PADA KRV NA ARANĐELOVDAN! Kurti šalje specijalce na naš narod!

Autor: J. D. J. - E. S. T.

Vesti

15.11.2022

10:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovske bezbednosne snage spremne i čekaju komandu, potvrdio Konjufca, predsednik parlamenta u Prištini * Kurtijevi saradnici tvrde da neće biti promene i odlaganja odluke o registarskim tablicama.

PADA KRV NA ARANĐELOVDAN! Kurti šalje specijalce na naš narod!

Foto: Tanjug/AP/Zoran Zestic/Marjan Vucetic.

Naredni ponedeljak 21. novembar je dan d za Kosovo. Aljbin Kurti, premijer tzv. države Kosovo, spreman je da na Aranđelovdan na sever pošalje specijalce s dugim cevima da bi "disciplinovao" Srbe koji odbijaju da stave na vozila tablice njegove lažne države.

Da se sprema krvoproliće, ukazao je i Đuzep Borelj, koji je juče na sastanku šefova diplomatije EU govorio o velikoj krizi na Kosovu.

- Beograd i Priština su na ivici nove krize. Mora se izaći iz krizne logike i okrenuti traženju rešenja - rekao je Borelj.

Povod za novo maltretiranje Srba je Kurtijevo insistiranje na preregistraciji tablica, koju Srbi ne prihvataju. Zbog maltretiranja Prištine dosad je oko 3.000 Srba napustilo prištinske institucije. Poručuju da neće trpeti Kurtijev teror uprkos njegovim najavama da za Arenđelovdan kreće u novi obračun i naplatu kazni svima koji nisu promenili tablice.

Zapete puške

Gljauk Konjufca, predsednik skupštine Kosova, poručuje da su Kosovske bezbednosne snage (KBS) spremne i čekaju komandu. 

- KBS pripada Kosovu i ima pravo da deluje na celoj njegovoj teritoriji, uključujući i sever. Neće biti promene i odlaganja odluke o registarskim tablicama. Sve što je nelegalno na Kosovu, biće zabranjeno i biće uspostavljena vladavina prava - poručio je Konjufca.

Foto: Tanjug

Milovan Drecun

Dosta terora

Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za KiM, očekuje eskalaciju ukoliko Priština ne odustane od odluke.

- Svaki pokušaj kažnjavanja podigao bi i ovako visok stepen napetosti da bi moglo da dođe do incidenata. Još ako se Kurti odluči za hapšenja, primenu sile, Srbi to svakako neće trpeti. Sada ostaje da se vidi šta će uraditi Zapad, koji je stvorio Kosovo, a govori kako navodno ne može da utiče i da Kurti neće da posluša mišljenje i poruke koje mu šalje Amerika. Veliki je politički rizik za Kurtija da toliko destabilizuje situaciju na severu i da se ogluši o zahtev SAD, njihovog najvećeg saveznika, pa ćemo tek u ponedeljak znati šta očekivati - ističe Drecun. 

Inače, Kurti, koji na sve moguće načine podriva mir na Kosovu, jednostrano donosi odluke na štetu Srba, pritom uporno upirući prstom ka Beogradu, briljirao je najnovijom izjavom da je potrebno da se Beograd distancira od Miloševića i Putina da bi, kako je rekao, "imali mir i razgovore ka konačnom sporazumu"?!

Hoće da protera Srbe s njihovih ognjišta

Predsednik Aleksandar Vučić, podsetimo, takođe je izrazio zabrinutost povodom ovog datuma.

- Čeka nas veoma komplikovana situacija posle 21. novembra, kada Albanci misle da naplaćuju kazne suprotno Briselskom sporazumu. Priština odbija da se ponaša racionalno i u skladu s međunarodnim pravom. To, naravno, brine i ne može da vas ostavi ravnodušnim. Kurti pokušava jednostranim potezima da protera Srbe s njihovih ognjišta - istakao je Vučić.

Spremili duge cevi, od Amerike tražili rakete

Aljbin Kurti se mesecima naoružava, pa je u avgustu nabavljeno oružje u vrednosti od 1,3 miliona evra. Evo čime raspolaže:
- puške s dugim cevima za pripadnike policije koji su na administrativnim linijama vredne 350.000 evra
- oklopna vozila, vodeni topovi i blindirana vozila
- Kurti je od zemalja Kvinte u septembru tražio da im se u paketu američke vojne pomoći dostave i rakete, kao i da se sprovede obuka pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova da njima rukuju.

Četiri faze Kurtijevog plana

- od 1. do 21. novembra izricati opomene
- zatim do 21. januara novčane kazne
- naredna dva meseca probne tablice
- od 21. aprila sva vozila moraju imati RKS tablice

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Tole

15.11.2022 13:51

Novi američki fašistički rat na KIM

JA

15.11.2022 23:42

@Tole - A gde su rusi da nas pomognu i spase?

Petar Veliki

16.11.2022 09:31

Odavno je jasno da naši tenkovi moraju d aušu na sever KiM, i tako uspostavne novo stanje na terenu. Sve što treba da zgaze - neka zgaze. USA ovog puta neće reagovati, to je očigledno, a sve ostale podrepne muve su nebitne. Dakle?