjače američke kompanije u Srbiju, ali da ne može da govori o detaljima:

- Želim da vas uverim da ćemo biti vrlo aktivni na dovođenju investitora, međutim, ne mogu da pričam još o specifičnim kompanijama. Ono što znam, biće ih svakako više. Srbija ima talentovanu mladu snagu, za koju su američke kompanije zainteresovane.

Pre dva meseca u Beogradu, kako je podsetio, bila je američka trgovinska misija, koja je htela da utre put dolasku novih investitora:

- Mi smo velika ekonomija, koja svuda traži dobre partnere, i kompanije će doći ovde da investiraju jer su postavljeni uslovi za investicije. Ne mogu da navedem sve kompanije iz SAD koje posluju u Srbiji, ali sve mogu da uverim da će ih u budućnosti biti još više.

STRATEŠKI DIJALOG

U razgovoru za Srpski telegraf i Republiku Vladimir Marinković, jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, naglašava da je, uz činjenicu da američke firme trenutno u Srbiji zapošljavanju više od 30.000 ljudi, još značajnije što su to firme lideri u svojim oblastima. Dokaz za to, ukazuje, jeste i otvaranje Naučno-tehnološkog centra Rivijana, koji je apsolutni šampion po pitanju vozila na električni pogon: 

Foto: Privatna arhiva

Vladimir Marinković: Srbija postaje hab u auto-industriji

- Zato i ne čudi interesovanje "Dženeral motorsa" pošto Srbija definitivno postaje hab u oblasti automobilske industrije. Treba imati u vidu da smo jedna od retkih zemalja koja ima rezerve litijima i mogućnost da imamo zatvoren krug u proizvodnji i prodaji, što može da bude tzv. gejm čendžer za našu zemlju i njenu budućnost. A što se tiče "Dženeral elektrika", oni je već prisutan i možemo da očekujemo ozbiljne investicije i oblasti energetike.

Svakako će, zaključuje naš sagovornik, otvaranje strateškog dijaloga između dve zemlje o kojima su govorili predsednik Vučić i ambasador Hil dodatno ohrabriti američke investitore da dolaze i investiraju u Srbiju.

 

Brojke
996,2 miliona dolara robna razmena Srbije i SAD 2021.
512,9 miliona dolara naš izvoz
483,3 miliona dolara uvoz iz Amerike

 

VUKOVIĆ: STRATEŠKO PARTNERSTVO 

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, potencira značaj saradnje sa SAD: 

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Nenad Vuković: Stav SAD ekonomija iznad politike

 

- Stav Vašingtona je ekonomija iznad politike. I zato je važno da se privrede dve države povežu uprkos neslaganju oko vrućih političkih tema, kao što je Kosovo. Ili baš zato jer u perspektivi dobre ekonomske veze mogu doprineti i rešavanju pitanja na političkom terenu. Apsolutno je pozitivna i evidentna namera, kao i zalaganje, ambasadora Hila da se to desi. Američki investitori ne idu u zemlje koje nisu strateški partneri SAD.

 

"Dženeral elektrik"

- američka multinacionalna kompanija, industrijski konglomerat i jedna od najvećih kompanija na svetu
- ima klijente u više od 100 zemalja i zapošljava više od 310.000 ljudi širom sveta
- učestvuje na tržištu proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije, atomske energije, gasa i solarne energije, na tržištima industrije osvetljenja, industrijske automatike, medicinskih uređaja, avionskih i drugih motora, lokomotiva, materijala poput plastike, silikona i abraziva... Prisutni i u industriji zabave, na finansijskom tržištu
- 33. najveća firma u SAD po bruto prihodu
- dvoje zaposlenih u GE - Irving Langmjur (1932) i Ivar Jever (1973) dobili su Nobelovu nagradu
- kompanija je 9. novembra 2021. objavila da će se razdvojiti u tri javna preduzeća investicionog ranga: GE Aerospace, GE Health care and GE Vernova, koje će biti fokusirane na vazduhoplovstvo, zdravstvo i energiju
- prva kompanija u svetu koja je premašila broj od 50.000 patenata
- njena četiri globalna istraživačka i razvojna centra privlače najkvalitetnije svetske tehničke umove
- ima preko 2.500 istraživača. Budžet kompanije samo za istraživanje i razvoj prelazi 10 milijardi dolara

 

"Dženeral motors"

- najveći američki i jedan od najvećih svetskih proizvođača motornih vozila
- prave ševrolet, bjuik, ford, GMC i kadilak
- drži veliki udeo u stranim brendovima, kao što su vuling, baojun i jefang
- na svom vrhuncu GM je imao 50 odsto tržišnog udela u SAD i bio je najveći svetski proizvođač automobila od 1931. do 2007.
- od 2020. GM je rangiran na 18. mestu rang-liste najvećih američkih korporacija po ukupnom prihodu
- godišnji obim prodaje vozila širom sveta premašio 10.000.000
- imaju 396 fabrika na svim kontinentima
- godišnji prihod 122 milijarde dolara (dva i po srpska BDP), 155.000 zaposlenih

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading