KURTI LETI DO PROLEĆA: Prištinski premijer ispucao sve kredite

Autor:

Vesti

16.01.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šole mu je u lice poručio da ZSO mora da se formira, s njim ili bez njega.

KURTI LETI DO PROLEĆA: Prištinski premijer ispucao sve kredite

Foto: TANJUG/AP

Aljbin Kurti

Aljbin Kurti, predsednik privremenih prištinskih institucija, uskoro će biti počišćen iz institucija lažne države. Kako se može čuti u diplomatskim izvorima, bliskim zapadnim ambasadama, ovo je najrealniji scenario nakon posete visokog savetnika u Stejt departmentu Dereka Šolea Prištini i Beogradu. Naravno, postoji i opcija da se Kurti, što bi se reklo, uzme u pamet ili da ga na to nateraju njegovi nemački mentori, međutim, prva opcija je u ovom trenutku izvesnija.

Šole je, ističe izvor Republike, jasno i glasno pripretio Kurtiju šut-kartom.

- Prištinski lider i njegovo nerazumno ponašanje trenutno su za SAD problem koji treba rešiti. Na ovaj ili onaj način. A zna se kako Amerikanci to rade - objašnjava naš sagovornik.

Grenel mu oborio vladu 2020.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Ričard Grenel

Da Amerikanci imaju "pelcer" za Kurtija, pokazalo se u martu 2020, kada je oborena njegova prva vlada, glasanjem u prištinskom parlamentu, što je, nema sumnje, urađeno po direktnom nalogu Vašingtona. Doduše, tada je Belom kućom vladao Donald Tramp, čija je udarna pesnica u regionu bio Ričard Grenel, međutim, što bi se reklo, princip je isti sve su ostalo nijanse.

TRAŽI INCIDENTE

Ovaj scenario potvrdio je, praktično, i Dalibor Jevtić, predsednik opštine Štrpce na KiM. On je otkrio da je Šole doslovno poručio Kurtiju da će Zajednica srpskih opština (ZSO) biti formirana do proleća, s njim ili bez njega.

- Nama je takva informacija preneta na sastanku sa Šoleom i američkom delegacijom - kazao je Jevtić, kao i da on ipak ne očekuje da Kurti to uradi, te da se pribojava da će pokušati da izazove neki incident.

Jevtić svoju teoriju opravdava time što, kad god "neka takva poruka dođe iz Vašingtona", Kurti na taj način, incidentima skreće pažnju na drugu stranu. Pošto EU nema mehanizam da utiče na Kurtija da bi ga naterala da primeni bilo kakav dogovor, dodao je Jevtić, Vašington igra ključnu ulogu.

Republika

Foto: Media centar

Predrag Rajić

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je premijer privremenih prištinskih institucija svojim ponašanjem vidno oštetio odnose sa SAD.

- S druge strane, predsednik Vučić je svojom genijalnom spoljnom politikom uspeo da približi odnose Beograda i Vašingtona. Stoga ne treba da čudi promena spoljnopolitičkog kursa Amerike spram pitanja formiranja ZSO i ja očekujem da će se u narednom periodu nastaviti proces poboljšanja srpsko-američkog strateškog partnerstva - navodi Rajić za naš portal.

BRANI GA SERVER

A da se Kurtiju ozbiljno drma pozicija, pokazuje i to što je u njegovu odbranu odmah priskočio osvedočeni srbomrzac Danijel Server. Profesor iz Vašingtona brže-bolje je, uz priznanje da je među najvažnijim porukama Šolea tokom posete Prištini zahtev za formiranje ZSO, naveo i da smatra da do toga ne sme da dođe van okvira ustava lažne države Kosovo.

- Ako Srbija eksplicitno prizna suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i ZSO bude stvorena u skladu s ustavom Kosova, onda vidim mnogo manji rizik da ona postane Republika Srpska - rekao je Server za prištinske medije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading