EU KVARNJACI: Traže od Srbije da poštuje njihova pravila i sankcije, a sami ih DEBELO KRŠE

Autor:

Vesti

03.01.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak 19 članica Unije uvećalo prošle godine uvoz iz Rusije.

EU KVARNJACI: Traže od Srbije da poštuje njihova pravila i sankcije, a sami ih DEBELO KRŠE

Foto: Tanjug/AP

Iz Evropske unije bezmalo svaki dan Srbiji ne samo da drže lekcije o neophodnosti raskida veza s Rusijom već prete i uslovljavaju naše državno rukovodstvo da se što hitnije pridruže njihovim restriktivnim merama prema Moskvi. I sve to dok je čak 19 članica EU za samo šest meseci prošle godine dramatično uvećalo uvoz iz Rusije, koji je dostigao vrednost od neverovatnih 115 milijardi evra, pokazuju zvanični podaci Evrostata.

Apsolutni šampion je Slovenija, čiji je uvoz od februara do avgusta 2022. porastao neverovatnih 346 odsto i dostigao 1,1 milijardu evra. Slede (u procentima) Luksemburg, Grčka...

Karanović: Na sceni je potpuna hipokrizija

Republika

Foto: Printscreen

Ognjen Karanović

Direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović tvrdi za Republiku da se ovde ne radi samo o političkom licemerju, već o potpunoj hipokriziji političkog zapada, u svakom pogledu:

- S jedne strane, dobro je da postoji makar i čestica zdravog razuma u negdašnjem bastionu razvoja i slobode, ali s druge strane, to je i dokaz da nijedne sankcije nikad nisu dale željene rezultate za one velike sile koje u svojoj politici primenjuju takve mehanizme. Sankcije su akt agresije, odnosno korak do oružanog sukoba. Međutim, izolacija jedne velike zemlje kakva je Rusija potpuno je nemoguće.

BEZ KREDIBILITETA

Mada se radi, pre svega, o uvozu sirovina i energenata, čija je cena na tržištu dramatično skočila, ispostavlja se da pojedine države EU nemaju nikakav politički kredibilitet da bi delile nama packe pošto, kako ukazuju i sagovornici Srpskog telegrafa, posluju i ponašaju se pokvareno kad je reč o trgovinskim odnosima prema Rusiji. U prevodu, zarad svojih golih interesa krše sopstvene briselske odluke, istovremeno zahtevajući od Srbije da ih poštuje?!

Republika

Foto: youtube.com/B92 TV

Zoran Milivojević

Zoran Milivojević, bivši diplomata, objašnjava za Republiku da i ovo dokazuje njihovo teško licemerje.

- Oni nisu spremni da žrtvuju svoje interese, a traže od nas da žrtvujemo naše interese zarad njihove koristi. Pravila, znači, ne važe kad se radi o njihovim interesima, ali su spremni nama da drže lekcije da bi trebalo iz geostrateških razloga da prekinemo veze s Rusijom. Ne da je pokvareno, to je izuzetno pokvareno.

Republika

Foto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

Suzana Grubješić

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku priča za Republiku da je tačno da većina članica EU nastavlja da posluje s Rusijom uprkos devet paketa sankcija, ali i da je uvoz ruskog gasa i nafte u EU dramatično opao i da su se evropske države preorijentisale na druge izvore snabdevanja energentima i tako se oslobodile ruske zavisnosti:

- To je jedna od komponenti ovog rata - energetski razvod Evrope i Rusije. Srbiji se zamera to što se nije pridružila nijednom paketu sankcija prema Rusiji i što ima jake političke veze s Rusijom. Što se tiče energetske zavisnosti, preduzeti su konkretni koraci izgradnjom gasnog interkonektora s Bugarskom, koji će omogućiti snabdevanje gasom i iz drugih izvora.

Opšti haos u Hrvatskoj nakon prelaska na evro

Republika

Foto: Tanjug/AP

Andrej Plenković

Otkad je svanuo 1. januar ove godine, zvaničnom Zagrebu se izgleda smrklo. Posle prvojanuarske euforije zbog ulaska u Šengen i prelaska na evro, hrvatski premijer Andrej Plenković i njegov tim imaju ozbiljne probleme. Maske su pale, stvari u Lijepoj njihovoj izmiču kontroli pošto više ne mogu da skrivaju potpuni ekonomski haos. Građani su ekstremno nezadovoljni jer cene svuda divljaju, najviše na benzinskim pumpama, ali i u marketima, jer su tamošnji trgovci iskoristili prelazak s kune na evro da bi enormno zaradili.

I pošto Plenković i njegovi ministri očigledno ne umeju da se izbore s novom krizom, oni su rešili da kupe malo vremena i skrenu pažnju javnosti s velikih problema. Otuda su udarni mediji proteklih dana rafalno izbacivali tekstove protiv Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

A JANAF?

Ruski veto u SB UN i dalje predstavlja polugu koju Rusija može da iskoristi ako i kad tzv. država Kosovo zatraži prijem u UN i, kako zaključuje Grubješićeva, nije realno očekivati da bi Srbija mogla da se odrekne ove mogućnosti.

Konačno, podsetimo, ovo je samo još jedan u nizu primera licemerja EU. Tako krajem prošle godine Srbija, za razliku od pojedinih evropskih zemalja, među kojima je i Hrvatska, nije dobila izuzeće na uvoz ruske nafte koja stiže morskim putem, preko Jadranskog naftovoda (Janaf).

Foto: Republika

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kajzer Soze

04.01.2023 04:00

I šta je još novo?