NOVI SRAMNI ZAHTEVA ALBANACA! ZSO i "Preševsku dolinu" žele da izjednače!

Autor:

Vesti

30.01.2023

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stari plan Albanaca sa juga centralne Srbije ovih dana ponovo se aktuelizuje.

NOVI SRAMNI ZAHTEVA ALBANACA! ZSO i "Preševsku dolinu" žele da izjednače!

Foto: Tanjug/AP

Ozbiljne optužbe na račun kosovskih Albanaca iz Moskve

Pitanje "Preševske doline" žele da "uguraju" u novi pregovarački okvir Beograda i Prištine.

Okosnicu čini zahtev o reciprocitetu između Zajednice srpskih opština koja bi trebalo da se formira na severu KiM, i njihove "zamišljeno istovetne" zajednice na jugu centralne Srbije.

Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medveđe pokušali su u junu prošle godine da izlobiraju da se njihovo pitanje nađe na agendi Ujedinjenih nacija. Šaip Kamberi, poslanik Skupštine Srbije i predstavnik Albanaca u parlamentu, iskoristio je "gužvu" oko francusko-nemačkog plana i obnovio zahtev da se Albanci iz Srbije uključe u dijalog između Beograda i Prištine i sve to sročio je u pismu adresiranom na svetske i evropske zvaničnike.

Kamberi je pismo uputio specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru, evropskom šefu diplomatije Đozepu Borelju i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.

Kako kaže Kamberi, tako bi se sveobuhvatno rešila situacija albanske zajednice u tzv Preševskoj dolini, prenose Novosti.

Tvrdeći da je albanska zajednica najdiskriminisanija manjina u Srbiji i da je to posledica tenzija između tzv. Kosova i Srbije, on smatra da će uključivanje u dijalog pomoći posrednicima EU i SAD:

- Da na simetričan i uravnotežen način radi na aranžmanima za zaštitu i unapređenje manjinskih prava za albansku zajednicu u Srbiji i srpsku zajednicu na Kosovu u skladu sa evropskim vrednostima i međunarodnim aktima - kaže Kamberi i dodaje:

- U svetlu obnovljenih napora posrednika EU, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Nemačke i povećane posvećenosti SAD, u svojstvu izabranog predstavnika Alabanaca Doline, pozivam vas da u naredne sastanke dijaloga koji vodi EU, uključite situaciju Albanaca u Preševskoj dolini, kao "suštinski element" za postizanje dugoročnog i stabilnog mira između Alabanaca i Srba. -

Predstavnici Albanaca sa juga centralne Srbije i ranije su tokom pregovora i potpisivanja Briselskog sporazuma isticali da dijalog između Beograda i Prištine ne može uspeti bez uključivanja pitanja "Preševske doline" i njihovih predstavnika. 

Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnost, mišljenja je da Albanci na jugu ni na koji način nisu ugroženi da bi potezali ovo pitanje poredeći ga sa ZSO, kao i da je politička situacija sada u Bujanovcu i Preševu stabilna.

- Srbija je uradila mnogo kada je reč o integracijama albanskog stanovništva - objašnjava Graovac za Novosti.

- To su pokazali i strani posmatrači. Od početka procesa uključivanja Alabanaca u politički život do danas, nemamo kriznih situacija. Internacionalizacija ovog pitanja uopšte nije potrebna, a suštinski je povezana sa činjenicom da Albanci žele novi adut u pregovorima i veći prostor za ucenjivanje Srbije.  -

Mnogo je primera koji pokazuju da pravo stanje na terenu ne odgovara onome što Kamberi iznosi međunarodnoj zajednici, budući da se poziva na ugroženost i isključenost. 

U svom pismu, između ostalog, propustio je da navede da su u Bujanovcu 2020. godine posle 18 godina formirali vlast bez Srba, a da je vladajuća većina izabrana samo sa albanskim partijama. Ovaj potez usledio je posle dolaska predstavnika Albanaca na tadašnje konsultacije o vladi kada su tražili ministarsko mesto sa jednim odstom osvojenih glasova, dok su na lokalu isključili srpske partije.

Poslanik Skupštine Srbije iz Bujanovca Nenad Mitrović (SNS) smatra da je namera Kamberija da podigne tenzije, a da s druge strane, oteža pregovore koji se vode:

- Niko od ozbiljnih zvaničnika ne bi trebalo da uopšte razmatra ovaj njegov predlog jer je krajnje neozbiljan i cilj mu je podizanje tenzija. Kada je reč o diskriminaciji koju pominju, moram da naglasim da su predsednici Opštine i Skupštine Bujanovac Albanci i da su im pripale sve funkcije na lokalu. Oni su izopštili 42 odsto Srba, napravivši albansku koaliciju.-

Mitrović ističe da stalno govore kako ih država Srbija diskriminiše, a podseća na nedavno formiranje albanskog nacionalnog saveta:

- Tamo nema Srba, pa nisu uspeli da se dogovore oko većine, već svesno idu na urušavanje institucija i koriste priliku da optuže Srbiju.-

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading