OTKRIVENA MRAČNA TAJNA VLADE VOJISLAVA KOŠTUNICE: Tolimir u kesi prebačen preko Drine

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

General Vojske Republike Srpske 2007. otet iz stana na Novom Beogradu, a u Bratuncu predat snagama NATO i predstavniku Haškog tribunala

OTKRIVENA MRAČNA TAJNA VLADE VOJISLAVA KOŠTUNICE:  Tolimir u kesi prebačen preko Drine

Foto: YouTube/Printscreen

Srpski general Zdravko Tolimir nije, posle dve godine skrivanja, "pao" u okolini Bratunca u Republici Srpskoj, već je u vreme vlade Vojislava Koštunice, bukvalno, kidnapovan u Srbiji i u kesi prebačen preko Drine.

On je, kako Srpski telegraf saznaje, uhapšen u stanu na Novom Beogradu, a u Hagu je završio 1. juna 2007.

Republika

Foto: Profimedia

Zdravko Tolimir

 

BIO POD PRISMOTROM

- Zašto je Beograd fingirao hapšenje haškog optuženika van Srbije? Pa zato što je tadašnja vlast pokušavala da sakrije od sveta da se haški optuženici poput Tolimira, koji je bio jedan od najbližih Mladićevih saradnika, švrćkaju po Srbiji. To je period druge Koštuničine vlade, takozvanih patriota. E pa te "patriote" su lovile srpske generale, umotavali su i stavljali im kese na glavu, prebacivali preko Drine, pa izručivali Hagu - priča obavešteni sagovornik našeg lista.

Stan u kome je Tolimir uhapšen bio je pod potpunom prismotrom najmanje mesec dana pre nego što je general kidnapovan.

- Za posao koji je obavio, tadašnji ministar Velimir Ilić je na poklon dobio škodu fabiju, koju je potom prosledio članu porodice jednog od haških optuženika. Da li su drugi nagrađeni i koliko, nije poznato - kaže naš sagovornik.

Licemerjem predstavnika bivše vlasti, naslednika Vojislava Koštunice, u čijem mandatu je izručeno najviše haških optuženika, tokom rasprave u Skupštini Srbije se bavio i predsednik Aleksandar Vučić.

- Sram vas bilo! Svi su dobrovoljno otišli? I Tolimir kad ste ga u kesi prebacivali s one strane Drine? Tretirali ste ih kao kilu mesa, a dolazite da nam držite lekcije o patriotizmu i rodoljublju. I meni su tražili da Srbe isporučujem u Haški tribunal, pa to nisam uradio. To su mi tražili za političke protivnike, za koje bi mi možda i odgovaralo da ih isporučim, pa to nisam uradio, a vi ste srpske junake isporučivali u kesi. Vi ćete nekom da kažete da je izdajnik - odbrusio je Vučić.

NEZAKONITO

General Tolimir je, kada je prvi put izveden u sudnicu Tribunala 4. juna 2007, odbio da se izjasni o krivici, tvrdeći da je nezakonito uhapšen u Srbiji i prebačen u Republiku Srpsku, što su tadašnje vlasti u Srbiji i RS demantovale.

- On je preko Bijeljine prebačen u Banjaluku, gde su mu zvaničnici Ministarstva pravde Srbije nudili pogodnosti za porodicu ako prihvati da je državljanin RS, što je odbio. Odatle je prevežen ponovo u Bijeljinu, pa u okolinu Bratunca. Snimali su ga u blizini vojnih i policijskih objekata i to na lokacijama na kojima nikad ranije nije bio. Na kraju je predat snagama NATO i predstavniku Haškog tribunala i odveden u Sheveningen, gde je preminuo 2016. - otkriva izvor Srpskog telegrafa.

Republika

Foto: Printscreen/youtube

Vojislav Koštunica

 

Šljivančanin: Vršili pritiske, meni nudili novac, sramota


Veselin Šljivančanin, pukovnik JNA u penziji, u razgovoru za Srpski telegraf potvrđuje da su vršeni pritisci na srpske generale da se predaju.


- Vršili su pritisak i na mene. Nudili čak i novac, ali sam sve odbio. Zato sam uhapšen u junu 2003. i predat Hagu. Znam da je vršen pritisak i na ostale. Ali kada bi stizali u Hag, nisu želeli da pričaju o tome niti sam insistirao. Sve je to velika sramota.


Nakon izdržane dve trećine kazne haški sud je oslobodio Šljivančanina u julu 2011.

Todorović otet na Zlatiboru


Naš izvor podseća i na otmicu bivšeg načelnika Stanice javne bezbednosti u Šamcu Stevana Todorovića:


- On je 27. septembra 1998. otet na Zlatiboru i prebačen u Republiku Srpsku, gde su ga kidnaperi predali međunarodnim snagama u Bosni i Hercegovini, a one ga prosledile Haškom tribunalu.

Zvanična verzija

Uhapšen je 31. maja 2007. na Drini kod Ljubovije, pri pokušaju nelegalnog prelaska granice između Srbije i BiH.


Akciju hapšenja izveo MUP RS u saradnji sa srpskim MUP, koji je blokirao granični prelaz u Srbiji

Biografija


- rođen 27. novembra 1948. u Popovićima kod Glamoča


- smenjen 1996. zajedno s Ratkom Mladićem


- optužen za Srebrenicu 2005. 


- uhapšen 31. maja 2007. 


- osuđen 2012. na doživotnu robiju


- umro u haškom zatvoru 9. februara 2016.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading