OŠTRIJE KAZNE ZA SILOVATELJE: Vlada usvojila inicijativu predsednika Vučića!

Autor:

Vesti

31.10.2022

15:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak povodom inicijative predsednika Srbije za izmenu Krivičnog zakonika, koja ima za cilj pooštravanje kaznene politike u odnosu na krivična dela silovanja i nasilja u porodici.

OŠTRIJE KAZNE ZA SILOVATELJE: Vlada usvojila inicijativu predsednika Vučića!

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Ministarstvo pravde zaduženo je da u narednom periodu radi na nacrtu izmena.

U inicijativi je predložena kazna zatvora za krivično delo silovanja od pet do dvadeset godina, sa mogućnošću izricanja i doživotne kazna zatvora, kao i pooštravanje kaznene politike u odnosu na krivično delo nasilje u porodici, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srbije.


Za potrebe izrade ovog nacrta biće obrazovana i radna grupa, sastavljena od predstavnika svih nadležnih državnih organa i stručne javnosti, a nakon čega će uslediti javna rasparava u kojoj će biti omogućeno učešće zainteresovane javnosti, stručnih institucija i pojedinaca, prenosi Tanjug.

Pooštravanjem kaznene politike država šalje jasnu poruku žrtvama nasilja, a pre svega ženama, da će najoštrije reagovati i sprovoditi oštru kaznenu politiku u suzbijanju ovih krivičnih dela.

Takođe, pooštravanje kaznene politike u odnosu na krivična dela silovanja i nasilja u porodici, značajno bi ohrabrilo žrtve da ne trpe nasilje i da bez straha prijave počinioce, uverene da će država biti tu za njih da ih zaštiti.

Pooštravanje kaznene politike u odnosu na ova krivična dela nesumnjivo bi uticalo i preventivno na potencijalne učinioce.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading