TADIĆ POSLE 13 GODINA PRIZNAO ISTINU KOJA JE ZAPEČATILA SRBIJU: Pitanje o Kosovu možda i jeste bilo nedovoljno jasno (VIDEO)

Autor:

Vesti

10.02.2023

14:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, posle 13 godina priznao je da pitanje o Kosovu koje je Srbija uputila Međunarodnom sudu pravde i čiji odgovor je išao u korist Albanaca, možda i nije bilo najjasnije sročeno!

TADIĆ POSLE 13 GODINA PRIZNAO ISTINU KOJA JE ZAPEČATILA SRBIJU: Pitanje o Kosovu možda i jeste bilo nedovoljno jasno (VIDEO)

Foto: www.profimedia.rs

Upravo na taj odgovor Međunarodnog suda pravde Albanci su se mnogo puta kasnije pozivali tokom pregovora sa Srbijom, ali i pred međunarodnom zajednicom.

Javnost u Srbiji je sumnjala u ispravnost tako postavljenog pitanja - Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu s međunarodnim pravom, ali je tadašnja vlast uvek izlazila sa tezom da su se prosto svi urotili protiv Srbije.

Sad se ipak vidi da nije isključeno da ima i naše odgovornosti kako kaže Boris Tadić, bivši šef države.

Foto: Tanjug/S.Radovanović

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić

- A i za svega greška je, što je ona sa pravnog stanovišta volšebna, jer Međunarodni sud pravde kaže da oni koji su proglasili nezavisnost Kosova su bili manje više neformalna skupina ljudi, da nisu imali pravo institicija, jer su imali privremeni karakter i u tom smislu, kao neko ko nije bio faktor međunarodnog prava, nisu ni povredili međunarodno pravo. Time je Međunarodni sud u stvari izbegao da odgovori na pitanje oslanjajući se na to da je naše pitanje bilo nedovoljno jasno, što možda i jeste, možda i nije, ali to je jedino pitanje moglo da prođe u Skupštini UN i da se borimo kako tako za Kosovo na pravni način, diplomatski način - kazao je Tadić u emisiji na televiziji N1 u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka. 

I dok je za nesretno sročeno pitanje priznao da možda ima i naše odgovornosti, kada je reč o Aljbinu Kurtiju, premijeru privremenih prištinskih institucija, tu je dobio amneziju. Tadić je, naime, govorio kako je Kurti agresivan, da je njegov pogled ostvarivanje nezavisnsoti Kosova po svaku cenu, te da je sledbenik Adema Demaćija, a nijednom rečju nije pomenuo da je Kurti pušten iz zatvora 2001, u njihovo vreme. 

 

 

Usput je Tadić stigao da se okiti tuđim perjem- počeo je da objašnjava da danas većina zemalja ne priznaje Kosovo, a to je uspeh ove vladajuće garniture. 

- I vi danas imate lom oko toga, danas većina zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova - kazao je Tadić.  

Foto: Printscreen

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Međutim, bivši predsednik nije rekao čiji je to uspeh. Danas, posle zalaganja ove vladajuće koalicije imamo bilans da 106 zemalja ne priznaje nezavisnsot južne srpske pokrajine, a tek njih 84 priznaje, što je brojka koja je usledila posle niza povlačenja priznanja. 

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak i nekadašnji Tadićev savetnik, kaže da ono što bivši predsednik govori ni pas s maslom ne bi pojeo. 

Foto: youtube.com/Novo jutro

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak

- Bivši predsednik je u poslednjih 10 godina doživeo ozbiljnu regresiju. To što on donas govori ni pas s maslom ne bi pojeo. Srećom, njegovo hvalisanje više nikog ne zanima - poručio je Krstić. 

Tadićevi biseri 

- Tadić na Tviteru pokušao da ismeje ministra odbrane u vezi sa dronovima, Krstić ga je ispravio, pa su ušli u raspravu koja se završila Krstićevim savetom da sačuva bar minimum dostojanstva 

- Slagao javnost da je bio u Jasenovcu, a nije, već u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj

- Rekao da je Vučić uradio 1000 puta gore stvari od njega oko KiM, a zaboravio da je pitanje Međunarodnom sudu pravde poslato u njgovo vreme, pogrom Srba, Kosovo proglasilo nezavisnost

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Zoran

10.02.2023 16:15

Ovo obraćanje Tadića javnosti je posipanje pepelom! Zašto se uopšte vraća u politiku?! Džaba mu je to, jer istorijske činjenice ostaju zanavek. Koštunica, Svilanović, Drašković, Jeremić, Tadić, Šutanovac... su najveći promašaji srpske političke scene! Vreme je prošlo i popravke nema! Nažalost i bolje im je da ćute!

Vizionar

11.02.2023 01:00

Realno receno, Kosovo i Metohija nisu dobili nista misljenjem medjunarodnog suda jer to misljenje nije obavezuhuce uz to lepo kazu, grupa ljudi koja nema medjunarodni karakter donela je odluku koja nema vaznost. Zato pozivanje na to sudsko misljene zvuci glupo, nema nikakvu pravnu tezinu. Nasi politicari grese kad to tumace tako da zapadu i juznoj pokrajini daju alibi.