EU OČEKUJE VRAĆANJE SRBA U INSTITUCIJE I FORMIRANJE ZSO! Stano: Važno je da se ispune dogovori koji postoje!

Autor:

Vesti

24.11.2022

14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da dogovor koji je u sredu uveče postignut nije kraj procesa nego početak rada i najavio da će visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj uskoro pozvati lidere Beograda i Prištine na novi sastanak u Brisel.

EU OČEKUJE VRAĆANJE SRBA U INSTITUCIJE I FORMIRANJE ZSO! Stano: Važno je da se ispune dogovori koji postoje!

Foto: printscreen

Na pitanje Tanjuga šta se može dalje očekivati, pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas rekao da će se Srbi vratiti u institucije kada bude ispunjen i drugi uslov - formiranje ZSO i da li EU radi na ispunjeju tog uslova, Stano je istakao da je "vraćanje kosovskih Srba u institucije bilo jedno od osnovnih očekivanja EU i da isto važi i za formiranje Zajednice srpskih opština".

On je istakao da je "važno da se ispune dogovori koji postoje, a to je poruka koju EU sve vreme šalje i to važi za obe strane".


Što se tiče sledećih koraka u dijalogu, Stano kaže da će Visoki predstavnik za spoljnu politiku uskoro pozvati lidere na novi sastanak u Brisel.

Visoki predstavnik je već rekao da će pozvati lidere u Brisel da se produži rad o normalizaciji odnosa uz posredstvo EU. Razume se, ovo nije kraj procesa, rad se produžava, dogovor postignut sinoć nije kraj procesa nego početak rada. Nada je da će to da nas izvede iz permanentne krize i da nam dozvoli da stignemo u novu fazu u kojoj bi radili na problemima na održiv način i da se izbegnu nove krize - objasnio je Stano na konferenciji za novinare.

On je rekao i da će se rad produžiti na više nivoa i da specijalni predstavnik Miroslav Lajčak radi veoma naporno kako bi se pronašao način da se ide napred.

Stano je rekao i da će Borelj pozvati uskoro predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih insitucija Aljbina Kurtija da dođu u Brisel da bi se produžio rad na postignutom dogovoru i da se počnu, kako je rekao, diskusije oko normalizacije odnosa na osnovu predloga evropskog posrednika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading